Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.06.2018 08:59 | Správy | Politika

Slovenské súdne Kocúrkovo v prípade tunelovania nebankoviek: Tresty dostali, no behajú po slobode

Pod lampou je najväčšia tma? Patrik Pachinger (51), ktorého právoplatne odsúdili na sedem rokov väzenia v kauze tunelovania nebankoviek BMG a Horizont, behá naďalej na slobode.

V utorok sa dostavil na okresný súd v Bratislave, kde žiada o podmienečné prepustenie z trestu, na ktorý ani nenastúpil. Hoci na stránke polície svieti zatykač na jeho osobu, z pojednávania veselo odišiel. Rovnako ako pred vyše týždňom jeho komplic Dávid Brtva (48). Prečo kompetentní nekonajú?

Za nebankovkami BMG a Horizont stáli Vladimír Fruni († 64), Marián Šebeščák († 52) a František Matík (53). Fruni zomrel ako skladník v Anglicku, Šebeščák po prepustení z väzenia zomrel v tichosti v Prahe. Matíka po rokoch našli v Srbsku. Trojica podľa súdu od ľudí pod vidinou aj 30-percentných „garantovaných“ úrokov vymámila astronomických 63 miliárd korún (2,1 miliardy eur). Neskôr nastúpili Jozef Majský, Pachinger a Brtva, ktorí z krachujúcich nebankoviek podľa súdu vyžmýkali ďalších 15 miliónov eur. Pachingerovi Najvyšší súd potvrdil sedem rokov, Brtvovi deväť. Majský sa právoplatnému rozsudku vyhýba. Podľa jeho obhajcu má vážne zdravotné problémy. Súdu v jeho prípade dochádza trpezlivosť, preto chce, aby jeho zdravotný stav preskúmali znalci. No ani Brtva, ani Pachinger do väzenia nenastúpili. Obaja si podľa vlastných slov už odsedeli dve tretiny trestu vo väzbe a žiadajú podmienčné prepustenie.

Požiadali preto o odklad nástupu do basy, kým o tom príslušné súdy nerozhodnú. No Špecializovaný trestný súd, ktorý im tresty pôvodne udelil, koncom mája rozhodol o ich bezodkladnom nástupe do basy a vydal na oboch zatykače. No nik ich nezaistil. „Obe žiadosti odsúdených o odklad súd zamietol z dôvodu, že podania žiadosti sú zjavne neopodstatnené, keďže žiadosť o podmienečné prepustenie nie je zákonným dôvodom na povolenie odkladu,“ povedala hovorkyňa špecializovaného súdu Katarína Kudjáková. „Neviem o tom, mne neprišla žiadna listina o tom, že by som mal nastúpiť ani nič podobné,“ povedal po pojednávaní samotný Pachinger. Hľadané osoby má zaistiť polícia. „O termíne pojednávania polícia nemala vedomosť, pretože súdy neinformujú políciu o týchto skutočnostiach,“ odpísali v prípade Brtvu z policajného prezídia. Zbor väzenskej a justičnej stráže zas reagoval slovami, že ak by ich vyzvali na zaistenie odsúdeného, tak by tak urobili. Samotný súd zas tvrdí, že nemá register, podľa ktorého by vedel, či je niekto v hľadáčiku polície.

 

Kto je kto

Dávid Brtva

Otvoriť galériu

- dostal deväť rokov, o jeho odvolaní pre jeho zdravie nerozhodli

Jozef Majský 

Otvoriť galériu

-  dostal deväť rokov, o jeho odvolaní pre jeho zdravotné problémy Najvyšší súd ešte nerozhodol

Patrik Pachinger

Otvoriť galériu

- odsúdený na sedem rokov za tunelovanie nebankoviek

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej