Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2018 07:55 | Správy | Politika

Koalícia je na prahu ďalšej krízy: Fico chce zmeny v dôchodkoch, Bugár ho ale schladil

Pretlačí si svoje? Predseda Smeru Robert Fico (53) prednedávnom vyrukoval s návrhom zastropovať dôchodkový vek.

Odborníci pritom varujú pred obrovskými nákladmi a tým, že expremiér sa rozhodol riešiť problém, ktorý bude aktuálny zhruba o 20 rokov. Urobil tak aj napriek tomu, že Béla Bugár (59) je proti a Fico bude potrebovať na ústavný zákon podporu väčšiny opozičných strán. A tú sa mu zrejme podarí získať. Ako sa k tomu postaví Most-Híd?

V súčasnosti na základe práve Ficovho zákona z roku 2012 dôchodkový vek rastie postupne podľa priemernej dĺžky života. V súčasnosti to je 62 rokov a 139 dní. Fico chce rastúci vek pod dohode s SNS zastropovať na maximálne 64 rokov. U žien presné číslo návrh neuvádza, odvíjať by sa mal od počtu detí. Keďže ide o ústavný zákon, treba na to 90 hlasov, a teda aj poslancov opozície. O to viac, že proti je strana Most-Híd. „My rozumieme argumentom našich koaličných partnerov, ale riešime niečo, čo nastane v roku 2035, a dnes nevieme, aká bude situácia v krajine, demografia,“ vysvetlila poslankyňa strany Irén Sárközy.

Most-Híd navrhuje zákon upraviť tak, aby každý občan vedel aspoň päť rokov dopredu, kedy má ísť do dôchodku. V strane ešte nevedia, či sa hlasovania len zdržia, alebo budú proti. Bugárovci ale porušenie koaličnej zmluvy, keď si jedna zo strán presadí svoje s opozíciou, nevidia. „Pri normálnom zákone by to bol problém, ale pri ústavnom nie, pretože tak či tak by naši koaliční partneri potrebovali hlasy opozície,“ skonštatoval podpredseda Mosta-Hídu Andrej Hrnčiar. Smer názor Mosta-Hídu rešpektuje. „Kľúčové je, že naše rokovanie s opozíciou nepovažujú za porušenie koaličnej dohody,“ uviedol Erik Tomáš.

 

Fico sa však v každom prípade bude musieť spoľahnúť na ešte viac hlasov opozície. Spojencov pri pretlačení zákona našli smeráci u Igora Matoviča, ako aj u Borisa Kollára. Predpokladá sa aj podpora fašistov. Proti je SaS. „Je nepochopiteľné, že namiesto riešenia akútnych problémov v školstve, v zdravotníctve či v spolunažívaní majority so segregovanými rómskymi komunitami, sa celá politická scéna zaoberá záležitosťou, ktorá bude aktuálna o dvadsať rokov,“ odkázala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Otvoriť galériu

KRÁTENIE DÔCHODKOVÉHO VEKU VYTVÁRA DLH

Radovan Ďurana, ekonomický analytik INNES

„Tento návrh sa neprejaví o rok alebo o desať rokov, to sa prejaví o 20 - 30 rokov. Bude vytvárať problémy tým ďalším vládam. Krátenie veku odchodu do dôchodku je veľmi nákladný krok, stojí to veľa peňazí. Ministerstvo financií len mlčí, pretože je to politická objednávka, ale vytvára to dlh do budúcnosti a problémy vo financovaní dôchodkového systému. Štát by nemal určovať človeku, kedy má ísť do dôchodku, ale rozhodnutie by mal robiť občan.

 

NA OPATRENIE NEMÁME DOSŤ PEŇAZÍ

Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO)

„Opatrenie vytvorí obrovské výdavky. Aby sme sa pripravili, museli by sme si už teraz začať odkladať zhruba 360 miliónov ročne. Inými slovami, ak by sme opatrenie financovali len z požičaných peňazí, v priebehu necelých 30 rokov by nám dlh stúpol v porovnaní so súčasnosťou takmer o polovicu. Snaha politikov predĺžiť ľuďom život na dôchodku je pekná. A privítal by som ju, keby na to boli peniaze. Tie však nie sú a politici problém financovania nechávajú na budúce generácie.“

PREDSTAVA NESKORŠIEHO ODCHODU NA PENZIU JE TRÝZNIVÁ

Zuzana Kusá, sociologička Slovenskej akadémie vied

„Veľký rozdiel je v tom, aká je zdravotná situácia ľudí. Slovensko má v rámci Európy jeden z najkratších rokov života v zdraví. Je to okolo 55 rokov, odkedy sa už veľmi zvýši pravdepodobnosť, že budete chorľavieť. Pre ľudí, ktorí majú zdravotné ťažkosti, je predstava posúvania veku odchodu do dôchodku veľmi trýznivá. Zastropovanie dôchodkového veku je pre nich nádej, že sa v tej robote úplne nestrhajú a že si zaslúžený odpočinok aspoň pár rokov užijú.“

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!