Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2018 11:15 | Prominenti | Domáci Prominenti

Glosátorka Feldeková prehovorila o neľahkom zápase s vážnou chorobou: Môj boj s rakovinou!

Zdravotné problémy ju síce nepríjemne zaskočili, ale ani náhodou nezlomili!

Prozaička a známa televízna glosátorka Oľga Feldeková (75) pred dvomi týždňami podstúpila nevyhnutnú a vážnu operáciu, pri ktorej jej lekári odstránili časť zhubného tkaniva z jej pŕs. Optimizmom nabitá rodáčka z Oravy svoj onkologický nález pred svetom tajila a vedela o ňom len jej rodina a priatelia. A hoci statočná Olinka nechce svojím trápením zaťažovať okolie, Novému Času aj napriek tomu naznačila, čo je skutočným zdrojom jej sily a odhodlania!

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Vždy dobre naladenej humoristke Feldekovej pred niekoľkými týždňami na chvíľku zamrzol úsmev na tvári, keď sa z úst lekárov dozvedela šokujúcu správu. „Olinke diagnostikovali rakovinu pŕs,“ prezradil Novému Času zdroj z okolia prominentnej pacientky, ktorá začala s nepríjemným súperom okamžite bojovať. Neváhala ani chvíľu a ľahla si pod skalpel. „Podstúpila operáciu, pri ktorej jej odobrali časť chorého tkaniva,“ dozvedeli sme sa.

Samotná hviezda jojkárskej šou Sedem o svojom trápení hovoriť nechce a radšej sa sústredí na liečbu. „Nie som šťastná, že sa to dostalo na verejnosť, ale už je to vonku, nič sa nedá vrátiť späť a zabudneme na to,“ povedala v utorok Novému Času prozaička. „Už by som bola šťastná, ak by sa na mňa zabudlo. Cítim sa normálne, dobre. Mám to už, chvalabohu, za sebou a všetko je v poriadku,“ doplnila manželka spisovateľa Ľubomíra Feldeka, ktorá detailmi diagnózy nechce zaťažovať verejnosť. „Každá senzácia trvá jeden deň, zajtra sa udeje zase niečo iné,“ dodala s typickým úsmevom a optimizmom v hlase Oľga.

Otvoriť galériu

Plány do budúcnosti

 

Obľúbená zabávačka, ktorá čaká na výsledky ďalších vyšetrení, je statočná bojovníčka. Vo svojej hlave drží okrem myšlienok, aby bola vďaka nadchádzajúcej liečbe čím skôr v absolútnom poriadku, aj informácie o práci. Rodáčka z Oravy sa už nevie dočkať nových dielov „Sedmičky“, ktorú TV JOJ poslala na letnú prestávku a do vysielania by sa mala vrátiť koncom septembra aj s Olinkou. „Určite už bude všetko dobré. Teraz budeme mať chvíľu voľno a potom budeme pokračovať v nakrúcaní,“ priznala Feldeková, ktorá svoj voľný čas strávi s milovanými blízkymi. Práve tí ju nabíjajú energiou a silou bojovať. „Na dovolenky nechodím, ale niečo vymyslím s vnúčatami, ktoré mi robia najväčšiu radosť. Neviem ešte, čo presne, stále je školský rok, takže mám čas niečo vymyslieť,“ pousmiala sa hrdá stará mama deviatich ratolestí, ktorá má v rodine silnú podporu. „Ako rodinu nás to veľmi utužilo, mame všetci súrodenci pomáhame, voláme si a stojíme za ňou. Milujeme ju a všetko dopadne dobre,“ povedala Novému Času Oľgina dcéra a šansoniérka Katka Feldeková.

 

Ako postupovať pri samovyšetrení pŕs

Miroslava Malejčíková, onkologička

Najvhodnejší čas je v prvých dňoch po skončení menštruácie - pred menštruáciou sú žľazy v prsníku zdurené a mohli by popliesť pacientku. Robí sa po kúpeli alebo sprchovaní, v polohe v sede alebo v ľahu. Jemnými krúživými pohybmi sa prehmatá celý prsník, ako aj oblasť pod pazuchami a pod a nad kľúčnou kosťou. Samovyšetrenie je potrebné opakovať pravidelne v 2-3 mesačných intervaloch.

 

Kontrola u lekára je bezbolestná

Alena Kállayová, onkologička

V ľahu na chrbte je na telo aplikovaný priesvitný gél. Pacientka má pri sonografii, pri ktorej sa odraz zvukových vĺn spracuje počítačom, ruky položené nad hlavou a natáča sa podľa toho, ako jej káže lekár, aby bolo možné dobre vyšetriť oba prsníky a podpazušia. Vyšetrenie je bezbolestné. Vyšetrenie mamografiou prebieha postojačky a trvá niekoľko minút. Pacientka sa vyzlečie do pol pása a za pomoci rádiologickej asistentky kompresné platničky mamografu stlačia oba jej prsníky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Gonda

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu