Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.06.2018 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Otec utopeného Janka († 18) má ťažké srdce na hasičov: Keby ho našli do pol hodiny, mal by ešte šancu!

Nad obcou Bánov (okr. Nové Zámky) sa v piatok popoludní zastavil čas. Rodičia pochovali svojho 18-ročného syna Jána, ktorý sa v utorok večer utopil pri kúpaní na miestnom štrkovisku.

Za mladým nádejným futbalistom žiali celá dedina, jeho otec Ján i ďalší si myslia, že hasiči mohli pre záchranu mladého muža urobiť viac. Dokonca ich v ten večer zavádzali.

V piatok odprevadili na poslednej ceste milovaného Janka († 18). Talentovaný futbalista mal celý život pred sebou. „My sme sa to dozvedeli hneď, tak sme tam za chvíľu boli. Ja tú vodu veľmi dobre poznám, som rybár, vyrastal som na nej, takisto môj syn,“ opisuje udalosti nešťastný otec.

Ťažké srdce má na hasičov. „Mali jeden čln a hák do hĺbky 4 metre a tam je voda do 9 metrov,“ pokračuje Ján. Do pátrania po mladíkovi sa pustilo asi 20 ľudí. „Každý z dediny, kto mohol, prišiel. Hasiči mi stále tvrdili, že potápači sú už na ceste... Dookola. Keby syna našli do pol hodiny, tak by mal ešte nejakú šancu,“ je presvedčený otec. Potápači však ten večer neprišli. „Po dvoch hodinách povedali, že už je veľmi tma a že už neprídu, až ráno z Bratislavy. Nemali šancu nájsť mi syna s tou technikou a bez potápačov. A keby konali hneď, možno by ho ešte zachránili,“ len ťažko zo seba dostáva slová.

 

„Nechceli sme, aby tam bol cez noc, keď už bolo jasné, že pomôcť mu už nedokážeme. Na troch člnoch sme s dedinčanmi do 2.30 hľadali Janka, svietilo nám asi 20 áut. O piatej ráno sme pokračovali. Viem, že mne to už syna nevráti, ja už som vyplakal všetky slzy. Ale je leto a oni by mali byť pripravení na takéto zásahy,“ s ťažkým srdcom vraví otec.

Otvoriť galériu

Hasiči: Urobili sme maximum

Potápači skutočne už boli na ceste, ale vrátili sa. „Počas jazdy potápačov z Bratislavy k zásahu bola vyhodnotená situácia tak, že vzhľadom na dobu jazdy a potrebný čas na zanorenie potápačov, by bola už zlá viditeľnosť. A vykonávať ponor a dohľadávanie utopenej osoby by bolo za tmy pri nulovej viditeľnosti pre potápačov nemožné,“ uviedol Michal Varga, hovorca Okresného hasičského zboru v Nitre.

Otvoriť galériu

„Hasiči zo Šurian použili na vyhľadávanie všetky dostupné prostriedky, ktoré mali k dispozícii,“ pokračuje hovorca. „Na vyhľadanie z člna použili trhací hák štandardnej dĺžky 4 metre, ktorý si predĺžili lanom, aby dosiahli až na dno. Taktiež použili kotvu z člna, ktorú ťahali po dne,“ dodáva Varga s tým, že vo vyhľadávaní pokračovali do neskorých nočných hodín. „Ohlásenie udalosti bolo v čase 19.28, hasiči zo Šurian sa dostavili na miesto udalosti 19.50, v najkratšom možnom čase s aktivovaným výstražným zvukovým zariadením,“ zakončil Varga. Vzdialenosť medzi Šuranmi a Bánovom je 4,8 km, podľa navigácie prekonateľná za 7 minút.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči