Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.07.2018 04:00 | Správy | Politika

Množia sa kritické hlasy na politikov zo strany biskupov: Otáča sa cirkev proti vláde?

Nedával si servítku pred ústa. Gréckokatolícky arcibiskup z Prešova Ján Babjak v kázni na národnej Cyrilo-metodskej púti v Nitre otvorene skritizoval pomery na Slovensku.

Upozornil na neriešenú korupciu, klientelizmus či mafiánske maniere, ktoré trápia krajinu, a vyzval politikov na väčšiu zodpovednosť. Nie je pritom prvým, kto z vrchných cirkevných predstaviteľov v poslednom čase kritizoval vládnu garnitúru, s ktorou doteraz na prvý pohľad žili v symbióze. Čo sa zmenilo?

Po vražde novinára Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) túži podľa prešovského metropolitu spoločnosť po pravde, a doteraz sme počuli len rozprávky a mýty. „Naša spoločnosť je citlivá na korupciu, klientelizmus, zneužívanie európskych fondov, podvody a mafiánske maniere. Slušní ľudia chcú, aby sa tieto veci riešili a vyriešili,“ povedal v kázni pred tisíckami veriacich Babjak a dodal, že v časoch morálneho úpadku potrebuje Slovensko jasný postoj politikov a ich zodpovednosť.

Tí najpovolanejší si jeho slová vypočuli priamo na púti z prvého radu. Premiérovi Petrovi Pellegrinimu (42) chýbali v jeho kázni aj pozitíva. „Hovorme si pravdu takú, aká je, nikdy ju nemeňme, ani nezakrývajme pred ňou oči, ale zase aj trošku nádeje a pozitívneho musí vždy zaznieť z pódií, či už je to kňaz, alebo je to politik alebo bežný občan,“ vysvetlil premiér. Vedľa neho sediaci predseda parlamentu Andrej Danko (43) si arcibiskupove slová zobral k srdcu. „Kázeň sa nekomentuje, kázeň sa prijíma,“ dodal. Kritika zo strany duchovných pritom zaznieva čoraz častejšie, čo doteraz nebývalo zvykom.

 

Na pohrebe Martiny Kušnírovej zase biskup priamo reagoval na milión eur na stole, ktoré vytiahol expremiér Robert Fico, a označil to za „ťažký cynizmus“. Predstavitelia katolíckej cirkvi nechceli priamo komentovať, či sa stotožňujú s ostrou kritikou spoločnosti z úst biskupa. „Máme nádej, že jeho slová povzbudenia i kritiky prinesú pozitívne ovocie pre katolíckych veriacich i všetkých ľudí dobrej vôle na Slovensku,“ povedal hovorca KBS Martin Kramara.

 

Milan Lach, pomocný prešovský gréckokatolícky biskup 

25. januára 2016

Otvoriť galériu

Bohužiaľ, namiesto vecného dialógu a hľadania prijateľných riešení nahromadených problémov sme svedkami arogancie moci, utláčania a zastrašovania poctivých slušných ľudí, ktorí ešte našli v sebe statočnosť sa verejne angažovať. Týmto ľuďom nejde o politiku alebo politikárčenie. Ide im o dobro všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí majú právo na primerane kvalitnú, dostupnú a dôstojnú zdravotnú starostlivosť.

 

Marek Forgáč, košický pomocný biskup 

2. marca 2018

Otvoriť galériu

Ak sú v našej spoločnosti vodcovia, ktorí svojimi aktivitami, svojimi priateľstvami, svojimi kontaktmi, svojou činnosťou alebo aj nečinnosťou vytvárali a vytvárajú také ovzdušie, takú klímu, v ktorej sa darí rôznym formám zosobneného alebo organizovaného zla, tak títo majú nepriamu zodpovednosť za to, čo sa tu stalo. (...) A preto Slovensko dnes nechce vidieť stôl preplnený balíčkami bankoviek. Veď to je ťažký cynizmus!

 

Ján Babjak, prešovský gréckokatolícky arcibiskup 

5. júla 2018

Otvoriť galériu

Nazvime veci pravým menom, nehrajme sa na moderných, kultúrnych a civilizovaných, a pritom upadáme do nekultúry, novodobého pohanstva. Upadáme na morálne dno, ktoré ešte nikoho neurobilo šťastným. Potrebujeme počuť jasný hlas nielen zo strany duchovných, ale aj svetských predstaviteľov, ktorý nám ohlási pravdu.

 

Biskup radšej nikoho nemenoval

Miroslav Kocúr, cirkevný analytik

Konštatovania o korupcii, klientelizme či nevyšetrení vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú aj občianskym prejavom pána arcibiskupa Babjaka. Podporil tým túžbu občanov po spravodlivejšej spoločnosti. Sviatok svätých Cyrila a Metoda je cirkevným, ale aj spoločenským a národným sviatkom. Preto je namieste aj takáto aktualizácia. Keď si však uvedomíme, že medzi veriacimi sedeli na popredných miestach aj politici, ktorí majú za dianie v spoločnosti aj priamu zodpovednosť, tak vnímam jeho slová ako opatrnú snahu nikoho konkrétneho neurazi,ť a preto radšej nikoho nemenovať.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?