Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.07.2018 14:45 | Správy | Politika

Podľa SaS Danko hrubo zavádza verejnosť: Týmto štýlom by sme sa dostali k totalitnému štátu

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zavádza verejnosť v súvislosti s minuloročnou kauzou otvárania listov poslancom v parlamente. Tvrdí to opozičná SaS.

Reaguje na Dankove vyjadrenia po odsúdení Štefana Kollárika, ktorý rozposielal obálky s ameríciom, na doživotie.

"Odsúdenie Štefana Kollárika na doživotie v žiadnom prípade nezbavuje predsedu parlamentu Andreja Danka a jeho kancelára Daniela Guspana zodpovednosti za porušenie listového tajomstva," uvádza SaS. Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej Danko "hrubo zavádza verejnosť, ak dnes zase hádže špinu na opozíciu, ktorá na nezákonný stav upozornila". Predsedníčka klubu Natália Blahová zdôraznila, že ak existovalo dôvodné podozrenie z kontaminácie pošty, obálky sa mali otvárať s vedomím poslancov a v ich prítomnosti. To sa však nestalo a vznikol spor.

Podľa SaS ani v záujme bezpečnosti nemôžu štátne orgány porušovať listové tajomstvo, keď existuje možnosť skontrolovať obsah poštových obálok a balíkov legálne. "V opačnom prípade sa dostaneme do situácie, keď štátne orgány budú ochranu bezpečnosti zneužívať proti právam a slobodám občanov, čo je cesta k totalitnému štátu," dodáva SaS. Národná rada uvítala rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý v pondelok (9.7.) odsúdil Štefana Kollárika z Popradu na doživotie. Podľa predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) tak mala kontrola pošty v parlamente opodstatnenie.

 

ŠTS v pondelok odsúdil Štefana Kollárika za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektoré formy účasti na terorizme a za nedovolenú výrobu a držanie jadrových materiálov a rádioaktívnych látok. Danko podľa svojho hovorcu Tomáša Kostelníka dúfa, že "po tomto rozsudku konečne každý verí, prečo sa muselo pred rokom pristúpiť k toľko kritizovanej kontrole pošty". Šéf NR SR vyzval opozíciu na ospravedlnenie sa zamestnancom parlamentu.

Listová kauza prepukla vlani v apríli, podľa opozície mal Danko prikázať zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste našli vulgarizmy či dehonestujúci obsah, korešpondenciu nemali poslancovi odovzdať, ale tri mesiace ju archivovať a potom skartovať.
Kancelária aj Danko obvinenia z porušovania listového tajomstva odmietli. Kancelária sa odvolávala na bezpečnostné opatrenia a odporúčania ministerstva vnútra. Danko vyhlásil, že nikdy nekázal pracovníkom parlamentu čítať listy adresované poslancom a ani on sám žiadne z nich nečítal.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!