Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2018 12:18 | PR články

Dobrý skutok si zaslúži poklonu: Slováci vďaka Divadelnej kvapke krvi darovali takmer 150 litrov krvi

Krv je najvzácnejšia tekutina, akú máme, preto je potrebná neustála mobilizácia nových či pravidelných darcov. Mnohí si ani neuvedomujeme, že jediným odberom môžeme pomôcť zachrániť až štyri ľudské životy.

Slovenský Červený kríž (SČK) a spoločnosť Kaufland preto aktívne spolupracujú pri organizácii dobrovoľníkov na darovanie krvi už od roku 2014 v rámci projektu Divadelná kvapka krvi. Tento rok sa zapojilo už sedem slovenských divadiel, kde mohli ľudia nielen z radov verejnosti, ale aj zamestnanci spoločnosti Kaufland z okolitých prevádzok, prísť darovať krv. Podujatie podporili osobnou účasťou a darovaním krvi aj známe osobnosti či zástupcovia miest.

 Od roku 2014 sa vďaka tejto spolupráci podarilo získať už krásnych 353 litrov vzácnej tekutiny. „Každoročne sa snažíme ešte viac podporovať myšlienku darcovstva krvi, a to nielen medzi našimi zamestnancami, ale aj v rámci širokej verejnosti. Dúfame, že si z nášho prístupu vezmú príklad postupne aj ďalší zamestnávatelia a budú vytvárať podmienky pre dobrovoľných darcov, aby na pravidelné odbery mohli chodiť. Zároveň nás teší, že sme postupne pre myšlienku Divadelnej kvapky krvi získali už sedem spolupracujúcich divadiel, ktoré aj osobnou účasťou z radov vlastných zamestnancov vrátane hercov a herečiek šíria myšlienku, že dobré skutky si naozaj zaslúžia poklonu každého z nás,“ povedala Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Otvoriť galériu
Buď tu pre druhých. Daruj krv. Daruj život

Tak znel slogan tohtoročného Svetového dňa darcov krvi. Pripomínal hlavné princípy bezpríspevkového darcovstva krvi – solidaritu, úctu, empatiu a lásku k druhým. A o tom boli aj všetky organizované odbery v slovenských divadlách počas týždňa od 11. do 14. júna. Boli o pomoci ľuďom, ktorých zdravie a život priamo závisia od rozhodnutia úplne neznámeho človeka ísť darovať krv.

Už si ani presne nepamätám, kedy som išla prvýkrát darovať krv. Manžel mojej sestry potreboval krv, a vtedy som začala agitovať aj vo svojom okolí priateľov a známych, aby išli darovať krv,“ spomína na svoj prvý odber pani Libuša Puškárová, držiteľka zlatej Janského plakety. Jej dve dcéry rovnako darujú krv, jedna je už držiteľkou striebornej Janského plakety, a sestra – dvojička pani Libuše, získala pred dvomi rokmi po 60. darovaní krvi diamantovú Janského plaketu. „Ja mám vždy taký dobrý pocit, keď darujem krv, pretože viem, že tá troška krvi pomôže zachrániť niekomu život. Cítim neuveriteľné zadosťučinenie, že som vykonala správnu vec,“ vyznala sa pani Libuša a dodala: „A vždy mám aj obrovskú radosť, keď sa mi podarí nájsť aj vhodného prvodarcu!

 Kto môže darovať krv

O tom, že nie všetci, ktorí sa odhodlali prvýkrát darovať krv, sú aj vhodní darcovia, sme sa presvedčili aj pri odberoch v slovenských divadlách. Každý účastník vyplnil dotazník, po ktorom nasledovalo odborné vyšetrenie. Súčasťou vyšetrenia bol aj krvný test. Niektorým účastníkom však lekári oznámili, že podľa nameraných hodnôt, prípadne iných indikácií, nemôžu momentálne darovať krv, prípadne, že nie sú vôbec vhodnými darcami krvi.

Presné kritériá, kedy je možné darovať krv, sú uvedené na webovej stránke Národnej transfúznej služby SR.

Otvoriť galériu
Prekonať strach a obavy

Akú mala motiváciu, ísť prvýkrát darovať krv, sme sa opýtali aj pani Alenky z Bratislavy. „Sama som sa rozhodla, že pôjdem darovať krv, chcela som to jednoducho skúsiť.“ Na našu otázku, či mala strach alebo obavy, odpovedala jednoznačným nie. Mala jednoducho pocit, že by mala darovať krv, a tak využila príležitosť Divadelnej kvapky krvi a prišla.

Počiatočné obavy prvodarcov sa snažili pomôcť prekonať aj milé dámy zo Slovenského Červeného kríža, ktoré starostlivo dbali na to, aby každý účastník dostatočne prijímal tekutiny, odpočíval a prípadne sa po odbere krvi aj najedol. V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave vládla príjemná atmosféra a určite aj to napomáhalo prekonať prvotný strach či obavy z odberu krvi.

Divadelná kvapka krvi v číslach

Od 11. do 14. júna prišlo darovať krv v siedmich slovenských mestách a divadlách spolu 333 darcov, z toho 92 prvodarcov. Spolu sa vyzbieralo takmer 150 litrov krvi.

V Žiline darovalo krv 33 osôb, z toho 5 prvodarcov, krv darovala aj herečka Iva Kubačková, ktorá sa DKK zúčastnila aj minulý rok. V Prešove darovalo krv 62 ľudí, z toho 16 prvodarcov, v Komárne 21 z toho 4 prvodarcovia, v Nitre darovalo krv 59 osôb, z toho 12 prvodarcov, v Martine 49, z toho 13 prvodarcov. V posledný deň projektu darovalo krv v Banskej Bystrici v Štátnej opere 54 ľudí, z toho 18 prvodarcov a v Bratislave v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava spolu 55 dobrovoľných darcov, z toho až 24 prvodarcov.

Musím skonštatovať, že z roka na rok je to stále lepšie a lepšie. Ja som z toho úplne nadšená,“ zhodnotila na záver akcie generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža Ing. Zuzana Rosiarová Kesegová a dodala: „V každom meste bola naozaj vynikajúca účasť darcov, projekt má stúpajúcu tendenciu a čo je potešujúce, zvyšuje sa aj počet prvodarcov. Keď je človek v núdzi a potrebuje krv, jediný zdroj, od ktorého ju môže získať, je opäť len človek. Darovať krv je pre mňa prejav veľkej spolupatričnosti, pretože umelú krv nikto nevyrobil a my sme odkázaní len jeden na druhého. Darovanie krvi je ušľachtilý čin, ktorý si zaslúži veľkú poklonu a obrovské poďakovanie.

Otvoriť galériu
Fakty na záver

Krvné skupiny sú v rôznych zemepisných šírkach zastúpené rôzne. Na Slovensku je najčastejšia krvná skupina typu A, potom 0, B a nakoniec AB. Krv je pre ľudí mimoriadne potrebná najmä po úrazoch a nehodách. Darovaním krvi pomáhame pacientom s leukémiou, chorobami krvi, nádorovými ochoreniami či tým, ktorí čakajú na operáciu. Muži môžu darovať krv štyrikrát do roka, ženy len trikrát. Pravidelní darcovia bývajú oceňovaní bronzovou, striebornou, zlatou či diamantovou Janského plaketou alebo Kňazovického medailou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ