Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.05.2018 04:00 | Správy | Politika

Kiska doplácal 145 000 € tesne pred kontrolou: Zničia ho čachre s daňami?

Nejasnosti okolo financovania prezidentskej kampane v roku 2014 robia prezidentovi Andrejovi Kiskovi (55) starosti aj na sklonku jeho funkčného obdobia.

Do médií sa dostalo viacero dokumentov, ktoré vrhajú na Kiskovu kampaň podozrenia z krátenia daní či prekročenia finančného limitu na kampaň. Z najnovších materiálov vyplýva, že Kiskova rodinná firma KTAG, ktorá mu zabezpečovala kampaň, podala deň pred daňovou kontrolou viacero dodatočných daňových priznaní.

Minulý týždeň sa do médií dostali dokumenty, ktoré potvrdzovali, že do prezidentskej kampane nalievala peniaze aj Kiskova rodinná spoločnosť KTAG. On tvrdí, že išlo o jeho peniaze. Na túto firmu si posvietili úrady na jeseň minulý rok, daňová kontrola trvala niekoľko mesiacov. Z uniknutých údajov z Finančnej správy vyplýva, že firma KTAG podala narýchlo až 15 dodatočných daňových priznaní iba deň pred kontrolou.

Kiskova firma si takýmto spôsobom vyhodila z daňového priznania výdavky na kampaň v sume 467-tisíc eur. Spolu tak musela dodatočne doplatiť daň takmer 145-tisíc eur. „Na základe daňovej kontroly roka 2014, kde daňová kontrola konštatovala pochybenie, dal konateľ firmy prekontrolovať účtovníctvo do minulosti. Kontrola účtovníctva daňovým úradom za predchádzajúce roky bola nahlásená oveľa neskôr, ako prebiehalo preverovanie účtovníctva v spoločnosti KTAG. Kontrola účtovníctva sa robí niekoľko mesiacov, firma nemohla tušiť, kedy príde kontrola,“ vysvetlil prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Odborník na daňové zákony nevidí za podaním viacerých dodatočných priznaní deň pred daňovou kontrolou nič neštandardné. „Je bežné, že ak sa ozve daňová kontrola, tak to firma dá niekomu preveriť, či tam náhodou nie je niečo, čo by mohlo robiť pri kontrole problémy. Keď sa na to príde, že áno, tak záleží na tom, či tá firma to nechá na kontrolu, alebo tie veci z daňového priznania vyjme,“ dodal daňový poradca Tibor Karlik.

 

Kiska nedávno ohlásil, že nebude kandidovať za prezidenta, ale z politiky sa nestiahne. V zákulisí sa špekuluje, že sa vrhne do straníckej politiky, čo ani on sám nepopiera. „Ale o tom, čo spravím, potrebujem zodpovedne premýšľať a plánovať,“ uviedol.

DAŇOVÁK: MAL NA TO PRÁVO

Tibor Karlik, daňový poradca

- Nie je to krátenie dane ani daňový podvod. Keď prídete na to, že ste urobili chybu a dnes by ste to posúdili inak, tak máte právo dať dodatočné daňové priznanie. Trestný čin je vtedy, ak na to príde daňový úradník, vec ide na súd a ten potvrdí, že ide o porušenie zákona. Ak firma mávne rukou a dodatočne daň zaplatí, neznamená to, že urobila podvod.

POLITOLÓG: MÔŽE MU TO POŠKODIŤ

Tomáš Koziak, politológ

- Zatiaľ tu nemáme fakty, ktoré by vniesli do toho svetlo. Prezidentovi to však môže poškodiť, všetko bude závisieť od toho, akým spôsobom to mediálne odkomunikuje on a ľudia okolo neho a akým spôsobom tému podajú jeho politickí protivníci. Prieskum verejnej mienky je jediná vec, ktorá má výpovednú hodnotu, a vidíme, že tá popularita u Kisku klesá, ale nie dramatickým spôsobom. To, že v politike zostáva, naznačuje, že chce bojovať a očistiť svoje meno od podozrení. Keby chcel zamiesť všetky záležitosti pod koberec, tak by sa už nechcel angažovať v politike.“

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Filip Szórád

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!