Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2018 08:55 | Správy | Politika

Nečakaný svedok v prípade podnikateľa Janíčka: Čo mal s Jankovskou exsiskár Kosík?

Nečakané prepojenia. Už niekoľko rokov trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček tvrdí, že súčasná štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (47) ho ešte ako sudkyňa poslala za vymyslený trestný čin do chládku a zobrala za to 3 000 000 korún (99-tisíc €).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Autorom zvráteného zneužitia justície mal byť nebohý šéf mafie Peter Čongrády. Nečakaným svedkom má byť pritom únosca syna prezidenta Michala Kováča († 86), exsiskár Ľuboš Kosík.  

Jankovskú s Čongrádym spája jej manžel, ktorý s ním vyrastal v detskom domove v Trenčíne, kde Jankovského rodičia pracovali ako vychovávatelia. Objektom záujmu mocného mafiána bol po roku 2000 lukratívny bar Fatima priamo pod Trenčianskym hradom. Janíček bar kúpil v dražbe a dodnes tvrdí, že jeho obvinenie z vydierania podnikateľa Tibora Jurisu zinscenovali, aby ho donútili baru sa vzdať. Jurisa zo strachu utiekol do zahraničia. Tvrdí, že celé obvinenie Janíčka bolo vykonštruované. „Snažím sa napraviť, čo som nepriamo zapríčinil,“ hovorí dnes Jurisa, ktorý za celou vecou vidí nadprácu Jankovskej. 

Do prípadu sa vložil aj Janíčkov brat Eugen, ktorý prišiel s nečakaným svedkom. Je ním Ľuboš Kosík. Exsiskár, ktorý sa podieľal na únose Michala Kováča ml. V súčasnosti je na úteku. Za falšovanie zmeniek v roku 2015 vyfasoval 14 rokov. Novinár SME Matúš Burčík, ktorý s ním komunikuje, potvrdil, že je naďalej v africkom Mali, odkiaľ sa ho neúspešné snaží Slovensko dostať. Eugen Janíček sa s Kosíkom poznal ako poľovník. Kosík podľa neho tvrdil, že Čongrádyho pozná, lebo donášal na mafiánov SIS-ke.

Otvoriť galériu

V roku 2001 podľa Janíčka sprostredkoval stretnutie s obávaným mafiánom. Bolo to v čase, keď jeho brat Ondrej už sedel vo väzbe. „Čongrády mi oznámil, že má všetko pod kontrolou a jediný má možnosť dostať brata a jeho spoločníka na slobodu. Povedal mi, že je dohodnutý so sudkyňou, že sa o všetko postará. Na moju otázku, kto dostane celú vec, povedal jednoznačne meno Jankovská, ktorá mu je zaviazaná, pracuje pre neho a je z rodiny. S Kosíkom sme potom odišli a následne som sa dozvedel, že Čongrády sľub dodržal, ale Jankovská za prepustenie požadovala vysoký obnos peňazí,“ povedal vo výpovedi Eugen Janíček.

 

Ondrej Janíček sa na súde snaží dosiahnuť obnovu svojho konania. Tvrdí, že nikoho nevydieral. Zastupuje ho Daniel Lipšic. „Jeho brat sa s Kosíkom stretol a potvrdzoval mu, aké boli skutočné dôvody jeho trestného stíhania. Ale Kosík nie je dôveryhodný svedok,“ priznáva Lipšic. 

Janíček okrem toho čelí obvineniu z ohovárania Jankovskej. V máji dokonca Janíčka zobrali na 10 hodín do cely predbežného zadržania. Prokurátor zúril, pretože muži zákona sa neunúvali ho o svojich krokoch ani informovať. „Bola to akcia bez vedomia prokuratúry, policajti spísali aj návrh na väzbu,“ povedal nám vtedy zdroj z prostredia prokuratúry. Polícia sa k prípadu nevyjadruje. Samotná Jankovská považuje celú kauzu za útoky „odsúdeného a momentálne obžalovaného Janíčka“. „Podania odsúdeného Janíčka od roku 2005 doposiaľ preverovala polícia a Generálna prokuratúra. Všetky boli odmietnuté. Podala som trestné oznámenia na viaceré osoby, ktoré nebudem konkretizovať, aby som nemarila prácu orgánov činných v trestnom konaní,“ vyhlásila Jankovská.

"Slovenská informačná služba nevidí žiadny dôvod reagovať na akékoľvek nezmyselné vyhlásenia či absurdné konštrukcie právoplatne odsúdených alebo trestne stíhaných osôb. Dôrazne odmietame umelé zaťahovanie SIS do výmyslov a konštrukcií takýchto jednotlivcov a pripravenosť niektorých médií tieto nezmysly a dezinformácie šíriť v zjavnej honbe za senzáciou," reagoval hovorca SIS Branislav Zvara na otázku, či Čongrády donášal tajnej službe. 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta