Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 20. 11.
Félix
3°C  Dážď  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 8
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Súvisiace články:
Aktuality.sk Globálny pakt o migrácii Prezidentské voľby 2019 Komentáre Šport TV program Počasie Horoskopy
Iveta Radičová.
Richard Sulík ponúkol SaS expremiérke Radičovej Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 18 min
Porošenko vyznamenal novinára Suščenka, ktorého v Rusku odsúdili za špionáž Aktuality.sk
Ukrajinský prezident Petro Porošenko udelil Rad odvahy novinárovi Romanovi Suščenkovi, ktorého v Rusku odsúdili za špionáž na 12 rokov väzenia.
pred 38 min
Odstúpil šéf Programu OSN pre životné prostredie, mal vysoké náklady na cestovanie Aktuality.sk
Zo svojej funkcie v utorok odstúpil šéf Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Erik Solheim. Informovala o tom agentúra AFP.
pred 48 min
Vianočný trh v Berlíne, kde v roku 2016 útočil terorista, bude dôkladne chránený Aktuality.sk
V roku 2016 vrazil kamión na vianočný trh v Berlíne. O život prišlo 12 ľudí.
Donald Trump mal
Foto
Trump udelil milosť moriakovi a predniesol svojský príhovor: Počkať, to mal byť akože vtip?!
Americký
USA budú podľa Trumpa stáť za Rijádom, aj keby bol za vraždou Chášukdžího korunný princ bin Salmán
Liptovský MIkuláš
Foto
Zvolen padol na ľade outsidera, Bystrica v repríze finále rozdrvila Trenčín
Na bábätko sa
Foto
Jej srdcervúce fotky budú výstrahou pre každú ženu: Keby ma doktori počúvali, nemuselo sa to stať
Nedim Yasar († 31)
Foto
Napísal kontroverznú knihu, deň pred jej vydaním ho zastrelili: Chladnokrvná poprava bývalého vodcu gangu
Princ Charles
Princ Charles sa stretol s ľuďmi, ktorí si pred 80 rokmi prešli peklom: Mrazivá spomienka na minulosť
Forgetful Brainy
Kvíz
Ako dobre poznáte 60. roky? Otestujte sa v kvíze z desiatich otázok
NˇGolo Kanté sa
Foto
Pred pár rokmi ho nikto nepoznal: Teraz môže zarábať najviac v histórii klubu!
Bývalý macedónsky
Macedónsky expremiér na úteku dostal v Maďarsku azyl: Skopje reaguje
Erik Solheim
Odstúpil šéf osobitnej organizácie OSN: Osudným sa mu stali vysoké náklady na cestovanie
Hitchcock je
Foto
Ďalší klub NHL zažil zemetrasenie: Sekeru povedie tento legendárny tréner!
Dobrovoľníčky
Foto
Dobrovoľníčky zo Šintavy nafotili kalendár, ktorý ide na dračku: Slovenky hasia a zároveň rozpaľujú!