Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2018 08:55 | Správy | Politika

Prezidenta podozrievajú z kreatívneho účtovníctva, ten naďalej mlčí: Kiska sa s vysvetľova ním financií zamotáva

Drží bobríka mlčania. Od jesene minulého roka zaplavujú niektoré redakcie anonymne posielané dokumenty, ktoré poukazujú na prezidentskú kampaň Andreja Kisku (55) z roku 2014.

Hoci si ju platil zo svojho vrecka, mnohé otázniky vyvolávajú spôsob financovania a daňové špekulácie, po ktorých prezident musel doplácať už desiatky tisíc eur. Ani najnovšie uniknuté zistenia daniarov po kontrole jeho firmy KTAG však Kisku nedonútili, aby všetko poriadne vysvetlil.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Prvé zistenia smerovali k tomu, že Kiska si vo firme neoprávnene znižoval daňovú povinnosť, keď výdavky na jeho sebaprezentáciu uplatnil vo svojej spoločnosti. Neskôr vyplynulo, že aj oficiálnu časť kampane viedol cez svoju firmu KTAG. Na jeseň sa konala vo firme kontrola daňového úradu. Firma tesne predtým podala 15 dodatočných daňových priznaní, v nich už nefigurovali výdavky na prezidentskú kampaň. Výsledok kontroly skončil v utajovanom režime v parlamentnom Výbore pre nezlučiteľnosť funkcií. No dostal sa aj do médií. Podľa neho Kiska prekročil limit oficiálnej kampane o 90-tisíc eur.

V roku 2014 Kiska podľa denníka Pravda svojej vlastnej firme požičal 900-tisíc eur, čo doteraz Kiska zamlčiaval. Vynára sa tak otázka, či aj po doplatkoch Kiska zaplatil na daniach všetko, čo mal. Podľa odborníkov mohol mať Kiska na takýto postup rôzne dôvody a aj pôžička peňazí vlastnej firme býva bežná. „Spory s daňovými kontrolami sa vyskytujú pomerne často. Mnohokrát chýba jednoznačná definícia, čo je a čo nie je daňovo uznateľný výdavok,“ povedala Miriam Špániková z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. „Daniari by nemali konať pátraciu činnosť, oni by mali preskúmať účtovné doklady a principiálne je to vždy na podnikateľovi, aby svoj náklad obhájil,“ doplnil účtovník Peter Furmaník. „Ministerstvo financií pod vedením Smeru kampaň v roku 2014 skontrolovalo a nezistilo žiadne pochybenia a skonštatovalo, že nikto neporušil zákon vrátane Andreja Kisku,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan. No k pôžičke sa nevyjadril.

Otvoriť galériu

Problémom môže byť, že Kiska ohlásil vstup do parlamentnej politiky, čo znamená, že jeho súperi môžu kostlivcov zo skrine využívať proti nemu. „Prezident by urobil najlepšie, ak by transparentne a čo najskôr vysvetlil svoje financovanie kampane. A to bez ohľadu na to, či urobil chybu alebo nie,“ myslí si marketingový odborník Róbert Slovák. Ministerstvo financií potvrdilo, že Kiskove čísla na papieri sedia. Vychádzalo však len z dokumentu, ktorý predložil sám Kiska. „Jednotliví kandidáti na prezidenta nemajú zo zákona povinnosť zasielať ministerstvu faktúry súvisiace s výdavkami na propagáciu v prezidentskej kampani,“ povedala hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová. V súčasnosti ho nemôže sankcionovať, keďže tak môže spraviť do dvoch mesiacov po podaní správy. Dane Kisku preveruje aj NAKA.

MAL BY IM VZIAŤ VIETOR Z PLACHIET

 

Róbert Slovák, marketingový odborník

- Prezident by urobil najlepšie, ak by transparentne a čo najskôr vysvetlil svoje financovanie kampane. Z komunikačného hľadiska by sa mal snažiť predbehnúť tých, ktorí sa snažia postupne vyťahovať na prezidenta informácie a poskytnúť svoj pohľad na vec. Tak, aby im vyfúkol argumenty a vzal im vietor z plachiet. A to bez ohľadu na to, či urobil chybu alebo nie. Tým pádom by tí jeho tajomní neprajníci, ktorí dokumenty šíria, nemali možnosť ho ďalej poškodzovať.

Otvoriť galériu

3 nezodpovedané otázky

FINANCOVANIE KAMPANE

Prezident Andrej Kiska svoju kampaň financoval z vlastných zdrojov. Minul na ňu okolo 1,3 milióna eur. Celú kampaň však ťahal cez svoju firmu KTAG. Firma si výdavky na kampaň dávala do nákladov. To daniari už vtedy neuznali a spoločnosť doplácala desiatky tisíc eur. Keď prišla do spoločnosti na jeseň daňová kontrola, spoločnosť expresne podala 15 dodatočných daňových priznaní, v nich už nefigurovali výdavky na prezidentskú kampaň a zaplatila ďalších 145-tisíc. Navyše, Kiska zamlčiaval, že firme KTAG požičal 900-tisíc eur, z ktorých sa hradila kampaň.

PREKROČENÝ LIMIT

Počas ofi ciálnej časti kampane od 28. februára do 27. marca 2014 mohli kandidáti minúť maximálne 266-tisíc eur. Kiska po voľbách na ministerstve financií oznámil, že minul 250-tisíc eur. Podľa uniknutých dokumentov však mala spoločnosť vyfakturovať za propagáciu Kisku 354-tisíc eur a prekročiť limit o 90-tisíc eur. Skutok je však už dávno premlčaný. Prezident sa bráni tým, že nie všetky faktúry spadali do ofi ciálnych výdavkov na prezidentskú kampaň, ktoré defi noval vtedy platný volebný zákon.

KTO VYŤAHUJE TAJNÉ DOKUMENTY

Správy daniarov sú utajované a bežný smrteľník sa k nim nemá ako legálne dostať. Redakcie však zaplavujú stohy dokumentov na Kisku. Finančná správa odmieta, že by to išlo od nich. Správu daniarov po jesennej kontrole majú k dispozícii aj poslanci Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Tí ju však nesmú šíriť. Prezidentská kancelária tvrdí, že za vypúšťaním citlivých údajov je strana Smer a úrady pod jej kontrolou. Únikom dokumentov sa zaoberala aj polícia.

AKO FUNGOVALO ÚČTOVNÍCTVO

Apríl 2014

firma KTAG sa snažila uplatniť vratky DPH vo výške 146-tisíc eur. Daniari odpočet neuznali a  vyrubili novú daň. KTAG uhradila DPH vo výške 9-tisíc eur a penále vo výške 15-tisíc eur.

2015

daniari kontrolovali firmu KTAG a zistili, že si skrátila daň z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur. Firma daň doplatila a skutok nebol vnímaný ako trestný čin. 

2017/2018

dodatočná kontrola DPH a dane z príjmov právnických osôb z čias Kiskovej kampane, KTAG podala dodatočné daňové priznania a doplatila 144-tisíc eur.

2018

unikli ďalšie dokumenty daniarov, podľa ktorých Kiskova firma počas oficiálnej kampane od 28. februára do 27. marca vyfakturovala 354-tisíc eur, pričom zákonný limit bol 266-tisíc. eur.

2018

Kiska tvrdil, že oficiálnu kampaň si platil sám, no peniaze išli opäť cez KTAG a prezident svojej firme podľa uniknutých dokumentov požičal 900-tisíc eur.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur