Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2018 11:15 | Správy | Zahraničné správy

Bašár Asad zhodnotil napätú situáciu v Sýrii: USA a Rusko boli blízko priamemu konfliktu, zabránila mu len jedna vec

Moskva zabránila Západu spustiť v apríli ničivý plošný letecký útok na Sýriu a je presvedčená, že sedem rokov trvajúcu vojnu už Damask napriek pokračujúcej americkej "interferencii" takmer vyhral.

Uviedol to v rozhovore pre ruskú televíziu RT, zverejnenom vo štvrtok, sýrsky prezident Bašár Asad. "S každým posunom vpred pre sýrsku armádu, pre politický proces i pre celú situáciu sa naši nepriatelia a naši oponenti - hlavne Západ vedený Spojenými štátmi a ich bábkami v Európe a v našom regióne - pokúšajú v tom pokračovať: buď podporou väčšieho terorizmu, teda privádzaním ďalších teroristov do Sýrie, alebo brzdením politického procesu," povedal Asad korešpondentovi RT v Damasku. Sýrsky prezident konštatoval, že bez zahraničnej podpory by jeho oponenti v krajine boli porazení "do jedného roka".

Asad ďalej uviedol, že po tom, čo Američania museli presunúť svoju podporu v rámci rôznych protivládnych frakcií, a po tom, čo vládne sily za posledné dva roky znovuzískali kľúčové mestá Aleppo a Dajr az-Zaur, Washington "stráca svoje karty" a mohol by tak zasadnúť k rokovaciemu stolu. "Našou výzvou je, ako môžeme odstrániť tento rozdiel medzi ich plánmi a našimi plánmi," poznamenal Asad.

 

Asad k tomu poznamenal, že Moskva, ktorú Damask požiadal o pomoc v septembri 2015, obmedzuje vplyv Washingtonu v regióne.

"Podľa našich informácií - nemáme dôkazy, máme len informácie a tieto informácie sú dôveryhodné informácie - premýšľali o komplexnom útoku po celej Sýrii... Rusi však verejne oznámili, že zničia základne, ktoré sa budú používať na odpaľovanie rakiet... Táto hrozba donútila Západ, aby to urobil v oveľa menšom rozsahu," uviedla sýrska hlava štátu.

Asad sa v rozhovore pre RT zároveň poďakoval Rusku za to, že nespustilo priamu konfrontáciu s USA, keďže obe krajiny operujú v Sýrii v bezprostrednej blízkosti, a to vo vzduchu, ako aj na zemi.

"Boli sme blízko priamemu konfliktu medzi ruskými silami a americkými silami a, našťastie, sa mu podarilo vyhnúť, ale nie múdrosťou amerického vedenia, lež múdrosťou vedenia ruského... Potrebujeme ruskú podporu, ale zároveň sa musíme vyhýbať hlúpostiam Spojených štátov, aby sme mohli stabilizovať našu krajinu," povedal Asad.

Pochválil diplomatické úsilie mierového procesu z Astany a zdôraznil snahu vlastnej vlády získať si srdcia a mysle ľudí obnovením poriadku v oslobodených oblastiach a iniciovaním procesu zmierenia. K tomu však dodal, že víťazstvo ešte nie je úplné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje