Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.06.2018 00:05 | Správy | Politika

Ministerka Laššáková sa rozhodla konať: Posvieti si na kontakty matičiarov s extrémistami

Ministerstvo kultúry dotuje Maticu slovenskú sumou približne 1,5 mil. eur ročne.

Bez podpory od štátu by matičiarom hrozili finančné problémy. Matica sa v minulosti neslávne zviditeľnila spoluprácou s extrémistickou polovojenskou organizáciou Slovenskí branci. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (57) teraz preverí, či sa peniaze od štátu nedostanú prostredníctvom Matice aj k extrémistom.

Minulý rok v apríli zorganizovala Matica slovenská na Devíne národnú slávnosť aj za pomoci členov Slovenských brancov. Polovojenská skupina s extrémistickými názormi chce na Slovensku vybudovať silnú domobranu štátu a vojenskú taktiku chodia nacvičovať do lesa. Matičiari to vtedy odôvodnili množstvom organizačnej práce na príprave podujatia s tým, že privítali každú pomocnú ruku.

Otvoriť galériu
Spájanie Matice s brancami sa nepozdáva opozičnému poslancovi z klubu SaS Ondrejovi Dostálovi, podľa ktorého má rezort kultúry lepšie kontrolovať, ako sa využívajú peniaze zo štátneho rozpočtu. „A keďže Slovenskí branci sú organizácia, ktorú za pochybnú označuje aj tajná služba, a Matica slovenská je financovaná zo štátneho rozpočtu prostredníctvom vášho ministerstva, tak sa pýtam, či to považujete za úplne v poriadku a žiadny problém, že má štát podporovať Maticu slovenskú spolupracujúcu s extrémistickou paramilitantnou organizáciou Slovenskí branci,“ spýtal sa Dostál ministerky Laššákovej na Hodine otázok v parlamente. Tá odmietla, že by ministerstvo kultúry akýmkoľvek spôsobom podporovalo Slovenských brancov či iné subjekty, ktorých cieľom je podpora akýchkoľvek foriem násilia, diskriminácie alebo xenofóbie.

 

Laššáková však potvrdila, že si na pochybné spájanie matičiarov a brancov bližšie posvieti. „Nemám vedomosť o tom, že by Matica slovenská úzko spolupracovala s touto organizáciou, ale v každom prípade, aby ste dostali vyčerpávajúcu odpoveď, tak preverím tieto informácie,“ vysvetlila Laššáková. Jej predchodca na čele rezortu kultúry Marek Maďarič pre spájanie s extrémistami viackrát pohrozil Matici zrušením dotácií od štátu.

Matica sa ohradila: Je to lož a urážka

Spájať, respektíve naznačovať spojenie medzi Maticou slovenskou (MS) s organizáciou Slovenskí branci je konšpiráciou, ktorá hrubo poškodzuje dobré meno verejnoprávnej ustanovizne a uráža jej takmer 29 000 členov po celom Slovensku. Vedenie MS to uviedlo v reakcii na vystúpenie poslanca za SaS Ondreja Dostála počas Hodiny otázok v NR SR vo štvrtok 14. júna.

,,Medializované vyhlásenie, že MS spolupracuje na viacerých aktivitách so Slovenskými brancami, je klamstvom, rovnako tak i úvahy, že by zo štátnych dotácií pre MS mohla profitovať polovojenská či extrémistická organizácia," zdôraznila hovorkyňa MS Veronika Matušková. Inštitúcia je podľa jej slov pripravená bezodkladne poskytnúť súčinnosť Ministerstvu kultúry SR, aby preverilo matičné podujatia a aktivity financované zo štátnej účelovej dotácie. ,,Nové vedenie, zvolené v novembri 2017, sa už viackrát mediálne i verejne dištancovalo od akýchkoľvek polovojenských a extrémistických skupín, s ktorými nespolupracuje ani spolupracovať nebude," dodala.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!
Na mieste zasahujú hasiči.
Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste horelo auto!
Young man smoking a cigarette in front a building in a city street
Fajčíte? Ak dostanete chuť na cigaretku v tomto meste, POZOR! Hrozí vám mastná pokuta