Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2018 09:30 | Správy | Domáce správy

Slovenským vedcom sa podarilo vyšľachtiť špeciálnu rastlinu: Po rokoch práce sa dočkali celosvetového úspechu

Slovenskí vedci tri roky pracovali na procese šľachtenie špeciálnej rastlinky.

Novú, ojedinelú odrodu rumančeka kamilkového (Matricaria recutita L.) s názvom Lianka sa podarilo vyšľachtiť vedcom z Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Proces šľachtenia, ktorý sa realizoval na pôde nezávislého Centrálneho výskumného ústavu testovania odrôd v poľskom SlupiaWielka, trval tri roky. Jeho výsledkom je udelenie právnej ochrany na danú odrodu zo strany Úradu Spoločenstva pre odrody rastlín (CPVO) sídliaceho vo Francúzsku.

Ako uviedol tajomník Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) PU v Prešove Tomáš Burger, jej jedinečnosť spočíva predovšetkým v dostatočnom obsahu, stabilite a značných množstvách liečebne najúčinnejších zložiek. Práve odlišnosť voči iným odrodám, vyrovnanosť a stálosť rastlinného materiálu boli kritériami, ktoré rozhodli o vydaní rozhodnutia o vydaní osvedčenia a registrovaného opisu odrody s platnosťou od roku 2018 do 2043, čo je jednoznačným celosvetovým úspechom.

"Selekcii našej odrody predchádzalo 25-ročné obdobie štúdia vnútrodruhovej variability rumančeka kamilkového s dôrazom na obsahové látky silice a existenciu štyroch základných chemických typov pre tento rastlinný druh. Využili sa tiež skúsenosti z výskumu slovenských diploidných a tetraploidných odrôd, ktoré majú vysoký obsah silice so značným podielom žiadaných komponentov. Výsledkom šľachtiteľskej práce sa stala odroda rumančeka kamilkového Lianka, vyznačujúca sa veľmi vysokým obsahom bisabololu - 52 až 55 percent a chamazulénu - 18 až 19 percent v silici. Jej obsah v suchých kvetných rumančekových úboroch je na úrovni 0,75 až 0,85 percenta," priblížil originálne vlastnosti danej odrody Ivan Šalamon, ktorý sa na jej vyšľachtení podieľal viac ako 80-percentným autorským podielom.

 

Na celom svete sa šľachtiteľskej práci rumančeka kamilkového venuje podľa Burgera veľká pozornosť. Štúdie poukázali na značné spektrum liečebných účinkov. "Najväčším prínosom novej odrody Lianka pre prax je úplne zaslúžená pozornosť pestovateľov a spracovateľov rumančeka kamilkového na celom svete, v Chile, USA, Iráne, Egypte, Nepále, Indii, Albánsku, Juhoafrickej republike, Austrálii a krajinách EÚ," vysvetlil Burger.

Zo strany vedeckých pracovníkov FHPV PU v Prešove ide o ďalší z významných úspechov, keď len prednedávnom prišli s objavom invázneho druhu muchy, ktorá napadá nedozreté zdravé ovocie. Vlani vyšľachtili nový unikátny druh mäty piepornej s názvom Kristínka s veľmi vysokým obsahom mentolu a pred dvomi rokmi sa zaslúžili o priznanie patentu za vypracovanie unikátnej technológie izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín.

FHPV PU v Prešove sa nachádza na prvej priečke rebríčka najlepších filozofických fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý zostavuje Akademická rankingová agentúra (ARRA) na základe hodnotenia údajov o kvalite vzdelávania a výskumu. Na FHPV v rámci štyroch katedier a jedného ústavu v súčasnosti študuje súhrnne 1007 študentov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!
Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!