Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.06.2018 11:55 | Šport | MS vo futbale 2018
Foto

V Moskve sa dnes začínajú majstrovstvá sveta vo futbale: Kto každý chce dobyť Rusko!

Celá história bola sprevádzaná pokusmi dobyvateľov ovládnuť veľké Rusko. Mnohé armády si na tomto kroku vylámali zuby a skončili s tisícovými stratami.

Dnes sa v tejto krajine začína futbalový šampionát a situácia sa opakuje – slávni vodcovia malých športových armád zamierili do Ruska vydobyť si večnú slávu a uznanie. Ako dopadne veľké meranie síl, ktoré bude sledovať v najbližších týždňoch celý svet?

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Zápasom Rusko – Saudská Arábia (17.00, PP na RTVS 1) odštartujú dnes v moskovských Lužnikách 21. MS vo futbale. Pol hodinu pred úvodným výkopom je na programe otvárací ceremoniál, ktorého súčasťou bude britská popová hviezda Robbie Williams, bývalý brazílsky reprezentant Ronaldo či ruská operná speváčka Aida Garifullinová.

Rusko zorganizuje šampionát od Kaliningradu v pobaltskej enkláve na západe po Jekaterinburg na východe, od Petrohradu na severe po olympijské Soči na juhu. Hrať sa bude aj v Moskve, Nižnom Novgorode, Kazani, Saransku, Samare, Volgograde a Rostove nad Donom.

 

Na šampionáte vyskúšajú tri historické novinky. Prvýkrát budú môcť rozhodcovia v prípade vopred určených sporných situácií použiť videozáznam a na jeho základe vyriecť správny verdikt. Rovnako tak budú mať tréneri možnosť od osemfinále vystriedať v prípade predĺženia aj štvrtého hráča. Premiérovo je na MS povolená priama komunikácia medzi trénerskou lavičkou a tribúnou.

Titul obhajuje Nemecko. „Budú na nás poľovať viac než predtým. Ak sa chceme opäť stať šampiónmi, budeme potrebovať nadľudské schopnosti,“ vyhlásil kouč Löw.

Víťaz zhrabne 32 mil. €

Majstrovstvá sú aj výhodným zárobkovým podnikom. Pre svetového šampióna je pripravená prémia 32,3 milióna eur. Neúspešný finalista si prilepší o 23,7 milióna. Na držiteľa bronzovej medaily čaká šek vo výške 20,3 milióna. Štvrtý tím podujatia dostane o dva milióny menej. Ani mužstvá umiestené na 5. - 8. mieste nevyjdú naprázdno. Z Ruska si odnesú po 13,5 milióna eur. FIFA navýšila prémie oproti MS v Brazílii o 340 miliónov.

Otvoriť galériu
Lopta
Zdroj: getty images

Trofej je z čistého zlata

Trofej pod názvom FIFA World Cup dorazila do dejiska šampionátu 11 dní pred jeho začiatkom. Sošku s dvoma radujúcimi sa hráčmi držiacimi zemeguľu budú v Rusku odovzdávať jedenástykrát. Majster sveta ju nezískava natrvalo. Má ju vo vlastníctve do najbližšieho finálového turnaja a potom dostane repliku namiesto originálu. Trofej váži 6,175 kg, je vysoká 36 cm a vyrobili ju z 18-karátového čistého zlata (75 %).

Lopta má digitálny čip

Jej označenie je Telstar 18 a nadväzuje na tradíciu jej prvej predchodkyne z mexického šampionátu v roku 1970. Lopta ma čierno-biely dizajn a obsahuje digitálny čip, prostredníctvom ktorého sa budú dať preniesť údaje do smartfónov. Má tiež vylepšený povrch. V niekoľkomesačnom predstihu ju otestovalo niekoľko futbalových hviezd vrátane Lionela Messiho. „Páči sa mi nový dizajn, farby, jednoducho všetko,“ vyhlásil argentínsky kanonier.

Komu bude fandiť pápež?

Pápež František mal už pred štyrmi rokmi mimoriadne sťaženú situáciu. Je Argentínčan a majstrovstvá sveta sa konali v Brazílii. Rok predtým dostal od argentínskeho tímu pri jednej z audiencií dres s vlastnou menovkou. Zvolil zlatú strednú cestu. Na žiadosť Brazílčanov zaujal neutrálny postoj. František hral v mladosti futbal a ešte ako arcibiskup v Buenos Aires pod občianskym menom Jorge Mario Bergoglio bol držiteľom členského preukazu klubu San Lorenzo.

Otvoriť galériu
Pápež František
Zdroj: getty images

RTVS s vynoveným štúdiom

RTVS odvysiela z MS všetkých 64 zápasov v 56 priamych prenosoch a ôsmich záznamoch. V ponuke nechýba hodinový sumár denného programu, ktorý pôjde na Jednotke po večernom zápase. Novinkou bude vynovené televízne štúdio, ktoré disponuje unikátnou veľkou LED stenou a virtuálnou grafikou. Z Ruska bude zápasy komentovať Marcel Merčiak spolu s Mariánom Zemanom a reportérkou Dominikou Komrhelovou v závere šampionátu.

Historické novinky: Video a 4 hráč

Prvýkrát v histórii MS bude k dispozícii videozáznam. FIFA obmedzila jeho používanie na štyri situácie: chyby rozhodcov pri gólových rozhodnutiach, sporné momenty vedúce k udeleniu pokutového kopu, incidenty súvisiace s priamym udelením červenej karty, zámena hráča pri udelení žltej či červenej karty. Tréner môže bežne počas zápasu vystriedať troch hráčov. Novinkou v Rusku je, že od osemfinále budú môcť v prípade predĺženia poslať do boja aj štvrtého čerstvého hráča.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, mib, mb

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať