Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.06.2018 07:00 | Správy | Domáce správy
Infografika

Rebríček zoradil 163 krajín sveta podľa bezpečnosti: Slovensko na lichotivom mieste, Česko exceluje

Najlepším miestom na život z pohľadu bezpečnosti je jednoznačne Európa. Vyplýva to z nového rebríčka Global peace index, ktorý zostavujú experti na bezpečnosť a porovnávajú 163 krajín sveta.

Pozitívom je, že Slovensko sa podľa týchto kritérií objavilo na slušnom 22. mieste, pričom oproti minulému roku sa naša pozícia zlepšila o tri priečky. Čo za to môže?

Európa sa stala najbezpečnejším miestom na svete už desiatykrát po sebe. V top 50 krajín je polovica štátov starého kontinentu. Napriek tomu je oproti minulému roku badať zhoršenie situácie. „Dôvodom je politická nestabilita, dosah terorizmu aj vnímanie kriminality zo strany ľudí. Svet je menej bezpečný teraz ako bol za posledných desať rokov,“ uvádza sa v štúdii. Slovensko je pritom medzi tými, kde sa paradoxne situácia medziročne najviac zlepšila. Autori vysvetľujú, že krajina nie je ohrozená terorizmom, má dobré vzťahy so susediacimi štátmi a máme vysoko kontrolovaný prístup k zbraniam.

Austrálsky podnikateľ a filantrop Steve Killelea, ktorý rebríček zaštítil, upozorňuje na rastúci počet utečencov. Tých je v súčasnosti 1 % celkovej svetovej populácie, čo je najviac v modernej histórii. „Utečenci by sami o sebe mohli vytvoriť jeden z najväčších svetových národov,“ dodal Killelea. Zlou správou podľa neho je, že väčšina štátov si v hodnotení bezpečnosti pohoršila. Z našich susedov sú na tom lepšie Česi, ktorí skončili na siedmej priečke. Lepšie umiestnenie nezískali pre vysoký počet väznených osôb či pokračujúce zapojenie Česka v zahraničných konfliktoch, ako aj zvýšenie exportu zbraní. Experti sa zamerali aj na to, že vzťah medzi úrovňou bezpečnosti a mierou hospodárskeho rozvoja sa prejavuje na bohatstve štátov. Jasne sa ukázalo, že v bezpečnejších krajinách je rast HDP vyšší. Zistili tiež, že pokiaľ krajina hospodársky napreduje, neexistuje také množstvo dôvodov na zhoršovanie bezpečnostnej situácie.

Otvoriť galériu
Krajiny podľa bezpečnosti.
Zdroj: infografika NČ

Otvoriť galériu
Krajiny podľa bezpečnosti.
Zdroj: infografika NČ

Ťažkosti v Afrike a na Blízkom východe

 

Na konci rebríčka skončila už piatykrát po sebe Sýria, kde dlhodobo zúri vojna a spolu s Afganistanom či Južným Sudánom odtiaľ pochádza najviac migrantov, ktorí sa strachujú o svoju bezpečnosť. Najviac sa prepadol Katar pre zhoršenie vzťahov so svojimi susedmi. Tí začali krajinu blokovať po tom, čo údajne začala podporovať teroristov. Až o 32 miest sa pre pokračujúce napätie vnútri štátu prepadlo africké Togo. Naopak, o 35 miest si vďaka zlepšeniu vzťahov so susedmi, najmä so Senegalom, polepšila Gambia. Štúdia hovorí aj o tom, že počet vojnových obetí každý rok rastie, pričom tento rok je najhorším rokom za poslednú dekádu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!