Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.07.2018 00:05 | Správy | Zaujímavosti

Bratislavčan predáva losie bobky: Neuveríte, čo sa s nimi dá robiť! Podľahla tomu aj Adela

Z hluku veľkomesta zamieril do tichých lesov Škandinávie. Bratislavčan Robo Franz (48) už štyri roky žije na švédskom vidieku v regióne Värmland, obklopený horami, jazerami a pravou divočinou.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Robo sa v tejto bohom zabudnutej oblasti rozhodol prenajímať chatky a najnovšie začal predávať losie bobky. Áno, čítate dobre. Čo sa s nimi dá robiť?

Domov obklopený tajuplnými lesmi, desiatkami jazier a neuveriteľným pokojom. Taký je život na švédskom vidieku v regióne Värmland. Nádherný kus sveta pred rokmi učaroval aj Robovi Franzovi z Bratislavy. Vyučený tlačiar pracoval dlhé roky v reklamnej agentúre či vo vydavateľstve.

Unavený z mestského života plného ľudí zbalil seba aj manželku a spolu odišli žiť na chladnejší, no kúzelný sever Európy. „Pred štyrmi rokmi sme dospeli k názoru, že chceme vyskúšať niečo nové. V tom čase sme mali prejdenú celú Európu, no najradšej sme chodievali vždy do Škandinávie. Vracali sme sa sem každú sezónu a niekedy aj dvakrát do roka. Rozmýšľali sme o presťahovaní sa do Francúzska či Talianska, no myšlienka na idylický život na švédskom vidieku nás lákala čoraz viac a nakoniec aj zlákala. Naša známa, ktorá tu už niekoľko rokov spolu s rodinou žije, nás v našom rozhodnutí iba podporila, a tak sme sa začali obzerať po nehnuteľnosti,“ vysvetľuje nám Robo cez Skype z pohodlia svojho dreveného domčeka.

 

Život na samote

Hoci hľadali malý domček, narazili na možnosť kúpiť kemp s tromi chatkami. „Pozháňali sme peniaze a išli do toho, pretože táto lokalita nás úplne dostala, rovnako ako dostáva aj našich hostí. Turisti zo západnej Európy, najmä z Nemecka, to tu úplne milujú.“

Otvoriť galériu
Niet sa čomu čudovať, Robo býva v rozprávkovo pokojnom prostredí, kde hostí okrem lesnej zveri neruší naozaj nič. Veď najbližšie potraviny sú vzdialené približne pol hodiny autom, neotravuje vás žiaden zvedavý sused a telefónny signál je veľmi slabý. Proste idylka „Na samotě u lesa“ po švédsky. „Naše chaty v Savolaxe obklopujú samé jazerá, po záhrade sa premávajú losy, dokonca sme mali možnosť zazrieť aj unikátneho bieleho losa, čo je rarita, pretože ani mnoho domácich Švédov ho nikdy nevidelo. Práve táto divočina, no na druhej strane nekonečný pokoj sem lákajú turistov. Nazývajú to tu malá Kanada,“ hovorí Robo, ktorý sa pred časom začal venovať zaujímavej činnosti, o ktorej mi povedal môj kolega.

Len tak medzi rečou, keď nadšene rozprával o svojej severskej dovolenke, hlesol, že majiteľ kempu, v ktorom býval, zbiera losie bobky a vyrába z nich sviečky. „Zbiera čo?“ Musela som ho zastaviť. „No normálne losie bobky,“ odpovedal. Úplne bežná činnosť to nie je, preto som sa s Robom Franzom skontaktovala, aby nám prezradil viac.

Nápad s bobkami

Jeho cesta k losím hovienkam bola zaujímavá. „Naša dcéra študovala rok v Amerike. Ocitla sa v jednom zapadnutom mestečku v štáte Montana, kde do školy chodilo dohromady 40 detí. Jej americká mama, ktorá sa o ňu rok starala, mala susedu, ktorá losie bobky sušila a potom ich predávala v papierovom vrecúšku na jarmokoch a na stretnutiach tamojšej kresťanskej komunity,“ hovorí. Keď sa dcéra vrátila a videla losie bobky pri ich švédskom dome, prezradila otcovi, čo sa naučila. „Povedala mi, že v Montane to sušia a že keď bobok, ktorý je v podstate čisté drevo, zapálite, tak horí, respektíve tlie a vonia tak nádherne, ako keby ste boli v lese.“

Otvoriť galériu
Zdá sa vám slovné spojenie voňavý bobok podivné? Má to svoje vysvetlenie. „Los je prežúvavec s vynikajúcim trávením. Keď v zime všetku zeleň pokryje sneh, nemá na výber a obžiera halúzky z vŕb, briez a iných stromov. Drevo prejde jeho tráviacim traktom a v podstate vylúči malinké drevené peletky.“

Usušiť a zapáliť

Roba tento nápad nadchol. Skúšal niečo vygoogliť, no nikto iný nič podobné nerobil. „Dôležitým pravidlom je, že bobky sa musia zbierať v zime, najlepšie od januára do marca, keď je všade sneh a losy obžierajú naozaj iba stromy. V lete, keď žerú trávu a byliny, sa ich výlučok podobá na kravské lajno, nie je to kvalitné a možno ani nie voňavé,“ vysvetľuje.

Keď bobky nazbiera, tak ich dá vysušiť. „Čerstvé obsahujú približne 80 % vody a sú pomerne ťažké podobne ako mokré drevo. Preto sa musia usušiť, najlepšie nad pecou alebo v sušiarni. Následne ich ošetrím vyššou teplotou okolo 80 °C, aby som zničil prípadné baktérie, a je to hotové,“ opisuje spôsob výroby šikovný Slovák.

Otvoriť galériu
Hotový produkt však bolo potrebné do niečoho zabaliť. „Keďže som sa chystal baliť hovienka, chcel som, aby bol obal naozaj jedinečný. Oslovil som preto priateľov z jednej slovenskej graficko-dizajnérskej firmy a šikovných umelcov Igora Benca a Laca Terena. Výsledkom je nevšedný plechový obal, ktorý je prilepený na tvrdom papieri s opisom produktu vytlačeným ručnou ražbou. Vnútri plechovky je päť bobkov a keramický podstavec, na ktorom bude moose poop, ako sa losie hovienko volá po anglicky, horieť. Na hotovom výrobku je obrovský podiel ručnej práce, čo ma teší,“ opisuje Robo, ktorý chce po troch rokoch prípravy teraz začať produkt predávať. „Manželka Dada bola spočiatku veľmi skeptická, ale keď videla prvé návrhy obalu, bola nadšená. Kamarátom a známym sa výrobok veľmi páči. Zaujímavé je, že úplne prvých pár kusov si kúpila Adela Vinczeová,“ prezrádza na záver.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!