Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.06.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Ničivý živel na Spiši a Gemeri: Ľudia so slzami sledovali, ako im voda pustoší majetok

Toto by nechcel zažiť nikto! Ničivá búrka, ktorá v stredu večer zaplavila Spiš, zasiahla do osudu stoviek rodín. Tí sa museli len bezmocne prizerať, ako sa im voda valí do domu a oni nemôžu urobiť absolútne nič, len so slzami v očiach pozerať, ako im ničí majetok.

Mnohí pritom neboli poistení a nevedia, z čoho si kúpia napríklad nový kotol. Podľa klimatológa to boli najhoršie zrážky v tomto roku. Bude sa podobný scenár opakovať v najbližších dňoch či týždňoch?

Bystrany

Hrôza a des! Záplavová vlna, ktorá miestami dosahovala až 2 metre, sa touto obcou prehnala v stredu večer. Zostala po nej obrovská spúšť a miestnym obyvateľom len oči pre plač. Sused Vincent Brajerčík (71) zažil vo svojom živote už niekoľko povodní. Nič podobné si však nepamätá. „Prišli sme o úrodu a škody ešte len spočítame.“ Zaujímavá situácia nastala pri jednom z najviac zatopených domov. Jeho majitelia pred dvoma týždňami odcestovali za prácou do Anglicka. Susedia im cez sociálne siete ukazovali skazu v priamom prenose a oni sa mohli len nečinne prizerať, ako to s ich domom vyzerá. Okrem vody sa privalilo aj bahno, takže situácia je po­dľa starostu mimoriadne vážna. „Všetci ľudia boli v teréne, rovnako dostupná technika,“ povedal František Žiga.

 

Spišské Vlachy

Otvoriť galériu

Druhý stupeň pohotovosti vyhlásili v stredu aj v Spišských Vlachoch. Aj vo štvrtok pracovali všetci na odpratávaní škôd. Hasiči odčerpávali počas celého štvrtka vodu z pivníc domov aj záhrad. „Prietrž spôsobila škody najmä na súkromnom majetku. Došlo k poškodeniu kotlov. Zatiaľ máme nahlásených 25 domov, ale počet bude stúpať aj z lokality Dobrá Voľba,“ povedal primátor Ľubomír Fifik s tým, že za obeť vode padol aj mestský úrad, kde mali 20 centimetrov vody.

Kameňany

Katastrofická situácia vládla v noci zo stredy na štvrtok aj v dedinke Kameňany (okr. Revúca). Silná prietrž sa postarala o to, aby doslova plávalo celé námestie a aj cesty. Takmer v každom kúte boli zaplavené domy, záhrady, bolo treba vrecovať, upravovať tok koryta či dávať zábrany,“ doplnil Vranka s tým, že predtým ešte za taký krátky čas nikdy nenapršalo také množstvo zrážok. Ako sám uznal, korytá potokov nie sú prispôsobené na takéto výdatné dažde. Ľudia starostovi nahlásili 80 percent zaplavených studní, ktoré budú čistiť dobrovoľní hasiči.

Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Manželia Janka (47) a Milan (53), Kameňany:

Otvoriť galériu

"Plávala nám celá záhrada, ešte v pondelok nám zaplavilo aj kuchyňu a niekoľko izieb. Voda siahala do výšky pol metra. Museli sme všetko upratovať a budeme aj maľovať.“

 

Natália Dunková (41), Bystrany:

Otvoriť galériu

"Prišlo to naraz, nestačila odtekať voda a nevedeli sme, kam skôr skočiť. Všetko to trvalo hádam 15 minút, no spamätávať sa budeme ešte dlho."

 

Milan Perháč (60), Bystrany:

Otvoriť galériu

"Zaplavilo mi pivnicu aj záhradu. Neviem,kedy sa nám to podarí dať celé do poriadku."

 

NA ZAČIATKU LETA TAKÉTO BÚRKY NEBÝVALI

Otvoriť galériu

- Oproti minulosti treba povedať, že toľko búrok na začiatku leta nebývalo, boli menej časté a nezasiahli územia s takou hustotou. Do polovice mája sme mali až 9 dní, keď napršalo viac ako 50 litrov na štvorcový meter, a to v priebehu pár minút alebo hodín. Táto streda bola z tohto pohľadu tento rok najhoršia. Zasiahla najmä Spiš, kde padlo až 90 litrov/štvorcový meter, silné dažde bičovali Gemer, ale aj juh Slovenska, kde takéto úhrny nie sú bežné.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ig, iglu, den, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom