Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.06.2018 08:00 | Správy | Politika
Video

Kočner ide do basy, Rusko zostáva na slobode: Veľavravný odkaz prokurátora po súde

Prišiel na Kočnera mráz. Najvyšší súd poslal pochybného podnikateľa Mariána Kočnera (55) do väzby.

Spolu s Pavlom Ruskom (54) sú obvinení zo zločinu falšovania zmeniek, ktorými podľa prokuratúry mali v pláne podojiť televíziu Markíza o desiatky miliónov eur. Kočner má podľa súdu toho na rováši za posledných minimálne desať rokov už toľko, že sú dôvody na jeho väzobné stíhanie, aby už nepokračoval v závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Ruska poslal súd na slobodu. Tvrdí, že je len miminálna obava, že by sa ešte niečoho dopustil. 

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Podarená dvojica, ktorá sa pozná ešte z detských čias, prišla na súd v dobrej nálade. O ich osude rozhodovala trojica sudcov, ktorých mená neboli do poslednej chvíle známe. Jeden z pôvodných členov senátu Peter Paluda bol totiž na dovolenke, zatiaľ čo ďalší - Martin Pivovartsy dal námietku zo zaujatosti. Kočnera s Ruskom tak napokon riešili František Mozner, Martin Bargel a Alena Šišková. Prokurátor Ján Šanta, ktorý návrh na väzbu podal, bol stále presvedčený o tom, že patria za mreže.

V prípade Kočnera aj Ruska to v emotívnej reči odôvodnil tým, že mimoriadne dlho páchali závažnú ekonomickú trestnú činnosť a konali vysoko sofistikovane. Pri Kočnerovi mu vadilo aj to, že podľa neho marí vyšetrovanie tým, že odmieta ukázať originály zmeniek. Tie si ešte začiatkom mája zobral z bratislavského okresného súdu, ktorý v civilnom konaní overuje ich pravosť. „Marí vyšetrovanie, pretože si posudzovanie u znalca vymýšľa. Ak by zmenky totiž skúmal znalec, nemohol by mať problém povedať jeho meno orgánom činným v trestnom konaní,“ hovoril prokurátor.

Otvoriť galériu
Sudcovia sa radili dlhšie, ako vypočúvali obvinených. U Ruska napokon usúdili, že nie je dôvodná väzba. Sudca Mozner povedal, že Rusko je obvinený z 20 rokov starej objednávky vraždy. Obavy, že by opäť páchal trestnú činnosť sú malé a navyše od vlaňajška je pre prípad Volzovej monitorovaný elektronickým náramkom. Navyše najnovšie obvinenie Ruska pre kauzu útulku pre týrané ženy Maják bolo podľa súdu účelové.

 

No Kočner je pre sudcov, ale aj pre samotného Šantu, úplne iná káva. „Koná vysoko sofistikovane. Svoju ekonomickú trestnú činnosť stupňuje. Zmenkový delikt spáchal štyrmi útokmi v astronomickej sume 69 miliónov eur, ktorú česká a slovenská kriminalita ani nepozná. Som hlboko presvedčený, že ak nebude obmedzený na osobnej slobode, bude pokračovať v trestnej činnosti a mariť vyšetrovanie,“ vyhlásil Šanta. A súd mu dal za pravdu. „Trestná činnosť, pre ktorú je aktuálne Kočner dôvodne trestne stíhaný celkom v troch veciach mala byť páchaná vysoko sofistikovaným spôsobom v dlhšom časovom horizonte,“ skonštatoval predseda senátu Mozner. To už ku Kočnerovi prišli príslušníci justičnej stráže, nasadili mu náramky a roky nedotknuteľného podnikateľa odviedli. Kočner nevyslovil ani hlásku.

Rusko vyšiel zo súdu síce ako obvinený, ale nateraz slobodný človek. No aj ten mlčal. „Zvíťazila pravda, odvaha a slušnosť a je to odkaz pre slušných ľudí, že spravodlivosť existuje a na každého príde čas," komentoval prokurátor Šanta. 

"Budeme komunikovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, aby sme preukázali nevinu môjho klienta. Predložili sme písomné dokumenty, ktoré vyvracajú určité predpoklady vyšetrovateľa," povedal advokát Ruska Marek Para. Obhajcovia Kočnera sa k veci nevyjadrili. Za falšovanie zmeniek obom hrozí až 20 rokov basy.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny