Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2018 18:05 | Šport | Cyklistika | Tour de France
Video

V prvej horskej etape triumf Alaphilippa: Sagan ovládol rýchlostnú prémiu

Víťazom prvej z trojice alpských skúšok 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France sa stal po sóle Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors.

Dvadsaťšesťročný rodák z St. Armand Montrond bravúrne zvládol 10. etapu a okrem premiérového triumfu v aktuálnom ročníku sa oblečie do bodkovaného dresu. Na ďalších priečkach skončili po špurte o druhé miesto prenasledovatelia Jon Izagirre (Bahrain-Merida) a Rein Taaramäe (Direct Energie).

Belgičan Greg Van Avermaet (BMC) bojoval zo všetkých síl o žltý dres a svoje snaženie dotiahol do úspešného konca, dokonca dokázal v ťažkom teréne aj zvýšiť svoj náskok na čele. Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) suverénne ovládol rýchlostnú prémiu a v súboji o zelený dres má trojnásobný majster sveta na Kolumbijčana Fernanda Gaviriu (Quck-Step Floors) náskok už 101 bodov. Do cieľa prišiel na 115. mieste s odstupom 26:29 min.

Utorkový úsek dlhý 158,5 km viedol po dni voľna z Annecy do Le Grand-Bornand. Na štarte etapy s piatimi horskými prémiami stáli v prvej rade aktuálni majitelia dresov – Van Avermaet v žltom, Sagan v zelenom, Toms Skujinš (Trek-Segafredo) v bodkovanom a Sören Kragh Andersen (Sunweb) v bielom. V utorok sa na štarte neobjavili Francúz Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) a Belgičan Jens Keukeleire (Lotto Soudal). Už v 12 km dlhej neutrálnej zóne sa na zemi ocitlo niekoľko jazdcov, medzi inými Kolumbijčan Gaviria a Španiel Mikel Landa (Movistar), ktorý musel meniť koleso.

 

Pelotón zlikvidoval v úvode niekoľko pokusov o únik. Najprv to skúsila malá skupinka so Skujinšom a Thomasom De Gendtom (Lotto Soudal) a šťastie neprialo ani Francúzom Julianovi Alaphilippovi (Quck-Step Floors) a Florianovi Vachonovi (Fortuneo-Samsic). Aktívny Alaphilippe sa pripojil na prvej horskej prémii Col de Bluffy (4. kategória, dĺžka 1,5 km, priemerný sklon 5,6%) k malej skupinke okolo Sagana a získal bod. Van Avermaet nehodlal prepustiť žltý dres bez boja a s ďalšími prenasledovateľmi dostihol Sagana a spol. Pelotón na čele s tímom Sky sa snažil držať 21 jazdcov na krátkom lane. Šprintérska prémia na 29. kilometri sa stala ľahkou korisťou Sagana. V stúpaní na prvú z trojice utorkových prémií prvej kategórie Col de la Froix-Fry (dĺžka 11,3 km priemerný sklon 7%) sa neúspešne o atak pokúsil domáci Lilian Calmejane (Direct Energie). Podarilo sa to napokon Rudymu Molardovi (Gropama-FDJ) a Taaramäemu, ktorí sa prebojovali až na vrchol, kde Francúz svojho konkurenta prešpurtoval a získal desať bodov. V zjazde do údolia ich dostihla šestica vedená Van Avermaetom, za ktorou zaostávali o pol minúty zostávajúci členovia úniku. Osmička v zložení Van Avermaet, Molard, Taaramäe, Philippe Gilbert (Quck-Step Floors), Serge Pauwels (Dimension Data), Amael Moinard (Fortuneo-Samsic), David Gaudu (Groupama-FDJ) a Lukas Pöstelberger (Bora-Hansgrohe) sa zahryzla do prémie najvyššej kategórie HC Montée du plateau des Glieres (dĺžka 6 km, priemerný sklon 11,2%), ktorá v programe Tour slávi premiéru.

Boj o vrchol rozložil obe skupiny a najmä zásluhou snahy Roberta Gesinka (LottoNL-Jumbo) o spojenie oboch skupín sa na čele ocitla dvanástka jazdcov. O dvadsať bodov sa pokúsil Gaudu, no vo finále ho prešpurtoval Alaphilippe. Ten na rovnakom mieste oslávil etapový triumf v roku 2013 na pretekoch Tour de l' Avenir. Virtuálny bodkovaný dres patril v tejto chvíli tretiemu Molardovi, ktorý nazbieral v súťaži vrchárov spolu 22 bodov. Dvojkilometrový šotolinový úsek opustil Alaphilippe s desaťsekundovým náskokom na prenasledovateľov a šesťminútovým na pelotón. V prudkom klesaní ťahal za kratší koniec a Van Avermaetova skupina, ktorú stihli rozšíriť Gilbert spolu s Darylom Impeym (Mitchelton-Scott) a Thomasom Degandom (Wanty-Groupe Gobert), Francúza dostihla.

Jazda údolím dlhým dvadsať kilometrov dopriala cyklistom výdych pred náročným finále etapy v podobe dvoch prémií prvej kategórie v krátkom odstupe. Sagana spolu s rakúskym tímovým kolegom Pöstelbergerom pohltil pelotón. Ako prvý nastúpil na Col de Romme (dĺžka 8,8 km, priemerný sklon 8,9%) Calmejane a jeho neúspešný atak skupinu roztrhal. Viac šťastia mal Taaramäe, ostatní vedení Alaphilippom a Gaudoum sa pokúšali zo všetkých síl zaplátať jeho náskok. Prvý z dvojice sa k Estóncovi pripojil, druhého sa podarilo prenasledovateľom odstaviť. Alaphilippe bral na Col de Romme desať bodov a bodkovaný dres. V štvorkilometrovom zjazde malo duo jazdcov na čele päťdesiatsekundový náskok, no na Col de la Colombiere (dĺžka 7,5 km, priemerný sklon 8,5%) už začal jazdec tímu Quck-Step Floors stúpať sám. Taaramäeho dostihli Jon Izagirre a Pauwels, za nimi nasledoval s odstupom tridsiatich sekúnd Van Avermaet. Alaphilippe triumfoval aj v poslednej prémii sa so 41. bodmi vedie súťaž vrchárov. Na záverečných pätnástich kilometroch ho už o vavríny nedokázal obrať nikto z prenasledovateľov.

výsledky 10. etapy (Annecy - Le Grand-Bornand, 158,50 km):
 1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step) 4:25:27 h, 2. Jon Izagirre Insausti (Šp./Bahrain-Merida) +1:34 min, 3. Rein Taaramäe (Est./Direct Energie) +1:40, 4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing Team) +1:44, 5. Serge Pauwels (Belg./Team Dimension Data) rovnaký čas, 6. Lilian Calmejane (Fr./Direct Energie) +2:24, 7. Daniel Martin (Ír./UAE Team Emirates) +3:23, 8. Primož Roglič (Slov./Lotto NL-Jumbo), 9. David Gaudu (Fr./FDJ Cycling Team), 10. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) všetci rovnaký čas, ... 115. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +26:29

celkové poradie:
 1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing Team) 40:34:28 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +2:22 min, 3. Alejandro Valverde Belmonte (Šp./Movistar Team) +3:10, 4. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +3:12, 5. Bob Jungels (Lux./Quick-Step) +3:20, 6. Christopher Froome (V. Brit./Team Sky) +3:21, 7. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott), 8. Mikel Landa Meana (Šp./Movistar Team) obaja rovnaký čas, 9. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) +3:27, 10. Primož Roglič (Slov./Lotto NL-Jumbo) +3:36, ... 49. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +27:53

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 319 b, 2. Fernando Gaviria (Kol./Quick-Step) 218, 3. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNL-Jumbo) 132

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!