Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2018 12:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Smrť Filipínca Henryho († 36): Osem dní, ktoré otriasli svedomím Slovenska

Filipínec Henry († 36) prišiel do Bratislavy pracovať s víziou, že to bude pre neho dobré miesto pre život.

Pred viac ako týždňom sa však v samom centre mesta stal obeťou brutálnej bitky, ktorá sa mu stala osudnou. Zaútočil na neho Juraj H. (28) z Dunajskej Stredy, pričom ho kopal do hlavy aj keď už nevládne ležal na zemi. Nový Čas od začiatku prípad podrobne sledoval, no až samotná smrť Henryho zobudila celé Slovensko. Dovtedy nechutný čin beštie zostal nepovšimnutý zo strany prokurátorov aj politikov. Počas víkendu polícia opätovne Juraja H. zadržala a prokurátor dal konečne návrh na jeho väzbu.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Filipínec Henry sa pred týždňom v sobotu ráno snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien na Obchodnej ulici v Bratislave. Tá je známa bujarým nočným životom a diskotékami. „Dvaja Slováci nechceli dať pokoj dvom dievčatám zo zahraničia a začali ich obťažovať na ulici,“ uviedol pre Nový Čas zdroj s tým, že Henry ich žiadal, aby prestali. Agresívny Dunajskostredčan ho však sotil na zem, kde sa cudzinec udrel do hlavy a následne ho do nej Juraj H. ešte opakovane kopol, aj keď už len bezvládne ležal. Brutálny útok zachytila kamera, na záberoch vidno, ako ľudia dávali Henrymu prvú pomoc. Filipínec, ktorý v Bratislave pracoval v IT firme, zostal v kritickom stave aj po prevoze do nemocnice. Po niekoľkých dňoch boja podľahol najmä masívnemu krvácaniu do mozgu. Rozlúčiť sa s ním nestihli ani jeho rodičia, ktorí pricestovali na Slovensko.

Otvoriť galériu
Juraj Hossu na súde.
Zdroj: Branislav Račko

Šokujúci nebol len útok na cudzinca, ale aj následný verdikt okresného prokurátora, ktorý čin dozoroval. Napriek snahe polície, ktorá návrh na väzbu Juraja H. podala, prokurátor to odmietol. „Prokurátor preštudoval spis a nezistil u obvineného skutočnosti, z ktorých by vyplývala obava, že bude pokračovať v obdobnej trestnej činnosti, pre ktorú je stíhaný, preto sa nestotožnil s podnetom vyšetrovateľa na podanie návrhu na vzatie do väzby,“ vysvetľoval hovorca prokuratúry Oliver Janíček.

 

Juraj H. tak zo zadržiavacej cely voľne odišiel. Po tom, čo vo štvrtok Henry poslednýkrát vydýchol, začala konať Generálna prokuratúra SR. Tá nariadila prevzatie prípadu na kraj a jeho prísnejšie posúdenie. Dnes zároveň bude okresný prokurátor celú vec vysvetľovať pred ministrom spravodlivosti. „Podľa informácií, ktoré mám, ide o veľmi krutý a odsúdeniahodný čin, ktorý je potrebné expresne a poriadne vyšetriť aj z dôvodu vnímania slovenských justičných orgánov v zahraničí,“ kajal sa cez víkend minister Gábor Gál.

Chytili ho v piatok

Polícia Juraja H. v piatok opätovne zadržala a prekvalifikovali trestný čin na zločin zabitia. „V prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na 7 až 12 rokov,“ uviedol hovorca polície Michal Szeiff. Krajská prokuratúra už následne nezopakovala verdikt okresu a útočníka ponechajú za mrežami. Ako dôvod uviedli možnosť úteku a obavu, že by pokračoval v trestnej činnosti. Na rade je teraz súd.

Počas víkendu sa v spolupatričnosti po dňoch prizerania predháňali aj politici. Zatiaľ čo Smer ešte vo štvrtok na sociálnej sieti písal, že „nebáť sa vyjsť večer na ulicu je pre Slovákov samozrejmosťou“, premiér Peter Pellegrini krátko nato reagoval tým, že nemôže tolerovať, že vrahovia si voľne môžu chodiť po uliciach. „Toto sú veľmi zlé signály pre našu spoločnosť,“ povedal. „Som rád, že prokuratúra si to rozmyslela. Vyhli sme sa tak medzinárodnej blamáži a výsmechu spravodlivosti,“ skonštatoval primátor Ivo Nesrovnal. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý hovorí, že „na Slovensku je špeciálne, že prípady sa riešia až pod tlakom médií, pričom sa nereaguje na tie, o ktorých médiá nevedia“.

Exprokurátorka: Nerozumiem prepusteniu páchateľa

Eva Mišíková

- Nepoznám všetky okolnosti na základe ktorých prokurátor rozhodoval, ale ak vychádzam z medializovaných informácií, nerozumiem celkom, čo ho viedlo k tomu, že nepodal návrh na vzatie do väzby. Myslím si, že vzhľadom na okolnosti prípadu a závažnosť skutku mal byť návrh na väzbu obvineného podaný hneď.

 

Sociológ: Takáto vec otrasie verejnou mienkou

Michal Vašečka

- Slovenská spoločnosť je veľmi citlivá na takéto prípady. Pri všetkej kritičnosti, ktorú vieme mať v rôznych aspektoch života na Slovensku, tak naša spoločnosť je pomerne nenásilná. Toto sú veci, ktoré vedia veľmi otriasť verejnou mienkou. Nočná Obchodná ulica je nebezpečné miesto a všetci to vedia, a je otázka, či sa s tým niečo vôbec bude robiť. Záujem politikov zrejme rozvírila až smrť cudzinca a domnievam sa, že sa začalo riešiť to, či je Bratislava bezpečné mesto.

 

Exvyšetrovateľ: Prečo nezaistili miesto činu?

Albín Geršic

- Pokiaľ ide o miesto činu, vždy by sa malo ohradiť policajnou páskou a policajti by ho mali zabezpečiť tak, aby sa tam nedostali nepovolané osoby. Tieto osoby môžu zničiť stopy, môže tam byť len vyšetrovateľ, kriminalistický technik a osoby, ktoré zabezpečujú miesto. V tomto prípade bolo na mieste dôležité zistiť, či došlo ku kopaniu poškodeného, prípadne ako padol, či tam bol nejaký predmet, teda príčinu smrti. Keď sa miesto neohradí, vznikajú problémy, zničia sa stopy a spochybňuje sa práca policajtov, takéto chyby môžu zmariť vyšetrovanie a zničiť dôkazy.

 

Sobota 26. 5. 2018

- Polícia po dokopaní Filipínca Henryho zadržala útočníka Juraja H.

 Nedeľa 27. 5. 2018

- Vyšetrovateľ spracoval podnet pre prokurátora, aby navrhol sudcovi vzatie do väzby. O prípade informoval Nový Čas.

Pondelok 28. 5. 2018

- Henry leží v ružinovskej nemocnici s ťažkými poraneniami hlavy v umelom spánku.

Utorok 29. 5. 2018

- Do redakcie Nového Času sa ozval muž, ktorý opísal priebeh útoku - Juraj H. sotil Henryho na zem a kopal ho do hlavy po tom, čo sa zastal dievčat zo zahraničia, ktoré obťažovali na ulici.

Streda 30. 5. 2018

- Prokuratúra oznamuje, že obvineného Juraja H. prepustili zo zadržania, keďže nevideli dôvod na väzbu.

Štvrtok 31. 5. 2018

- Henry v nemocnici po ťažkom boji zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri brutálnej bitke. Kopancami mu mal útočník spôsobiť ťažké krvácanie do mozgu.

Piatok  1. 6. 2018

- Do prípadu sa vložila Generálna prokuratúra SR, ktorá nariadila prevzatie celej veci do rúk krajskej prokuratúry.

Sobota 2. 6. 2018

- Slovensko spoznalo tvár útočníka Juraja H. z Dunajskej Stredy, ktorý sa na svojom profile prezentuje najmä posilňovaním. Polícia informuje, že Juraja H. opäť zadržali ešte v piatok a opäť dali návrh na väzbu.

Nedeľa 3. 6. 2018

- Prokurátor podal návrh na vzatie do väzby Juraja H. Ako dôvod uviedol útek a obavu, že by pokračoval v trestnej činnosti.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, sla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka