Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
štvrtok 17. 1.
Nataša
1°C  Oblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 8
Súvisiace články:
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
ilustračné foto
V Trenčíne sa roztrhol rýchlik Aktuality.sk
Rýchle správy
16.1. 22:00
Tisícky Srbov žiadali vyšetrenie vraždy politika Ivanoviča Aktuality.sk
Tisícky ľudí sa v stredu zhromaždili v uliciach srbského hlavného mesta Belehrad a žiadali úrady o vyšetrenie minuloročnej vraždy umierneného politika Olivera Ivanoviča.
16.1. 21:40
Útok ozbrojencov na dve dediny v Mali si vyžiadal najmenej 20 mŕtvych Aktuality.sk
Ozbrojenci v utorok zaútočili na dve dediny v regióne Ménaka ležiacom na juhovýchode Mali pri hraniciach s Nigerom a zabili najmenej 20 ľudí.
16.1. 21:10
USA pohrozili, že spustia proces vypovedania Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu Aktuality.sk
Zmluvu INF podpísali Moskva a Washington v roku 1987. Obom stranám zakazuje používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom 500-5500 kilometrov.
Jennifer Hodge
Foto
Kamery zachytili siluetu muža, matka skoro skolabovala: Veď to je môj mŕtvy syn! Foto ako dôkaz
Prácu
Život na strednom Slovensku sa dostáva do normálu: Bez elektriny zostáva ešte vyše 70 odberateľov
Katelyn Ohashi
Aj gymnastika vie byť zábava: Toto videlo už 35 miliónov ľudí!
(ilustračné foto)
Aktualizované
Cestujúci, pozor! V Trenčíne sa roztrhol rýchlik, meškanie sa natiahlo na 70 minút
Spartak Trnava.
Spartak nakupuje: Bývalému hráčovi ponúkli miesto aj po skončení kariéry
Minister Miroslav
Reakcia Lajčáka na udalosti v Británii: Slovensko sa pripravuje na tvrdý brexit
Reportérku
Diváci sa stali svedkami hororovej scény: Brutálny útok na reportérku v živom vysielaní!
Anastasia
Biatlonistku Poliakovú položili nadávky slovenských fanúšikov: Šokujúce vyhlásenie!
Majiteľ baru
Brutálna bitka pred barom Mariatchi konečne pred súdom: Vypovedali zbití muži
Cristiano Ronaldo.
Ronaldo ušiel milánskym obrancom: S Juventusom získal prvú trofej
(ilustračné foto)
USA sa vyhrážajú Rusku: Dohoda o likvidácii jadrových rakiet ohrozená!
Nezvestný Ľuboš
Foto
Ľuboša z Kysúc hľadajú už týždeň: Šachista odišiel z Turzovky, odvtedy ho niet