Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2018 06:59 | Správy | Zahraničné správy

Mayová privítala Trumpa v Londýne: Nemala ani potuchy, ako si do nej kopol pred celým svetom!

Americký prezident Donald Trump obvinil britskú premiérku Theresu Mayovú z ničenia toho, čo by jej vlasť mohla získať od brexitu.

Dodal, že jej "mäkký" plán budúcich obchodných vzťahov s Európskou úniou zrejme "usmrtí" akúkoľvek obchodnú dohodu, ktorú by v budúcnosti Británia mohla dosiahnuť s USA.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Trump sa takto vyjadril v štvrtkovom rozhovore pre britský bulvárny denník The Sun. "Ak uzatvoria takúto dohodu, budeme jednať s Európskou úniou miesto Británie, takže to pravdepodobne zabije dohodu (Británie s USA)," povedal americký prezident v interview, zverejnenom počas prvého dňa jeho štvordňovej návštevy v Británii.

Trump v rozhovore ďalej prirovnal britské referendum z júna 2016, v ktorom občania tejto ostrovnej krajiny rozhodli o brexite, k predvlaňajším prezidentským voľbám v USA, v ktorých zvíťazil. V tejto súvislosti povedal, že dohoda, ktorú sa Mayová s EÚ snaží dosiahnuť je "sa veľmi líši od tej, za akú hlasoval ľud (v referende)".

 

Denníku The Sun americký prezident tiež povedal, že Mayovej radil, ako by mala o brexite rokovať s EÚ, avšak britská premiérka jeho rady ignorovala. Útržky z interview zverejnil denník na svojej webstránke práve v čase, keď sa Trump vo štvrtok neskoro večer zúčastňoval na uvítacej galavečeri v paláci Blenheim v spoločnosti Mayovej a ďalších britských predstaviteľov.

Rozsiahly rozhovor bulvárneho denníka obsiahol širokú škálu tém, pričom Trump v ňom ďalej vyjadril podporu bývalému britskému ministrovi zahraničných vecí a zástancovi tvrdšieho brexitu Borisovi Johnsonovi, ktorý v pondelok odstúpil zo svojej funkcie práve pre nezhody v kabinete premiérky Mayovej, týkajúce sa spôsobu vystúpenia Británie z EÚ. Podľa Trumpa by bol Johnson "skvelým premiérom", lebo má "správny prístup" a všetko potrebné na túto funkciu. Jeho rezignácia na post ministra zahraničných vecí Trumpa vraj "veľmi prekvapila a zarmútila".

Trump sa v rozhovore venoval aj londýnskemu starostovi Sadiqovi Khanovi, ktorého obvinil z toho, že on sám sa necíti v Londýne vítaný. Americký prezident sa ešte pred svojou návštevou dopočul o tom, že londýnsky magistrát povolil počas jeho návštevy vypustenie obrovskej nafukovacej figuríny znázorňujúcej ho ako rozhnevané batoľa. Denníku The Sun povedal, že aj to je dôvod prečo počas svojej návštevy strávi v Londýne len málo času.

Khana, ktorý je moslimom a zároveň hlasným kritikom Trumpovej protimoslimskej politiky v USA, obvinil americký prezident v rozhovore z tejto nehostinnej atmosféry i toho, že pokiaľ ide o terorizmus odviedol "strašnú prácu", priblížila agentúra AP. Trump v interview pre The Sun tiež hovoril o migrantoch, pričom podľa agentúry DPA zopakoval svoje známe postoje a útoky voči prisťahovalcom. "Čo sa stalo Európe je hanba. Povolenie prisťahovalectva v Európe je hanba... Domnievam sa, že to zmenilo štruktúru Európy," povedal. "Myslím, že strácate svoju kultúru," dodal v tejto súvislosti.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť