Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2018 17:43 | Šport | Cyklistika | Tour de France

Sagan sa po oznámení skrachovaného manželstva postavil na štart 12. etapy: Takto to dopadlo!

Britský cyklista Geraint Thomas z tímu Sky zvíťazil v 12. etape 105. ročníka Tour de France a zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia. Trať dlhú 175,5 km z Bourg-Maurice na Alpe d'Huez prešiel za 5:18:37 h a triumfoval v druhej alpskej etape za sebou. Na druhom mieste skončil Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb), tretí bol domáci pretekár Romain Bardet (AG2R).

Peter Sagan si tentoraz body v rýchlostnej prémii nepripísal, jej víťazom sa stal Pierre Rolland. Slovenský cyklista má v súťaži o zelený dres aktuálne až 210 bodový náskok pred druhým Nórom Alexandrom Kristoffom.

Štvrtková trať bola poslednou pre troch elitných šprintérov. Pre Fernanda Gaviriu (Quick-Step), Dylana Groenewegena (LottoNL-Jumbo) a Andreho Greipela (Lotto Soudal) bola tretia alpská etapa v rade nad ich sily. Po Markovi Cavendishovi (Dimension Data) a Marcelovi Kittelovi (Kaťuša-Alpecin), ktorí nestihli prísť do cieľa v stanovenom časovom limite predchádzajúcej etapy, tak opustili pelotón tohtoročnej "Starej dámy" už piati špičkoví šprintéri.

 

Trasa dlhá 175,5 km z Bourg-Maurice na Alpe d'Huez bola najnáročnejšou previerkou TdF 2018. Na štarte už však chýbal jeden z favoritov na celkové poradie Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac), ktorý si ešte počas nedeľňajšieho pádu poranil ľavú nohu a rameno, počas nasledujúcich dní pretekal s veľkými bolesťami a do 12. etapy už nenastúpil.

Na začiatku prvého stúpania Col de la Madeleine (25,3 km, sklon 6,2 %) unikla 26-členná skupina jazdcov, medzi ktorými bol aj šiesty muž poradia Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) a Alejandro Valverde (Movistar), ktorý bol priebežne jedenásty. Na vrchole stúpania bol prvý Julian Alaphilippe (Quick-Step) a získal 20 bodov do vrchárskej súťaže, ktorú viedol aj pred začiatkom etapy. Slovenský cyklista Peter Sagan bol v pelotóne so stratou približne tri a pol minúty.

Pred blížiacou sa šprintérskou prémiou sa dostal na čelo domáci Pierre Rolland (Cannondale–Drapac) a získal 20 bodov. O túto prémiu sa však nebojovalo, pretože nikto z jazdcov na čele nemohol ohroziť Sagana v súťaži o zelený dres.

Pred druhým extrémne náročným stúpaním na Col de la Croix de Fer (dĺžka 29 km, sklon 5,2 %), ktorého vrchol bol 54 km pred cieľom, sa zmenila situácia na čele pretekov. K francúzskemu jazdcovi sa pridali Valverde a Kruijswijk, teda dvaja najnebezpečnejší súperi tímu Sky v úniku. Alaphilippe sa vrátil naspäť do pelotónu. Do vedúcej skupiny sa dostalo ďalších osem jazdcov, no približne v polovici kopca zaútočil Kruijswijk, ktorý vyšiel prvý na kopec a získal 20 bodov do súťaže o bodkovaný dres. Druhý bol Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) si ziskom 15 bodov a tretí Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) s dvanástimi.

Holanďan išiel výborne, na čele si držal náskok, 10 km pred páskou na cieľovou stúpaní Alpe d'Huez (dĺžka 13,8 km, sklon 8,1 %) to bolo viac ako tri minúty. Jeho náskok sa však pomaly zmenšoval a 3,5 km pred cieľom ho dobehli prenasledovatelia, z ktorých mal najsilnejšie nohy líder celkového poradia Thomas a v záverečnom špurte jasne dominoval. Pred tímovým kolegom Chrisom Froomeom, ktorý skončil štvrtý, zvýšil náskok na čele poradia na 1:28 min. Sagan prišiel do cieľa na 109. mieste so stratou 31:29 min na víťaza.

Výsledky 12. etapy (Bourg-Maurice - Alpe d'Huez) 175,5 km:
1. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) 5:18:37 h, 2. Tom Dumoulin (Hol./Sunweb) +2 s, 3. Romain Bardet (Fr./Ag2R) +3, 4. Chris Froome (V.Brit./Sky) +4, 5. Mikel Landa (Movistar) +7, 6. Primož Roglič (Slo./LottoNL-Jumbo), 7. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) obaja +13, 8. Jakob Fuglsang (Nór./Astana) +42, 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +47, 10. Steven Kruijswijk (Hol./LottoNL-Jumbo) +53, ..., 103. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +31:29 min.

Priebežné poradie: 1. Thomas 49:24:43 h, 2. Froome +1:39 min., 3. Dumoulin +1:50, 4. Nibali +2:37, 5. Roglič +2:46, 6. Bardet +3:07, 7. Landa +3:13, 8. Kruijswijk +3:43, 9. Quintana +4:13, 10. Daniel Martin (Ír./UAE Team Eirates) +5:11, ..., 63. SAGAN +1:23:27 h

Poradie v bodovacej súťaži: 1. SAGAN 339 bodov, 2. Alexander Kristoff (Nór./UAE Team Emirates) 129, 3. Arnaud Demare (Groupama-FDJ) 106

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí