Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2018 12:00 | Šport | Futbal

Finálovým súbojom MS v Rusku žil celý svet: Bitka o týchto 6 kg zlata!

Hralo sa v Moskve, ale finálový súboj 21. majstrovstiev sveta vo futbale prežíval celý svet.

Najmä však dve krajiny, ktoré sa v ňom stretli - Francúzsko a Chorvátsko. Pred dvadsiatimi rokmi sa stretli v semifinále. Teraz si to rozdali v zápase o zlato. Presnejšie o šesť kilogramov 18-karátového zlata, z ktorého je vyrobená trofej určená pre víťaza, a ktorej trhová cena je podľa údajov Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA takmer 180-tisíc eur. Pre fanúšikov oboch táborov je najmenej podstatná. Im ide o národnú prestíž, ktorá sa kilogramami zlata vyčísliť rozhodne nedá.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V oboch krajinách sa na nedeľné vyvrcholenie 21. MS v Rusku starostlivo pripravovali a o 17. hodine sa tam zastavil čas. Stíchli ulice, vyprázdnili sa dovolenkové letoviská. Všade sa sledoval športový vrchol roku 2018 - finále futbalových MS. Kým Francúzi sa od začiatku spomínali medzi favoritmi, Chorváti šokovali celý futbalový svet, ktorý zrazu začal držať palce tejto balkánskej krajine, ktorá bojovala o svoj premiérový titul majstra sveta.

Aj preto balkánska krajina prežívala finálový súboj oveľa intenzívnejšie. Šachovnicové červeno-biele vlajky, dresy, tričká a ďalšie suveníry sú od stredy vypredané, rovnako aj aktuálne dresy súčasných hviezd Vatrenich - Modriča, Rakitiča, Mandžukiča, atď.

 

 

Futbalový ošiaľ zachvátil dovolenkové destinácie

Záhreb, Split, Rijeka, Zadar či Osijek. Námestia najväčších chorvátskych miest boli v nedeľu zaplavené futbalovými fanúšikmi, ktorí zapaľovali svetlice, spievali a skandovali pred veľkoplošnými obrazovkami. Moskovský finálový duel MS 2018 tímu od Jadranu proti Francúzsku však rovnako intenzívne prežívali aj v baroch prímorských letovísk.
Chorváti už semifinálovým triumfom nad Anglickom 2:1 pp prekonali svoj doteraz najväčší úspech, keď na MS 1998 vo Francúzsku generácia Prosinečkiho, Šukera a spol. vybojovala bronz. Posledný mesiac zase svet uchvacovali Modrič, Rakitič, Perišič či penaltový mág v bránke Subašič. „Myslím si, že súčasná generácia je naozaj ešte o niečo lepšia ako tá pred 20 rokmi. Správne pobláznili celú našu krajinu, urobili nás šťastnými. Všetci sú skvelí, hoci najpopulárnejší je zrejme Modrič, ktorý je futbalovým Mozartom a mužstvo výborne držal Subašič,“ povedal Novému Času Jure, majiteľ baru Paja v dedinke Srima pri Vodiciach.
Aj on sa počas zápasov musí s celou rodinou poriadne obracať, veď na terase pred dvoma obrazovkami sa podľa neho od osemfinále zakaždým tiesnilo až okolo 200 hostí! V nedeľu pred piatou sa aj napriek krásnemu počasiu neďaleké pláže postupne vyprázdnili a ľudí zlákal futbal. „Som rád, že aj dovolenkári z iných krajín fandia spolu s nami Chorvátsku. Pije sa hlavne pivo, niekedy ani nestačíme vymieňať sudy,“ smial sa barman vystrojený od rána v šachovnicovej kravate i ponožkách. Pred zápasom veril, že piť na oslavu sa bude aj ďalší týždeň: „Spokojní sme boli už s postupom do finále a mužstvo bude celé Chorvátsko v každom prípade vítať veľkolepo. Keď sme už však tak ďaleko, všetci si hovoríme ‚idemo po zlato‘!!!“ veril včera.

 

Chorváti držali palce aj v Bratislave

Povzbudzovali všetci! Na dobrovoľnej hasičskej stanici v Devínskej Novej Vsi povzbudzovali počas nedeľného finále Chorvátov mladí aj starí. Keďže väčšina z nich má chorvátske korene, držali palce svojim tak silno ako len vedeli. Všade bolo cítiť rodinnú a srdečnú atmosféru a tiež vieru vo výhru svojho tímu.

 

Darius Krajčír (31) 

Otvoriť galériu

Najdôležitejšie zápasy pozeráme všetci spolu tu na zbrojnici. Hecujeme sa aj s našimi kamarátmi v Chorvátsku, kto dá lepšiu fotku z futbalu. Na Chorvátsko som veľmi hrdý a som rád, že sme si takí blízki so Slovákmi a tiež na tých chalanov, ktorí na trávniku nechali srdce aj dušu a všetku svoju energiu.

Pavol Goldstein (28)

Otvoriť galériu

Podporujem ich ako najviac viem, aktívne fandíme tu na zbrojnici a vzájomne sa podporujeme aj s našimi priateľmi v Chorvátsku.

Deborah Jendruchová (26)

Otvoriť galériu

- Mali sme zriadenú fan zónu, posledné zápasy sme pozerali spolu. Máme chorvátskekorene a som hrdá na to, že taká malinká krajina sa dostala až do finále.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, rag

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári