Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.06.2018 08:17 | Správy | Peniaze

Slovenskí študenti rozbehli unikátnu aplikáciu: Používajú ju až v Melbourne

Slovenskí študenti vyvinuli mobilnú aplikáciu zameranú na vyhľadávanie voľných parkovacích miest, ktorá má pomôcť vodičom vo veľkých mestách rýchlejšie zaparkovať.

Prvým mestom, v ktorom ju obyvatelia i návštevníci môžu využívať, je austrálsky Melbourne. Aplikácia Melberry podľa autorov ponúka unikátne funkcie a rýchlejšie parkovanie umožní vďaka zobrazeniu aktuálneho stavu voľných parkovacích miest v lokalite, kde chce užívateľ zaparkovať. Všetko prebieha on-line - v reálnom čase.

Systém získava informácie prostredníctvom prepojenia so senzormi na parkovacích miestach. Melbourne poskytol voľný prístup k takýmto údajom, a to viedlo k rozbehnutiu používania aplikácie v tomto meste. "Stalo sa tak vďaka ochotnému čerstvému sprístupneniu otvorených dát zo strany vedenia mesta a ochote spolupracovať s naším mladým tímom zo Slovenska," vysvetlil produktový manažér Melberry Martin Pogadl. "Ambície nášho tímu vôbec nie sú malé, chceme sa stať jednotkou na trhu v oblasti on-street parkingu," povedal podľa tlačovej správy o projekte.

Otvoriť galériu
Melbourne je prvé mesto, kde sa aplikácia používa.
Zdroj: Facebook/Melberry - Smart Parking
Ďalším mestom, kde bude aplikácia nasadená, bude Stratford v Kanade. Melberryapp je však otvorenou platformou, ku ktorej sa môžu pripojiť všetky mestá disponujúce dátami o obsadenosti parkovacích miest v reálnom čase. "Momentálne komunikujeme s ďalšími potenciálnymi mestami, ktoré sa chcú stať súčasťou nášho projektu," uviedol šéf projektového tímu.

 

Po spolupráci so slovenskou hardvérovou spoločnosťou GoSpace bude aplikácia Melberry koncom júna dostupná aj pre slovenských vodičov. K dispozícii je pre zariadenia s operačným systémom Android.

Tím piatich študentov pracoval na projekte v rámci vzdelávacieho programu Butterfly Effect, ktorú ako neziskovú organizáciu založili štyri slovenské spoločnosti: Pixel Federation, Sygic, Leaf a HubHub. Tvorcov aplikácie motivovala snaha nájsť praktické riešenie problému dostupnosti parkovacích miest. Podľa výskumov bežný človek vo veľkých mestských aglomeráciách stratí hľadaním voľného parkovacieho miesta v priemere až 40 hodín ročne. "Keďže sme študenti a na ďalšiu etapu prác potrebujeme ďalšie zdroje, v týchto dňoch štartujeme crowdfundingovu kampaň. Budeme preto vďační za akúkoľvek podporu všetkých, ktorým strpčujú život problémy s parkovaním," uzatvára Martin Pogadl.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?