Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
piatok 19. 4.
Jela
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 9
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Aktuality.sk Správy Eurovoľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Ilustračné foto
Policajti si cez sviatky posvietia na alkohol za volantom. Niektorí vodiči dostali odmenu Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Leon Draistaitl
Hviezdne meno hlási aj reprezentácia Nemecka: Na Slovensko pricestuje center Edmontonu Oilers
Z miesta odišiel
Foto
Vodič zo Spišskej Novej Vsi, ktorý sa s autom zrútil zo svahu: Šokujúce zistenie po dychovej skúške!
Ernest Filčík
Dedičovi po hereckej legende Ctiborovi Filčíkovi stopli vyplácanie tantiém: Boj o peniaze pre chorú manželku!
Americký
Trump reaguje na Muellerovu správu o zasahovaní Ruska do volieb: Podvod, ku ktorému nemalo nikdy dôjsť!
Lietadlo muselo
Núdzové pristátie v Budapešti: Posádku najväčšieho dopravného lietadla zalarmoval jeden z pasažierov
Vladimír Coufal
Angličania sa opäť sekli, obranca Slavie Praha po prehre s Chelsea zúri: Ste normálni?
-----
Cesta do Budapešti mohla skončiť tragicky: Autobus zo Slovenska narazil do stĺpa!
Ukrajinský
Porošenko zvolal svojich stúpencov na Majdan: Posledná šanca osloviť voličov?
Markizácka
Markizácka rosnička Lenka Debnárová je samé prekvapenie: To, čo ukrýva doma, budú jej manželovi muži závidieť!
Na snímke srbský
Djokovičov koniec v Monte Carle: Vo štvrťfinále ho vyradil Medvedev
Zničený interiér
Kvôli oprave katedrály Notre-Dame dali dokopy 50-členný tím odborníkov: Umelecké diela poputujú na slávne miesto
Muž chcel
V Turecku zadržali dvoch mužov: Podozrenie zo špionáže