Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 0
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz.
Rakúsko zavádza nočný zákaz vychádzania: Stopku dostali reštaurácie a múzeá
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér SR Igor Matovič počas 130. zasadnutia Bezpečnostnej rady SR
Zrušia zákaz vychádzania pre ľudí bez testu? Matovič považuje Čaputovej návrh za nemiestny
V obci Selice v okrese Šaľa, kde došlo k zrúteniu časti rodinného domu.
Foto
Pri Šali sa zrútila časť rodinného domu: Odtrhlo plynovú prípojku, začal sa boj s časom
Veľká mešita v saudskoarabskej Mekke.
Muž narazil autom do Veľkej mešity v Mekke, prerazil bariéry: Nezvyčajné správanie šoféra
Pavol Hammel v talkšou Neskoro večer
Pavlovi Hammelovi dávajú vnúčatá poriadne zabrať: V tomto ho bez mihnutia oka strčia do vrecka
Slávnostné otvorenie obchodu v podaní Shawna Kempa.
Foto
Bývalá hviezda NBA v netradičnom biznise: V Seattli si otvoril obchod s marihuanou
Polícia
Muž z Čeladiniec sa nechcel zmieriť s pozitívnym testom: Zdravotníci zbadali tú drzosť, burcovali políciu
Premiér Matovič na tlačovej konferencii počas prvého dňa celoplošného testovania.
Aktualizované 782
Matovič naznačil, čo nás čaká budúci týždeň: Zmena ohľadom druhého kola testovania?!
Nová posila Realu Madrid belgický futbalista Eden Hazard.
Foto
Neuveriteľné číslo v podaní Edena Hazarda: Gól strelil po takmer 400. dňoch!
Aj pri narábaní s potravinami je potrebné dbať na ochranu zdravia.
Priemerná domácnosť dá za nákup potravín 24 eur: Gazdinky zdražovanie tejto suroviny nepoteší
Speváčka naposledy zasadla do kresla detektíva v zábavnej šou Zlatá maska.
Mišo Hudák v šou Zlatá maska poriadne prestrelil: Reakcia nenechala na seba dlho čakať
Pracovníci s rúškami pri výsadbe viničových štepov druh Devín v PD Strekov.
Daždivé počasie nás obralo o úrodu: Práce na poliach sa vykonávajú veľmi pomaly, ich stav je alarmujúci