Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
pondelok 24. 9.
Ľuboš, Ľubor
9°C  Polooblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.05.2018, 17:45 | Správy | Domáce správy

Nové nariadenie o ochrane osobných údajov platí len niekoľko dní: Samosprávy už hovoria o problémoch

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac," skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že "niektoré veci sú zbytočne cez čiaru".

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. "Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania," poznamenal. "Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore," uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. "Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje," uviedol. "Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno," dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať "nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem". Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Diskusia / 8
Autor: TASR
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Súvisiace články:
Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Komentáre TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Nafarbený
Čo je nové vo vražde Jána Kuciaka a obťažovaní detí slovenskými kňazmi (podcast) Aktuality.sk
Rýchle správy
22:30
Polícia preveruje viacero osôb v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka Aktuality.sk
Polícia preveruje viacero osôb, ktoré spoznali občania v identikite zverejnenom Úradom špeciálnej prokuratúry.
22:00
Kriminalisti z Čiernej Hory už poznajú identitu muža, ktorý postrelil novinárku Aktuality.sk
Čiernohorským kriminalistom sa pri vyšetrovaní májového útoku na novinárku denníka Vijesti podarilo učiniť krok vpred zásadného významu.
21:50
Francúza zapleteného do škandálu okolo nobeloviek vzali do väzby Aktuality.sk
Štokholmský súd v pondelok rozhodol, že Jean-Claude Arnault - ústredná postava škandálu súvisiaceho s udeľovaním Nobelových cien za literatúru - zostane vo väzbe až do vynesenia rozsudku.
Luka Modrič.
Foto
Ronaldo sa radšej ani neukázal: Najlepším futbalistom sa stal Luka Modrič
V Slovinsku zadržali počas víkendu viac ako 100 migrantov, časť z nich vrátili do Chorvátska
Unikátne zviera
V USA našli hada s dvomi hlavami: Zdieľajú spoločné srdce i pľúca a človeku dokážu riadne zavariť
Ukrajinský filmár
Jednomyseľné rozhodnutie: Odsúdený ukrajinský filmár Sencov sa stal čestným občanom Paríža
Klub NHL
Foto
Philadelphia predstavila nového maskota: Tá podoba s českým hokejistom vás dostane
Gary Kurtz
Zomrel Gary Kurtz († 78), producent dvoch filmov ságy Hviezdne vojny
Matka pred smrťou
Smrteľne chorá matka napísala svojej dcére list do budúcnosti: Dojemné slová vás chytia za srdce
Muž išiel na huby
V Česku padol historický rekord: Hubár mal v krvi 8,83 promile, jeho slová vás odrovnajú
Zlatanovi sa
Malé dievčatko dostalo aj Ibrahimoviča: Po jej vystúpení tlieskal ako odušu
Andrej Danko si
Pochybnosti okolo Dankovho titulu doktora práv: Slovenská advokátska komora reaguje
Cafeteria
Študentka si dala v školskej jedálni cereálie: Nechutné, čo z nich vyliezlo
Pavla Dandová
Pavla, ktorej poisťovňa pôvodne nechcela preplatiť liečbu, zomrela