Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Futbalista Ján († 18) zahynul pred očami kamarátov: Slová užialenej priateľky trhajú srdce

Blížiaci sa koniec školského roka poznačila obrovská tragédia. Na štrkovisku v Bánove (okr. Nové Zámky) vyhasol v utorok život Janka († 18), ktorý mal celý život pred sebou.

Spolu s kamarátmi sa rozhodol večer vykúpať v miestnom jazere, kam pravidelne chodievali. Čo sa presne stalo, zatiaľ nikto nevie. Z jazera na breh však už Janko nevyšiel. Hoci sa ho snažili kamaráti všemožne zachrániť, ich snaha bola márna. Hladina vody sa nad 18-ročným študentom navždy uzavrela.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Bánovským školákom sa ešte ani nezačali prázdniny a už sa musia vysporiadať s obrovskou tragédiou. V utorkový večer, približne o 19.30 hod., sa ako po mnohý raz rozhodli vykúpať na miestnom štrkovisku v Bánove. Medzi chlapcami, čo vošli do vody, bol aj 18-ročný Ján. Ten sa však na breh už nevrátil. „Boli vo vode asi štyria, normálne plávali, všetko bolo v poriadku. Vtom sa Jani začal topiť. Snažili sa ho vytiahnuť, ale on ich ťahal dole. Jeden z nich je v nemocnici,“ opisujú okamihy hrôzy ďalší kamaráti.

Prečo sa mladík začal topiť, nevedno. Vodu v jazere poznali veľmi dobre a nedokážu si vysvetliť, čo mohlo spôsobiť túto obrovskú tragédiu. „On vedel plávať, veď to bol športovec, veľký futbalista. A vodu tu všetci poznáme, stále sa sem chodíme kúpať," krútia hlavou zronení kamaráti. Prípadom sa už zaoberá aj polícia. „Okolnosti tejto tragickej udalosti polícia vyšetruje ako prečin usmrtenia," povedala Renáta Čuháková, krajská policajná hovorkyňa v Nitre.

 

Hľadali ho celú noc

Na pomoc Jánovi prišli aj privolaní hasiči. „V utorok večer sme prijali z operačného strediska oznam, že v obci Bánov ide o topiacu sa osobu. Hasiči sa muža snažili vyhľadať s člnom, čo sa im nepodarilo, preto privolali potápačov z Bratislavy. Tí museli pátranie v neskorých nočných hodinách prerušiť kvôli tme. Pokračovali v stredu od rána. Pred jedenástou hodinou dopoludnia sa im podarilo z vody vytiahnuť telo," uviedol Michal Varga, hovorca Okresného hasičského zboru v Nitre.

Rodičia a priateľka nebohého sa tak stali svedkami najtragickejšej chvíle, aká ich mohla v živote postihnúť. S obrovským plačom a nárekom sa museli prizerať, ako potápači vyťahujú z vody bezvládne telo ich milovaného syna a priateľa.

Miloval futbal

Podľa slov kamarátov bol Jani veľkým futbalistom, doslova miloval túto hru. "On bol nielen obrovským fanúšikom, ale ho aj hral. Bol naozaj dobrý, určite by to bol aj niekde dotiahol. Bol najlepší," len ťažko hľadajú slová jeho blízki kamaráti. Všetci sa už spoločne tešili na leto. Jani mal dokonca uzavreté známky a vybavenú letnú brigádu. „Bol úžasný, skvelý kamarát, nikto nechce uveriť, že práve jemu sa niečo také stalo," so slzami v očiach zakončili rozprávanie jeho priatelia.

Vyznanie od priateľky

Zo smrti svojej veľkej lásky sa nevie spamätať ani jeho priateľka Natália. Jej obrovský plač, krik a zúfalstvo sa ozývali z brehu široko-ďaleko. „Prečo ste ho nezachránili? Zachráňte ho,“ kričala nešťastná Natália, ktorej slová trhali srdcia. Odpoveď však nikdy nedostane. Na sociálnej sieti zverejnila srdcervúci odkaz pre svoju lásku. „Čo sa to stalo? Kde si ? Vráť sa mi... Stále tomu nedokážem uveriť, toto je len nočná mora, z ktorej sa všetci zobudíme... Chcem, aby si vedel, že ťa milujem a navždy aj budem. Hovorila som ti to stále, pretože to tak je a aj bude! Celé moje srdce patrí len tebe a aj navždy patriť bude! S tebou odišla polovica môjho života, pretože si bol pre mňa všetko, čo som mala. Nikdy na teba nezabudnem. Nikdy! Odpočívaj v pokoji, Zlatko moje.“

Pri záchrane neohrozte seba

Viliam Dobiáš, záchranár a prezident Slovenského Červeného kríža

Ideálne je, aby zachraňovali iba školení vodní záchranári, teda kvalifikovaní plavčíci. Keď nastane situácia, že musia zachraňovať laici, tak ak je telo vo vode už bez pohybu, je možné ísť k  nemu a vytiahnuť ho na plávaciu podložku alebo na breh. Pokiaľ sa však hýbe, myká rukami, nohami, v takom prípade sa k takému človeku v zásade približovať len tak, že mu podať predmet ako veslo, nafukovačku, koleso či niečo iné. Nepodávať mu ruku ani neísť blízko. Môže mať mozog zatemnený nedostatkom kyslíka, reagovať pudovo a stiahnuť pod vodu aj záchrancu.

Otvoriť galériu

Čo mohlo spôsobiť utopenie?

Voda v dýchacích cestách

Pri kúpaní sa mohla dostať voda na začiatok dýchacích ciest, čo vyvolá kŕč hlasiviek, človek nemôže dýchať a stačí pritom niekoľko kvapiek vody.

Infarkt

Chlapec mohol mať poruchu srdcového rytmu a dostať infarkt.

Mozgová príhoda

Ak niekto rozhorúčený vojde do chladnej vody, dochádza k náhlemu zúženiu ciev a prudkému vzostupu tlaku, následne môže dôjsť k prasknutiu cievky a krvácaniu do mozgu.

Spomalenie reflexov

Vplyv alkoholu mohol spomaliť reflexy a koordináciu, čo následne privodí paniku.

Kŕč

Ak mladík pred kúpaním jedol, mohlo sa stať, že dostal kŕč. Po jedle sa veľká časť krvi presunie do oblasti zažívacieho systému a relatívne menej jej je vo svaloch, čo môže byť príčinou kŕčov.

Tohtoročné tragédie vo vode

Rodinná raftovačka

21. apríla v Liptovskom Hrádku na rieke Belá tragicky skončil rafting rodiny z Bratislavy. Po kolízii sa utopila 37-ročná mama, ktorá nemala záchrannú vestu.

Záchranári nepomohli

13. mája v Závode na Starej šutrovni spozorovali svedkovia telo muža († 41). Vytiahli ho a privolali pomoc. Aj napriek snahe mu záchranári nedokázali pomôcť.

Posledný telefonát

22. mája na Oravskej priehrade Tibor († 17) zo Zákamenného sa kamarátovi naposledy ozval v nedeľu 20. mája. Potom po ňom vyhlásili pátranie. Telo mladíka našli o dva dni v priehrade.

Precenil sily

30. mája v Humennom na rieke Laborec Mladík († 19) z obce Trhovište chcel preplávať rieku tam a späť, no keď sa vracal, došli mu sily. Ani rýchly príchod hasičov a zdravotníkov mu nedokázal zachrániť život.

Zradná rieka

4. júna v Košiciach na rieke, Hornád vošiel muž († 23) do vody. Približne v polovici sa zrazu ponoril. Bezvládne telo našli na záchranári až na druhý deň.

Oslava maturity

8. júna na Duchonke pri Topoľčanoch oslavoval Maroš († 20) na jazere úspešnú maturitu. Po skoku do vody sa nevynoril a kamaráti ho nevedeli nájsť. Telo našli až potápači.

Osudný skok

18. júna v Ivanke pri Dunaji (bagrovisko Šutrovňa) skočil do vody Ružomberčan Milan († 26) do vody a nevynoril sa. Telo bez známok života vytiahli až hasiči.

Stratený chlapec

19. júna v Revúcej-Muránke stratila z dohľadu stará mama Martinka († 5). Chlapček sa počas dňa stratil a jeho bezvládne telíčko našiel večer sused v riečke.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!