Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.06.2018 22:58 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Pred 65 rokmi sa Alžbeta II. stala britskou kráľovnou: Tajomstvo jej korunovačných šiat odhalené!

Panovníčkou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska sa 6. februára 1952 stala Jej Veličenstvo, kráľovná Alžbeta II.

V deň smrti jej otca, kráľa Juraja VI., ktorý zomrel v spánku po 16 rokoch vládnutia, jeho dcéru princeznú Elizabeth vtedy oficiálne vyhlásili za britskú kráľovnú a hlavu krajín združených v Spoločenstve národov (Commonwealth). Od jej korunovácie uplynie v sobotu 2. júna 65 rokov.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska je dedičnou monarchiou. Pri nástupníctve na trón sa berie do úvahy poradie potomkov, avšak mužskí potomkovia majú prednosť pred ženskými, ak sa narodili pred októbrom 2011.

Alžbeta II. bola korunovaná vo Westminsterskom opátstve v Londýne 2. júna 1953. V ten deň padal vytrvalý dážď a panovalo zachmúrené počasie. Princeznú Elizabeth priviezol do opátstva zlatý koč. Jej sprievod tvorilo asi 250 ľudí, zástupcovia koruny, anglikánskej cirkvi a štátu. Nová kráľovná mala oblečenú róbu z bieleho saténu s rastlinnými motívmi každej krajiny Commonwealthu, napríklad ruža bola za Anglicko, pór za Wales, bodliak za Škótsko, trojlístok za Írsko, papraď za Nový Zéland, javorový list za Kanadu atď. Motívy boli vyšité striebornou niťou, farebným hodvábom a ozdobené perlami a kameňmi. Šaty ukrývali aj jedno tajomstvo: na ich ľavej strane dal návrhár Norman Hartnell vyšiť malý štvorlístok pre šťastie.

 

Otvoriť galériu
Kráľovná mala na sebe aj kráľovské rúcho ušité špeciálne na túto príležitosť. Karmínovú zamatovú róbu pozostávajúcu z hermelínového plášťa a dlhej zamatovej vlečky lemovanej hermelínom nieslo šesť mladých šľachtičien, ktorým pred slávnosťou nasypali do dlhých bielych rukavíc vonnú soľ. Tá im mala pomôcť, keby ich zachvátila náhla slabosť. Prepychové rúcho vážilo takmer sedem kilogramov a meralo bezmála 5,5 metra.

Trojhodinový obrad korunovácie mal šesť častí, najdôležitejšie podľa tradície bolo pomazanie. Olej na tento účel vyrobili podľa zvláštnej receptúry. Od roku 1831 patrí napríklad k obradu i nasadenie korunovačného prsteňa. Kráľovnej nasadili na hlavu takmer jeden a pol kilogramu vážiacu korunu britského impéria, v ruke držala jablko a žezlo. Udalosti z obradu korunovácie vo Westminsterskom opátstve mohli vtedy vďaka stanici BBC sledovať milióny ľudí na celom svete. Bol to prvý priamy televízny prenos, ktorý BBC odvysielala.

Britské korunovačné klenoty sú uložené v klenotnici v londýnskej pevnosti Tower. Pri korunovácii panovníka alebo počas každoročného otváracieho ceremoniálu zasadacieho obdobia britského parlamentu je na mieste kráľovskej koruny ceduľka s nápisom "práve sa používa". Na túto slávnosť prichádza britská panovníčka tiež každý rok zlatým kočom.

Britská kráľovná Alžbeta II. sa 9. septembra 2015 stala najdlhšie vládnucim panovníkom v dejinách svojej krajiny. Predstihla svoju praprababičku kráľovnú Viktóriu z 19. storočia, ktorá sedela na britskom tróne 63 rokov, sedem mesiacov, dva dni, 16 hodín a 23 minút. Je aj najdlhšie žijúcim britským monarchom a momentálne najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete. Zároveň je sekulárnou hlavou Anglikánskej cirkvi a Škótskej cirkvi. Ona menuje duchovnú hlavu anglikánskej cirkvi - canterburského arcibiskupa, hoci v skutočnosti ho iba vyberá zo zoznamu kandidátov, ktorý jej predkladá predseda britskej vlády.

Alžbeta II. je tiež kráľovnou Austrálie a Kanady, bola aj titulárnou hlavou Britského Commonwealthu - spoločenstva bývalých britských kolónií a dŕžav. Lídri krajín združených v Spoločenstve národov (Commonwealth) schválili 20. apríla 2018 návrh britskej kráľovnej Alžbety II., aby ju vo funkcii formálnej hlavy spoločenstva vystriedal jej syn princ Charles. Alžbeta II. v uplynulých rokoch obmedzila svoje zahraničné cesty, stále však vykonáva mnohé kráľovské povinnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť