Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2018 11:03 | Správy | Domáce správy

Kontroly v zmrzlinárňach: Minulý rok boli hygienické nedostatky objavené v každej štvrtej prevádzke

Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva už tretí týždeň kontrolujú prevádzky s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. Pokračovať budú až do konca tohtoročnej letnej sezóny.

Hygienici preverujú pôvod surovín a polotovarov na výrobu zmrzliny, hygienickú úroveň jej podávania a prevádzkovú hygienu zariadení. Pozornosť venujú použitým farbivám v zmrzlinách, kontrolujú tiež dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti surovín a polotovarov, z ktorých bola nebalená zmrzlina vyrobená a teploty v chladiacich a mraziacich zariadeniach. „Kontroly je potrebné vnímať ako opatrenia za účelom prevencie zdravia obyvateľov,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Prevádzkovateľov zariadení požiadal o súčinnosť a spoluprácu.

Výsledky tohtoročných kontrol budú verejnosti publikované v priebehu septembra 2018. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov však budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení.
Počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej. Podľa Mikasa to boli najčastejšie neodobraté a neodložené vzorky vo výrobniach zmrzlín na dobu 48 hodín, nepredložená respektíve nevedená evidencia o výrobe zmrzliny a tým nemožnosť preukázať dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení.

Prevádzky však tiež nedodržiavali osobnú hygienu pracovníkov, neviedli evidenciu o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach, chýbali im meracie zariadenia a boli zistené aj nedostatky v prevádzkovej hygiene ako napríklad nezabezpečený prívod tečúcej teplej vody, znečistené chladiace a mraziace zariadenia, znečistenie pracovných plôch.

 

Odborní pracovníci regionálnych úradov počas vlaňajších kontrol odobrali a mikrobiologicky vyšetrili 2317 vzoriek zmrzliny. Požiadavkám platnej legislatívy nevyhovelo 314 vzoriek. Zároveň odobrali 1116 vzoriek zmrzliny na chemickú analýzu, z ktorých nevyhovelo 52 vzoriek, pričom 47 vzoriek zmrzliny nevyhovelo z dôvodu použitia nepovolených farbív.

Hygienici odobrali aj 791 sterov z prostredia, pracovných plôch, pracovných odevov a rúk zamestnancov. Z toho bolo 145 sterov nevyhovujúcich, boli kontaminované patogénnymi a podmienene patogénnymi mikroorganizmami. Za zistené nedostatky uložili hygienici počas vlaňajšej letnej sezóny 143 blokových pokút v sume 9367 eur. V dvoch prípadoch dokonca nariadili uzatvoriť prevádzky do doby odstránenia nedostatkov.

Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR. S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo s vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť zmrzlina tepelne upravená a tepelne opracované musia byť aj pridávané potraviny ako napríklad mlieko či oriešky.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú