Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2018 08:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti
Foto

Tajomstvo legendárneho Vinnetoua odhalené: Prekliatie menom Alain Delon

Medzi najväčších hrdinov filmového plátna nepochybne patrí Vinnetou v podaní Pierra Bricea († 86). Aký bol jeho život? 

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Potomok aristokratických predkov Pierre Louis Baron le Bris sa narodil 6. februára 1929 v bretónskom prístavnom meste Brest. Už ako mladík sa dobrovoľne vydal na vojnový chodník. Mal iba 19 rokov, keď sa prihlásil do Cudzineckej légie a odišiel bojovať do francúzskej koloniálnej vojny vo vtedajšej Indočíne.

Desivé spomienky na vojnu

Po návrate z Ázie, kde Francúzsko vojnu o svoje kolónie prehralo, sa prihlásil ešte na misiu do Alžírska ako parašutista. Jeho čata pri jednej akcii stúpila na mínu, Brice však vyviazol bez zranení. Tento zážitok ho prenasledoval po celý život ako nočná mora. „Sú to desivé spomienky, ktoré ma doteraz budia zo sna. Riskovali sme tam životy, dokonca som si v jednu chvíľu hovoril: O pár minút zomriem... Ale osud mi dal možnosť žiť ďalej. A paradoxne som potom ako Vinnetou šíril pacifizmus a lásku,“ vyznal sa herec v interview pre nemecký denník Spiegel iba dva mesiace pred smrťou.

 

Prekliatie menom Alain Delon

Po návrate z vojny sa snažil v Paríži uchytiť ako fotomodel a tanečník v nočnom kabarete, nakoniec sa však rozhodol pre herectvo. Už začiatkom 50. rokov sa objavil v zopár filmoch, ale fešák Brice mal jednu veľkú smolu, pretože sa výrazne podobal na vychádzajúcu hviezdu Alaina Delona. A toho si filmári obľúbili viac. Pre ambiciózneho mladíka tak nebolo vo francúzskej kinematografii miesto. Skúšal sa uchytiť kade-tade, najmä v Taliansku a Španielsku.

Otvoriť galériu

Nemecký indián v Juhoslávii

Zlom prišiel v roku 1962, keď sa na Filmovom festivale v Berlíne stretol s producentom Horstom Wend­landtom. Ten už dávnejšie plánoval nakrútiť filmy po­dľa Mayových románov, ale nevedel nájsť toho pravého Vinnetoua. Keď uvidel Bricea, bolo mu jasné, že ho má! Statný, hrdý, s hnedými vlasmi a trocha bronzovou pokožkou - presne taký, ako náčelníka Apačov Mescalerov opísal Karl May. Filmárom vôbec neprekážalo, že Brice nevedel po nemecky ani ceknúť. Herec zo začiatku nemal veľký záujem hrať vo westerne a navyše úlohu Indiána, nakoniec sa však dal presvedčiť. A spravil dobre. Krátko nato vznikol prvý film - Poklad na Striebornom jazere. Zrodila sa legenda. Hrdina, o ktorom snívali celé generácie chlapcov, dostal reálnu podobu. Vinnetou už bude mať navždy dlhé havranie vlasy, čelenku z hadej kože a oblek so strapcami. A čo na tom, že ozajstní Apači vyzerali úplne inak a divoký západ filmári našli v chorvátskych horách vtedajšej Juhoslávie.

Brice k nakrúcaniu pristupoval naozaj svedomito. „Vo Francúzsku bol Karol May prakticky neznámy, prečítal som teda tých zopár kníh, ktoré boli do francúzštiny preložené. Potom som si znova prečítal knihy Fenimora Cooppera a Jacka Londona, to všetko sa mi veľmi zišlo,“ vysvetlil v roku 2007 v dokumente televízie Arte.

Trápilo ho však, že Vinnetou je mlčanlivý. Hrať hlavnú rolu iba so zopár dialógmi, to mu nebolo veľmi pochuti. „Režisér Harald Reinl mi povedal: ‚To je presne to, čo chcem. Vinnetou musí vyjadrovať svoje pocity svojimi činmi, potom výrazom a gestami. Je to takto lepšie, dáva to postave viac záhadnosti,‘“ spomínal herec s tým, že režisér mal nakoniec pravdu.

Otvoriť galériu
Náčelník Apačov vstal z mŕtvych

Prvý film o Vinnetouovi bol najdrahší povojnový film nemeckej kinematografie, hralo v ňom až 3 000 hercov a komparzistov. A stal sa z neho megahit, ktorý v kinách videlo až 12 miliónov divákov! Nasledovala trilógia Vinnetou, ktorá sa skončila tak ako v knihe - náčelník Apačov zomrel v náručí svojho bieleho brata Old Shatterhanda. „Vydýchol som si. Veril som, že sa to skončilo a konečne budem môcť hrať iné úlohy,“ spomínal Brice na film, ktorý sa u nás premietal pod názvom Vinnetou - Posledný výstrel. Lenže fanúšikovia boli zdesení, do produkcie prichádzali tisícky listov s jediným odkazom: Vinnetou nesmie zomrieť! Vyhrážali sa, že akékoľvek ďalšie indiánky budú bojkotovať, ak v nich neožije ich hlavný hrdina.

Hrdina pre všetkých Nemcov

Brice nakoniec súhlasil. Mal väčšie poslanie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. „Po vojne som pre Nemcov predstavoval pozitívneho hrdinu. Potrebovali ho,“ povedal a vysvetlil: „Myslím, že táto veľmi romantická postava Vinnetoua chytila Nemcov za srdce. Oni sú totiž veľmi romantickí a poviem to na plné ústa, aj naivní. A takéto boli aj tie filmy. Pre množstvo Nemcov, ktorí trpeli počas vojny a mysleli si, že za to nesú sčasti zodpovednosť, potrebovali pozitívnych hrdinov, ako boli Old Shatterhand a Vinnetou.“ A tak vznikli ešte ďalšie filmy s Vinnetouom. Ale na začiatku 70. rokov sa čoraz väčšej obľube začali tešiť drsnejšie a cynickejšie talianske spaghetti westerny a romantike odzvonilo.

Po filmoch seriál a divadlo

Pierre Brice vedel svoju slávu náležite zúročiť. Okrem filmovania sa vrhol aj na spievanie a jeho albumy sa predávali v Nemecku lepšie ako aktuálne single od Beatles! Napriek tomu herec tvrdil, že rola Vinnetoua nebola len požehnaním, ale aj prekliatím. „Tá rola bola pre mňa niečo ako zlatá klietka. Bola to veľmi výrazná postava, ktorej som venoval veľa času, čo mi bránilo viac rokov nakrúcať čokoľvek iné. Nakoniec som bol zaškatuľkovaný ako Vinnetou.“ Iba ťažko sa dostával k iným ponukám. A tak sa musel snažiť z Vinnetoua vytrieskať, čo sa dalo. K náčelníkovi Apačov sa vrátil v roku 1980, keď nakrútil o Vinnetouovi francúzsky televízny seriál, potom v roku 1998 spravil ešte dvojdielny film už o starnúcom náčelníkovi. Tieto projekty boli prepadákmi... Oveľa väčší úspech mali estrády a divadelné predstavenia, v ktorých si Brice navliekal čelenku s parochňou ešte dve desaťročia po poslednej klapke pôvodnej filmovej série.

Otvoriť galériu
Žena života mladšia o 20 rokov

Osudovej láske sa otvoril až po päťdesiatke. V roku 1981 sa oženil s Nemkou Hellou Krebel mladšou o 20 rokov. Nikdy nemali deti. Dve desaťročia žili šťastne na statku pri Paríži, kde sa venovali chovu koní. Keď im však milované kone pomreli, rozhodli sa presťahovať do Nemecka. Tam sa Brice cítil ako doma. „Vo Francúzsku som prakticky neznámy, v Nemecku ma poznajú všade. Vo Francúzsku sa môžem pokojne špárať v nose a nikto tomu nebude venovať pozornosť, ale v Nemecku by mi to hneď vyčítali. Nemci ma zbožňujú a ja ich milujem tiež,“ povedal v dokumente televízie Arte. Tiež hovoril: „Moje večné loviská sa nachádzajú v Nemecku.“ Nakoniec zomrel v Paríži 6. júna 2015 na zápal pľúc. Milovaná Hella bola pri ňom do poslednej chvíle. Pochovaný je však v Nemecku neďaleko Mníchova. 

Biely Brat Old Shatterhand

Aký mal Pierre Brice vzťah s americkým hercom Lexom Barkerom († 53)? „Boli sme kamaráti, ale žiadni pokrvní bratia,“ priznal krátko pred smrťou pre Spiegel. Jeho veľkým priateľom však bol Vinnetouov vrah! „Taliansky herec Rik Battaglia, ktorý hral vo filme Vinnetou – Posledný výstrel banditu Rollinsa, ktorý ma zabil. Bol to múdry muž, jeho pozitívna energia bola nákazlivá. Jeho smrť (v r.  2015) ma veľmi zasiahla...“ povedal.

Pôvodné vinnetouovky

  • Poklad na Striebornom jazere ...................... 1962
  • Vinnetou I. ................................................... 1963
  • Old Shatterhand ........................................... 1964
  • Vinnetou II. - Červený džentlmen ................ 1964
  • Medzi supmi ................................................ 1964
  • Petrolejový princ .......................................... 1965
  • Vinnetou III. - Posledný výstrel .................... 1965
  • Old Surehand .............................................. 1965
  • Vinnetou a miešanka Apanači ..................... 1966
  • Vinnetou a Old Firehand ............................. 1966
  • Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti ... 1968
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?