Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2018 17:50 | Správy | Zahraničné správy

Šéfka sociálnych demokratov varuje pred nemeckým ministrom: Ten muž je hrozbou pre Európu

Predsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Andrea Nahles varovala v sobotu pred závažnými dôsledkami, ktoré by mal rozpad vládnej koalície v Berlíne, vyprovokovaný bavorskými kresťanskými demokratmi, pre Nemecko i celú Európu.

Spolkový minister vnútra Horst Seehofer a bavorský premiér Markus Söder z Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) sú "na ceste k nemeckému brexitu", vyhlásila Nahles na krajinskom zjazde SPD v Severnom Porýní-Vestfálsku. "Seehofer je hrozbou pre Európu," tvrdí šéfka koaličnej SPD s tým, že jej strana nepripustí jednostranné kroky CSU.

Nahlesová vidí podľa vlastných slov mnohé paralely k politike konzervatívcov v Británii. Tí v dôsledku vnútrostraníckeho sporu napokon pripustili referendum o členstve Spojeného kráľovstva v Európskej únii, čo viedlo k brexitu. Britskí konzervatívci roky kritizovali EÚ a podnikali bezohľadné jednostranné kroky, uviedla Nahles. "Koho prekvapí, že po dlhoročnom ohlušovaní to občianky a občania vezmú vážne a postavia sa proti Európe?" citovala ju agentúra DPA.

CSU vedie s kancelárkou Angelou Merkelovou (CDU) mocenský boj, ktorému všetko podriaďuje, tvrdí Nahlesová. Seehofer dal Merkelovej termín do konca júna na to, aby našla s partnermi v EÚ riešenia sporu okolo azylovej politiky. V opačnom prípade chce využiť svoju právomoc ministra vnútra a nariadiť vracanie migrantov, ktorí sú už zaregistrovaní v iných členských štátoch Únie, z nemeckej hranice.

 

Otvoriť galériu
Horst Seehofer
Zdroj: čtk
Merkelová je proti takýmto unilaterálnym opatreniam a s odvolaním sa na politické kompetencie svojho úradu nepriamo hrozí Seehoferovi odvolaním. To by však bolo pravdepodobne koncom tzv. veľkej koalície v Berlíne, píše DPA. Sám Seehofer v rozhovore pre sobotňajšie vydanie denníka Süddeutsche Zeitung povedal, že v spore s Merkelovou neustúpi. Zopakoval, že nariadi nevpúšťanie niektorých skupín migrantov cez nemecké hranice, ak sa nenájde prijateľné riešenie záležitosti.

Seehofer konštatoval, že by bolo mimoriadne nezvyčajné, keby Merkelová vetovala jeho plány využitím svojich politických právomocí. "Nedovolíme, aby sa to stalo," vyhlásil a dodal, že úrad kancelárky "urobil z komára somára". Uviedol okrem toho, že nikdy nenavrhoval úplné uzavretie hraníc. "Je to o tom, aby sme boli schopní odmietať (vstup) účinne," zdôraznil.

Budúci utorok sa uskutoční stretnutie vedúcich predstaviteľov koaličných strán, priblížila tiež Andrea Nahles. SPD sa podľa nej už interne pripravuje na scenár skorých predčasných volieb. Odchádzajúci šéf SPD v Severnom Porýní-Vestfálsku Michael Groschek na krajinskom zjazde v meste Bochum obvinil CSU z toho, že Merkelovú oslabuje cielene. "Keď bude Horst Seehofer o desať dní ešte v úrade, bude Merkelová v podstate už len vicekancelárkou," vyhlásil Groschek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!