Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2018 19:52 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Hrozí Španielsku politické zemetrasenie?! To, k čomu môže dôjsť, sa v histórii krajiny stalo iba trikrát

Po Taliansku hrozí aj v Španielsku politické zemetrasenie. Štvrtkové informácie z Madridu totiž naznačujú, že v piatok môže dôjsť v Španielsku k historicky prvému vyjadreniu nedôvery vláde tejto krajiny.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Opozičná Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) Pedra Sáncheza, ktorá predložila do parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery, síce dlho nemala na svojej strane potrebnú väčšinu 176 poslaneckých hlasov. Medzičasom sa však malá Baskická nacionalistická strana (PNV), ktorá sa s piatimi mandátmi stala jazýčkom na váhach a ktorá iba nedávno pomohla vláde pri schválení rozpočtu, priklonila na stranu socialistov.

Úradujúci španielsky premiér Mariano Rajoy (63) stojí od jesene 2016 na čele menšinovej vlády, pretože parlamentné voľby 2015 ani predčasné parlamentné voľby 2016 nepriniesli jasnú majoritu pre niektorý z politických táborov, ale skôr patovú situáciu v Španielsku.

Sánchez (46) predložil konštruktívny návrh na vyslovenie nedôvery v reakcii na verdikty justície v korupčnej afére okolo Rajoyových ľudovcov s tým, že by osobne bol pripravený nahradiť súčasného predsedu vlády. Ľudovú stranu (PP) odsúdili v uplynulom týždni na pokutu 245 000 eur za zapletenie sa do aféry známej ako Operación Gürtel a viacerých bývalých ľudovcov súd poslal na dlhé roky za mreže.

 

Korupčný škandál, ktorý je považovaný za jeden z najväčších v histórii demokratického Španielska, na verejnosť prvýkrát prenikol v roku 2009. Týka sa podplácania politikov z vládnucej PP španielskymi podnikateľmi, ktorí sa vďaka úplatkom dostávali k lukratívnym verejným objednávkam.

Rajoy sa v uplynulých dňoch dostal pod čoraz väčší tlak. Už pred začiatkom diskusie v zákonodarnom zbore sa ozývali hlasy volajúce po jeho dobrovoľnej demisii. Podľa štvrtkového vydania mienkotvorného denníka El País sa Rajoy odmietaním rezignácie oberá sám o poslednú príležitosť na ocenenie svojej politickej osobnosti posledným odvážnym rozhodnutím. Na demisiu ho vyzýval zatiaľ neúspešne aj Sánchez.

Mariano Rajoy však aj vo štvrtok predpoludním vystupoval v parlamente bojovne a sebaisto. Za opakujúceho sa aplauzu straníckych kolegov sa zákonodarcov PSOE pýtal, s akou morálnou autoritou vystupujú, či sa cítia ako Matka Tereza poukazujúc na ich účasť v istom korupčnom škandále v Andalúzii. Zároveň poznamenal, že v radoch ľudovcov sa vyskytla korupcia, ale Ľudová strana nie je podplatiteľná. Sánchezovi potom adresne vytkol, že za jeho postupom je jediný cieľ - dostať sa k moci, vyplýva zo správy tlačovej agentúry DPA. Keď sa však popoludní rozloženie síl zmenilo, Rajoy sa demonštratívne na diskusii nezúčastnil.

Otvoriť galériu

Za návrh PSOE by podľa doterajších avíz mali hlasovať v piatok popri jej 84 poslancoch aj 67 kolegovia z Unidos Podemos a viacero regionálnych strán, okrem iného aj katalánskych, či spomínaná baskická PNV. Centristická strana Ciudadadnos (Občania) ohlásila, že návrh nepodporí požadujúc predčasné voľby.

O osude Mariana Rajoya tak napokon môžu rozhodnúť v Madride aj katalánski poslanci, zastupujúci časť krajiny, s ktorou bol predseda centrálnej vlády v Madride v uplynulom čase v neustálom spore. Katalánci totiž dúfajú, že s inou španielskou ústrednou vládou možno nájdu skôr spoločnú reč. Od pádu Francovej diktatúry v Španielsku v roku 1975 ide iba o štvrtý návrh na vyslovenie nedôvery v parlamente, pričom tri predchádzajúce sa skončili zamietnutím.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí