Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2018 20:54 | Správy | Zahraničné správy

Austrálsky lekár, ktorý po záchrane futbalistov ako posledný vyšiel z jaskyne: Zdrvujúca správa!

Členovi záchrannej skupiny - austrálskemu lekárovi Richardovi Harrisovi, ktorý ako posledný vyšiel po mimoriadne riskantnej záchrannej akcii z jaskyne na severe Thajska - zomrel otec.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Harrisov šéf Andrew Pearce uviedol v stredu vo vyhlásení, že lekárov otec skonal krátko po tom, ako z čiastočne zaplavenej jaskyne vyslobodili posledného z 13 členov mládežníckeho futbalového tímu Diviaci. "Toto je pre rodinu Harrisovcov obdobie žiaľu, znásobeného fyzickou a emocionálnou záťažou, ktorú si vyžiadala účasť na mimoriadne zložitej a nakoniec úspešnej záchrannej operácii z posledného týždňa," uviedol Pearce.

Pearce podľa tlačovej agentúry AP dodal, že anestéziológ a skúsený jaskynný potápač Harris sa čoskoro vráti domov do austrálskeho mesta Adelaide. Harris okrem iného v útrobách jaskyne určoval poradie, v akom majú byť 12 chlapci a ich futbalový tréner vyslobodzovaní. Lekár a traja potápači z thajskej elitnej námornej jednotky vo vnútri jaskyne po celý čas poskytovali podporu skupine uviaznutých chlapcov a ich trénerovi.

Lekárov šéf nespresnil, ako zomrel Harrisov otec, a požiadal o rešpektovanie súkromia smútiacej rodiny.

 

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča v stredajšom televíznom prejave znova poďakoval všetkým ľuďom, podieľajúcim sa na záchrane futbalistov a ich 25-ročného trénera. Prajut vyhlásil, že misia bola úspešná vďaka úsiliu vlády, pomoci ľudí v Thajsku a zahraničí a neutíchajúcej morálnej podpory. Premiér vyjadril smútok nad stratou bývalého člena SEAL, teda špeciálneho útvaru thajských námorných síl, Samana Kunana, ktorý zahynul minulý týždeň pri dopĺňaní nádob so stlačeným vzduchom vo vnútri jaskyne. Prajut povedal: "Jeho povesť, obeť a odkaz ostanú v našich srdciach navždy."

Skupina 12 mladých futbalistov s trénerom uviazla v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non ešte 23. júna. V nedeľu a pondelok sa potápačom podarilo vyslobodiť každý deň štyroch chlapcov. Posledných štyroch chlapcov aj s trénerom vyviedli z podzemia v utorok. Chlapci počas dvojtýždňového mučivého čakania na záchranu schudli, ale mali vodu a sú v dobrom zdravotnom stave.

Podľa thajského inšpektora z Úradu pre verejné zdravotníctvo sa 12 chlapcov a tréner "o seba v jaskyni dobre starali". Jeden z členov poslednej zachránenej skupiny štyroch chlapcov a trénera, ktorých doviezli do nemocnice v utorok večer,ľahkú infekciu pľúc. Pľúcnu infekciu majú aj dvaja členovia prvej zachránenej skupiny a lieky budú potrebovať sedem dní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?