Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2018 12:00 | Šport | Futbal

Finálovým súbojom MS v Rusku žil celý svet: Bitka o týchto 6 kg zlata!

Hralo sa v Moskve, ale finálový súboj 21. majstrovstiev sveta vo futbale prežíval celý svet.

Najmä však dve krajiny, ktoré sa v ňom stretli - Francúzsko a Chorvátsko. Pred dvadsiatimi rokmi sa stretli v semifinále. Teraz si to rozdali v zápase o zlato. Presnejšie o šesť kilogramov 18-karátového zlata, z ktorého je vyrobená trofej určená pre víťaza, a ktorej trhová cena je podľa údajov Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA takmer 180-tisíc eur. Pre fanúšikov oboch táborov je najmenej podstatná. Im ide o národnú prestíž, ktorá sa kilogramami zlata vyčísliť rozhodne nedá.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V oboch krajinách sa na nedeľné vyvrcholenie 21. MS v Rusku starostlivo pripravovali a o 17. hodine sa tam zastavil čas. Stíchli ulice, vyprázdnili sa dovolenkové letoviská. Všade sa sledoval športový vrchol roku 2018 - finále futbalových MS. Kým Francúzi sa od začiatku spomínali medzi favoritmi, Chorváti šokovali celý futbalový svet, ktorý zrazu začal držať palce tejto balkánskej krajine, ktorá bojovala o svoj premiérový titul majstra sveta.

Aj preto balkánska krajina prežívala finálový súboj oveľa intenzívnejšie. Šachovnicové červeno-biele vlajky, dresy, tričká a ďalšie suveníry sú od stredy vypredané, rovnako aj aktuálne dresy súčasných hviezd Vatrenich - Modriča, Rakitiča, Mandžukiča, atď.

 

 

Futbalový ošiaľ zachvátil dovolenkové destinácie

Záhreb, Split, Rijeka, Zadar či Osijek. Námestia najväčších chorvátskych miest boli v nedeľu zaplavené futbalovými fanúšikmi, ktorí zapaľovali svetlice, spievali a skandovali pred veľkoplošnými obrazovkami. Moskovský finálový duel MS 2018 tímu od Jadranu proti Francúzsku však rovnako intenzívne prežívali aj v baroch prímorských letovísk.
Chorváti už semifinálovým triumfom nad Anglickom 2:1 pp prekonali svoj doteraz najväčší úspech, keď na MS 1998 vo Francúzsku generácia Prosinečkiho, Šukera a spol. vybojovala bronz. Posledný mesiac zase svet uchvacovali Modrič, Rakitič, Perišič či penaltový mág v bránke Subašič. „Myslím si, že súčasná generácia je naozaj ešte o niečo lepšia ako tá pred 20 rokmi. Správne pobláznili celú našu krajinu, urobili nás šťastnými. Všetci sú skvelí, hoci najpopulárnejší je zrejme Modrič, ktorý je futbalovým Mozartom a mužstvo výborne držal Subašič,“ povedal Novému Času Jure, majiteľ baru Paja v dedinke Srima pri Vodiciach.
Aj on sa počas zápasov musí s celou rodinou poriadne obracať, veď na terase pred dvoma obrazovkami sa podľa neho od osemfinále zakaždým tiesnilo až okolo 200 hostí! V nedeľu pred piatou sa aj napriek krásnemu počasiu neďaleké pláže postupne vyprázdnili a ľudí zlákal futbal. „Som rád, že aj dovolenkári z iných krajín fandia spolu s nami Chorvátsku. Pije sa hlavne pivo, niekedy ani nestačíme vymieňať sudy,“ smial sa barman vystrojený od rána v šachovnicovej kravate i ponožkách. Pred zápasom veril, že piť na oslavu sa bude aj ďalší týždeň: „Spokojní sme boli už s postupom do finále a mužstvo bude celé Chorvátsko v každom prípade vítať veľkolepo. Keď sme už však tak ďaleko, všetci si hovoríme ‚idemo po zlato‘!!!“ veril včera.

 

Chorváti držali palce aj v Bratislave

Povzbudzovali všetci! Na dobrovoľnej hasičskej stanici v Devínskej Novej Vsi povzbudzovali počas nedeľného finále Chorvátov mladí aj starí. Keďže väčšina z nich má chorvátske korene, držali palce svojim tak silno ako len vedeli. Všade bolo cítiť rodinnú a srdečnú atmosféru a tiež vieru vo výhru svojho tímu.

 

Darius Krajčír (31) 

Otvoriť galériu

Najdôležitejšie zápasy pozeráme všetci spolu tu na zbrojnici. Hecujeme sa aj s našimi kamarátmi v Chorvátsku, kto dá lepšiu fotku z futbalu. Na Chorvátsko som veľmi hrdý a som rád, že sme si takí blízki so Slovákmi a tiež na tých chalanov, ktorí na trávniku nechali srdce aj dušu a všetku svoju energiu.

Pavol Goldstein (28)

Otvoriť galériu

Podporujem ich ako najviac viem, aktívne fandíme tu na zbrojnici a vzájomne sa podporujeme aj s našimi priateľmi v Chorvátsku.

Deborah Jendruchová (26)

Otvoriť galériu

- Mali sme zriadenú fan zónu, posledné zápasy sme pozerali spolu. Máme chorvátskekorene a som hrdá na to, že taká malinká krajina sa dostala až do finále.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, rag

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!