Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V okrese Michalovce zúria osýpky: Zasadol krízový štáb, vyhlásili mimoriadnu situáciu!

Pre osýpky vyhlásili v utorok v okrese Michalovce mimoriadnu situáciu. Platí od 15. hodiny.

Po skončení zasadnutia krízového štábu to pre médiá uviedla prednostka Okresného úradu v Michalovciach Jana Cibereová. Ďalšie rokovanie krízového štábu bude podľa jej slov v stredu o 8.00 h za účasti hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Ako ďalej uviedla, dôvodom vyhlásenia mimoriadnej situácie bol veľký nárast pacientov chorých na osýpky, ktorý sa prejavil cez víkend v michalovskej nemocnici. "Na základe ďalších návrhov členov krízového štábu budem prijímať opatrenia a návrhy k zlepšeniu mimoriadnej situácie, ktorá dnešným dňom vzniká v okrese Michalovce," doplnila.

Ako TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková, v epidémii v okrese Michalovce a Sobrance evidujú od začiatku mája k 9. júlu 161 prípadov osýpok, z toho 68 je laboratórne potvrdených. Najviac (89) ich zaznamenali v meste Michalovce a tiež v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť. "Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. Všetky ochorenia boli v epidemiologickej súvislosti," priblížila.

Primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba pre novinárov uviedol, že k utorkovému ránu mali 29 hospitalizovaných pacientov s touto diagnózou. "Od minulého víkendu sme zaznamenali explozívny nárast počtu pacientov na našom oddelení. Jednak vyšetrených, jednak hospitalizovaných," poznamenal. Celkový počet hospitalizovaných bol podľa neho cez 140. Medzi nimi boli, ako ďalej uviedol, prevažne deti od 0 do 18 rokov. "Zhruba 85 % štatisticky. Toho času máme približne polovicu z týchto detských pacientov vo veku do dvoch rokov," doplnil. Zamba spomenul, že priebeh ochorenia u nakazeného personálu bol relatívne priaznivý a nedošlo ku komplikáciám.

 

Nemocnica podľa jeho ďalších slov zrealizovala viaceré opatrenia. V rámci ochrany personálu sa preočkoval kompletne celý. Vzhľadom na nárast počtu pacientov s osýpkami a obmedzenú kapacitu infektologického oddelenia koncom júna dočasne reprofilizovali niektoré lôžka. "Už tento víkend sme mali problém, čo sa týka kapacity a zvládnutia množstva týchto pacientov," podotkol primár. V prípade ich ďalšieho nárastu by mali byť na ich príjem pripravené aj nemocnice v Košiciach či Prešove. Prísny zákaz návštev naďalej platí v celom areáli michalovskej nemocnice. Či sa to zmení, záleží podľa Zambu od aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Francúzi kvôli OH sťahujú migrantov z táborov: Zdvihne vás zo stoličky, čo robí polícia
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
George tušil, že výprava nepôjde úplne hladko.
Foto
Horolezec († 38) zmizol v roku 1924: Tušil, že zomrie? Záhadný list manželke ODHALENÝ
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii