Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.07.2018 14:40 | TOP Čas
Foto

Patrik vyhral súťaž Bloger roka so svojím Instagramom: TOP fotky, ktorými porazil konkurenciu

Stal sa najlepším instagramerom v súťaži Bloger roka 2018. Fotograf a filmár Patrik Paulínyi.

Patrik (28) pochádza z Liptovského Mikuláša. Miluje prírodu a práve snowboardovaniu vďačí za to, že začal fotiť a nakrúcať videá. Vyštudoval dokumentárny film a po skončení vysokej školy prepadol cestovaniu, ktoré najviac ovplyvňuje jeho tvorbu. Najväčší ohlas zaznamenal jeho dokument Just GO o aktívnom snowboardistovi - 62-ročnom dôchodcovi Milošovi Kmeťkovi.

Čo ťa priviedlo k blogovaniu?

Na samotnom počiatku som začal fotiť, neskôr natáčať videá, následne som začal cestovať. Keďže som mal zo svojich ciest obrovské množstvo zážitkov, začal som o nich písať na blogu www.lostravelos.sk.

Fotogaléria
41
fotiek v galérii

Tvoj blog je cestovateľský. Aký je odkaz, ktorý chceš predať ľuďom?

 

Už keď som začínal fotiť a robiť prvé videá, šlo mi hlavne o to, aby som ľudom ukázal veci, ktoré možno nemajú šancu zažiť. Zo začiatku to boli fotky z prírody a hôr, neskôr zo zahraničia. Hlavne pri videách ma najviac motivuje, keď sa mi dostane odozvy od diváka, že ďakuje, že prostredníctvom videí a fotiek sa preniesol do danej krajiny. To je pre mňa najviac, keď pocity, ktoré som pri cestovaní alebo fotení cítil ja, sa mi podarí preniesť do obrázkov a následne na diváka.

Otvoriť galériu
Taliansko.
Zdroj: Archív/Patrik Paulínyi

Cestovateľských blogov je nespočetne. Na čo si sa zameral, aby si sa odlíšil a vynikol od ostatných?

Hlavne na kvalitné fotky a videá. Myslím, že blogov na Slovensku, ktoré sa tomu venujú je minimum, takže sa snažím klásť dôraz hlavne na to.

Od čoho podľa teba závisí úspech na sociálnych sieťach?

Dnes je obsah sociálnych sietí hrozne presýtený, preto je najlepšie vyniknúť nejakým originálnym nápadom a odlíšiť sa od ostatných. Samozrejme, že bez podpory väčších kanálov prerazíte veľmi ťažko. Pár rokov dozadu to bolo omnoho jednoduchšie, a keď vaše fotky zdieľali veľké stránky, prinieslo vám to stovky alebo až tisícky followerov.

Čo na sociálnych sieťach máš a čo nemáš rád?

Najradšej mám to, že aj mne veľmi pomáhajú pri cestovaní. Využíva ich obrovské množstvo ľudí, a tak si viem podľa danej lokality pozrieť konkrétne miesta viac-menej v reálnom čase. Ľahko si tak viem zistiť, aké podmienky kde panujú. Napríklad si viem podľa lokalít pred túrou pozrieť, či je nejaké jazero už odmrznuté, alebo je pod ľadom, tiež viem na instagrame nájsť obrovské množstvo zaujímavých miest.

To, čo nemám rád je, že vždy od nudy prezerám sociálne siete a trávim tam skutočne veľa času.

Otvoriť galériu
Banská Štiavnica.
Zdroj: Archív/Patrik Paulínyi

Získal si prvé miesto ako bloger na Instagrame. Vďaka čomu si podľa teba vyhral túto kategóriu?

Väčšinu času trávim v prírode, kde mi zaberie obrovské množstvo času a energie cvaknúť čo i len jednu fotku. Na tom, čo nahrám na Instagram mi záleží a chcem, aby ten obsah bol čo najkvalitnejší. Keď nie som v prírode, fascinujú ma destinácie ako India, kde človek zažije neuveriteľné veci. Takže môj Instagram nie je len o krásnych obrázkoch, ale často aj o tých smutných príbehoch, ktoré som zažil napríklad v tejto krajine. Na mojom učte teda nenájdete fotky, čo som dnes jedol, aké som mal ubytovanie a podobné veci, ktoré dnes vidíte takmer na každom účte, ale potrpím si na vizuálne atraktívny obsah.

Čo by si poradil ľuďom, ktorí rozbiehajú svoj účet na Instagrame a nie a nie sa im podariť prilákať followerov či udržať si ich?

Ako som už spomínal, najlepšie je vytvoriť nejaký jedinečný nápad. A potom už len trpezlivosť a trpezlivosť. Ak vaša robota bude skutočne dobrá, čísla začnú časom určite rásť.

V čom musia mať ľudia jasno, keď chcú preraziť na sociálnych sieťach?

Ako prvé sa potrebujete nejako zaradiť - o čom budú vaše príspevky. Či ste travel, food alebo fashion alebo o čom bude váš Instagram a držať si v tom poriadok. Podstatne ľahšie to majú celebrity, ktorých ľudia sledujú nie kvôli ich tvorbe a ľudia im zhltnú kadejaký odpad.

Otvoriť galériu
Faerské ostrovy.
Zdroj: Archív/Patrik Paulínyi

Aké 3 slovenské a 3 zahraničné instagramové účty sa podľa teba oplatí sledovať a prečo?

Samozrejme musím spomenúť priateľku, s ktorou tiež veľa spolu cestujeme - andreazahurancova, milovník hôr simontrnkaadventures alebo kamarát z Čiech kopernikk.

Zo zahraničia sa mi najviac páči tvorba filmára Brandona Li, chladné severské zážitky Johna Bozivova a ako najviac inšpirujúci fotograf jednoznačne Steve McCurry.

Aké krajiny chceš najbližšie navštíviť?

Momentálne to ani nie je o tom, že by som chcel navštíviť čo najviac krajín. Radšej by som chcel zažiť nejaké unikátne prírodne úkazy a javy, ktoré nie sú zvyčajné. Pokojne to môže byť aj u nás na Slovensku - ako napríklad polárna žiara, ktorú sa mi podarilo zachytiť pred 3 rokmi v Tatrách.

Otvoriť galériu
Polárna žiara v Tatrách.
Zdroj: Archív/Patrik Paulínyi

Keď niekam ideš, máš presne vymyslené za čím, alebo riešiš veci aj spontánne?

Ak idem do prírody, mám miesta rozdelené veľmi podrobne - na západ slnka, hmly, východy… Keď cestujem do Indie, Iránu a podobných krajín, kde to je hlavne o ľuďoch, tak neplánujem nič. Vtedy doslova improvizujem a nechávam sa ako keby len unášať po krajine.

Ktoré z krajín boli pre teba top?

Keďže ma najviac fascinuje príroda, na mojom absolútnom vrchole sú Faerské ostrovy a Island, no veľmi rád mám aj Indiu, kde som už bol trikrát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kj

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?