Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Haaland po góle.
Foto
Mladý Haaland umlčal PSG dvoma gólmi, Atletico našlo recept na Liverpool
Kodaň, Dánsko
Pracovníčku dánskeho ministerstva odsúdili za obrovskú spreneveru: Čaká ju 6 a pol roka basy
Afganský prezident prepustí takmer 900 väzňov.
Afganský premiér odmietol uznať výsledok volieb: Ghaního k moci nepustí
Speváčka Katka Knechtová
Obrovské prekvapenie v slovenskom šoubiznise: Katarína Knechtová je tehotná!
Vladislav Surkov
Nečakané správy z Ruska: Putin hodil cez palubu jedného z najmocnejších mužov v krajine
Al Pacino a Meital Dohan už netvoria pár.
Foto
Je koniec! Al Pacina opustila o 36 rokov mladšia herečka: Drsné slová na adresu exfrajera
Novak Djokovič sa teší z postupu.
Djokovič spraví pre fanúšikov čokoľvek: Nočný zápas v uliciach Belehradu
Taxikár nemal s nevidomou ženou zľutovanie.
Šokujúce video s taxikárom, ktorý vyhodil z auta nevidiacu ženu aj jej psa: Prečo som to urobil!
Young and old women holding cups.
Tínedžerka z Česka dala starým rodičom kávu s jedom na krysy: Hrôza, čo predtým napísala kamoške
Na snímke zľava Jordon Southorn, Vladimír Mihálik (obaja Banská Bystrica), Peter Zuzin (Zvolen) a  vpravo brankár
Líder z Bystrice zaváhal: V pohronskom derby zvíťazil Zvolen
Muž v japonskom Tokiu s ochranným rúškom na tvári
WHO znamenala 92 prípadov prenosu nového koronavírusu z človeka na človeka mimo Číny
Hráči HC Slovan Bratislava oslavujú gól, ktorý strelil  Jakub Urbánek (druhý zľava).
Foto
Slovanu sa proti Dukle darí: Výhra aj po štvrtý raz v sezóne