Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
streda 11. 12.
Hilda
0°C  Jasno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 9
Súvisiace články:
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Správy Ťažký týždeň Podcasty Voľby 2020 Prémiové čítanie Šport TV Počasie Horoskopy Obchod
Marián Kotleba
Biskupi vyvracajú Kotlebove slová, v televízii klamal o Kuffovi. Konšpirátora súdia za útok na Židov (podcast) Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Morgan sa nevedel vysporiadať s rozchodom.
Muž chcel expriateľku späť, tá ho odmietla: Potom spravil skutok, ktorý si nik nevie vysvetliť
Záchranné zložky pred ostravskou nemocnicou.
Pribudne ďalšia obeť? Stav kriticky zranenej ženy z Ostravy sa zhoršil
(ilustračné foto).
Muži zákona rozvrátili teroristickú bunku: V Dánsku plánovali viacero útokov
Hráči FC Liverpool.
Foto
Moment hrôzy na anglickom letisku: Lietadlo s majiteľom FC Liverpool nezvládlo pristátie
Motorkári len chceli natankovať, keď sa zrazu vynoril brahmanský býk: Apokalypsa na pumpe
Motorkári len chceli natankovať, keď sa zrazu vynoril brahmanský býk: Apokalypsa na pumpe
Herečka Vlastina Svátková s manželom.
Herečka Svátková vie, aké je byť v zlom vzťahu: S terajším manželom sa preto odhodlali k odvážnemu kroku
Carlo Ancelotti ma v kabíne medzi hráčmi päticu neprajníkov.
Za postup s Neapolom dostal padáka: Kto nahradí Ancelottiho na poste trénera?
Poradíme vám pri nákupe symbolu Vianoc: Podľa čoho si vybrať stromček
Reportérka prišla na neveru zaujímavým spôsobom.
Reportérka sa pozrela na fitnes hodinky svojho priateľa a bolo jej to jasné: Rozchod prišiel okamžite
Dominika Cibulková sa pochválila radostou novinkou.
Foto
Dominika Cibulková prehovorila o tehotenstve: Stále mi to príde neskutočné
Róbert Boženík je najväčšou hviezdou Žiliny.
Foto
Pozitíva a prepadáky ligovej jesene: Čo zaujalo a čo sklamalo?
Kamera zachytila skupinu mužov.
Brutálna smrť mladíka († 22) v centre Bratislavy: Polícia obvinila dvoch mužov