Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slunce, seno po slovensky: Na jednej farme pri Krupine ožila slávna Pláničkova metóda

Žijú si ako vo vatičke. V známej českej trilógii sa v malebnej dedinke Hoštice sa na miestnom družstve starali o kravy.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Vysokoškolák Šimon počas leta brigáduje na družstve a snaží sa dokázať, že počúvaním hudby a kultúrnym prostredím sa zvyšuje ich dojivosť. Na kultúrne prostredie a veľkú starostlivosť o kravy vsadili v Mliečnej farme Bzovík pri Krupine, ide o jednu z najväčších mliečnych fariem v strednej Európe a vznikla doslova na zelenej lúke.

Realizácia tejto unikátnej investície prebieha v dvoch etapách. Vybudovanie tej prvej v hodnote takmer 4 milióny eur a s kapacitou 700 dojníc trvalo 426 dní a podieľalo sa na nej 125 pracovníkov. Ďalších 700 dojníc pribudne v II. etape, na ktorú je naplánovaný rozpočet 2,5 milióna eur.

Otvoriť galériu
Na Mliečnej farme Bzovík používajú najmodernejšie technológie v rôznych oblastiach – od procesov dojenia až po odstraňovanie exkrementov. „Vieme, koľko ktorá krava nadojí a aké kvalitné je jej mlieko. Dojnice tiež majú snímače na krkoch. Okrem počtu krokov zaznamenávajú aj to, ako prežúva. Ako náhle sa krava vymyká zdravému počtu prežutí, vieme zasiahnuť a na základe dát z počítača zavolať veterinára. Krava totiž môže mať žalúdočné problémy, či iné ochorenia," uviedol predseda Roľníckeho družstva Bzovík Juraj Petruš.

 

Na farme sú nadčasové a dôkladne zabezpečené pôrodnice, najprepracovanejšia čakáreň či dojáreň. Pokroková technika zaručuje nielen dobrý stav a blaženosť dojníc, ale aj ich vysokú produktivitu. Táto investícia po ukončení druhej etapy významne zvýši dennú dodávku mlieka, a to až o 133%. „Surové kravské mlieko bude z novej mliečnej farmy v Bzovíku primárne smerovať na domáci trh. Cieľom projektu však nie je len produkovať mlieko v dostatočnom objeme, ale i kvalite,“ dodáva zakladateľ Slovenského farmárskeho, družstva Daniel J. Kratky.

Okrem každodennej starostlivosti si farmári počas otvorenia farmy pre kravičky pripravili aj jedno veľké, viac ako trojtonové prekvapenie. Ide o tortu vyrobenú zo sena, na ktorej sa intenzívne pracovalo viac ako 5 hodín. Je zložená z 11 balíkov sena, pričom jeden váži 300 kíl. Aby sa kravičkám naozaj páčila, zdobí ju aj 150 kvetov. Jej najvyššie poschodie siaha do výšky až 3,2 metra a na šírku má 3,6 metra.

Otvoriť galériu
Blaho pre kravičky

Väčšina ľudí si šťastnú a spokojnú kravu predstavuje na lúke, kde si vychutnáva zelenú trávu. Opak je však pravdou. Kravy totiž nemajú rady, keď na nich svieti slnko. Najlepšie sa cítia pri teplote 7°C a keď sa môžu vyvaľovať v suchom prostredí bez prievanu. Farmári vo Bzovíku sú presvedčení, že základom ekonomického rastu a vysokej produktivity je práve blaženosť kráv a index „kravského šťastia“. Aj preto si dali na výstavbe maštalí obzvlášť záležať.

Maštale sú navrhnuté tak, aby predstavovali pre kravy čo najväčší komfort. „Majú výšku 12,5 metra, vďaka čomu je tu výmena vzduchu oveľa výdatnejšia. Nevyskytuje sa tu amoniak, ktorý by škodil očiam kráv alebo spôsoboval respiračné choroby,“ vysvetľuje predseda družstva Petruš. Kravičky nie sú v strese, boxy sú veľké a pohodlné, čo dáva kravám dostatočný priestor. Obsahujú zvýšený počet napájačiek, takže dojnice sa dostanú k pitnej vode vždy, keď potrebujú.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie