Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2018 20:14 | Správy | Zahraničné správy

Ďalšia žaloba proti Facebooku: Mark Zuckerberg čelí naozaj vážnym obvineniam

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg čelí obvineniu, že sám ťažil zo situácie, ktorá umožnila spoločnostiam získavať širokú škálu dát o používateľoch, ako to bolo v prípade poradenskej spoločnosti Cambridge Analytica.

Zuckerberg mal pred rokmi dohliadať na tvorbu firemnej politiky, ktorá z osobných údajov urobila zbraň konkurenčného boja a donucovací prostriedok k zvýšeniu príjmov z reklamy. Uvádza sa to v dokumentoch žaloby proti Facebooku podanej na súde v Kalifornii, do ktorých nahliadli reportéri denníka The Guardian.

S Facebookom sa súdi niekdajší startup Six4Three, ktorý v roku 2013 spustil na sociálnej sieti kontroverznú aplikáciu Pikinis umožňujúcu užívateľom vyhľadávať fotky svojich priateľov v plavkách. Žalobu kvôli zlyhaniu spomínanej aplikácie podali vývojári už v roku 2015, krátko potom, čo Facebook obmedzil prevádzkovateľom pridružených služieb prístup k informáciám o priateľoch užívateľov. S novými obvineniami ale prišiel Six4Three až minulý týždeň. Vychádzajú z tisícov e-mailov a správ posielaných v rámci vedenia Facebooku vrátane Zuckerberga, ktorý mal na celé schému agresívnej dátovej politiky dohliadať. Spomínaná komunikácia je momentálne zapečatená, píše The Guardian, a Facebook má do utorka čas na to, aby formálne požiadal o pokračujúce utajovanie dokumentov. Ak tak neurobí, budú zverejnené.

"Dôkazy odhalené žalujúcou stranou dokladujú, že škandál okolo Cambridge Analytica nebol výsledkom obyčajnej nedbanlivosti na strane Facebooku, ale priamym dôsledkom zákernej a podvodnej praxe, ktorú Zuckerberg v roku 2012 navrhol, aby zamaskoval svoju neschopnosť predvídať prechod sveta na chytré telefóny," uvádzajú dokumenty predložené súdu v kalifornskom San Mateo. Podľa žaloby poslúžilo Facebooku lákadlo v podobe dlhodobého prísunu dát o používateľoch ako nástroj pre posilnenie nákupu reklám na mobilnú verziu jeho sociálnej siete. Zuckerberg mal nútiť klientov k zadávaniu drahých reklám na mobilnej platforme pod hrozbou straty prístupu k dátam. Malo ísť o reakciu na masový prechod používateľov z počítačov na smartphony, ktorý mal výrazne zredukovať príjmy Facebooku z reklamy.

 

Spoločnosť tiež podľa právnych dokumentov využívala možnosť prerušiť prístup k dátam na to, aby vyradila z prevádzky konkurenčné služby alebo aby majiteľa perspektívnych aplikácií dotlačila k ich predaju pod trhovou hodnotou. V dokumentoch predložených súdu v januári potom Six4Three obviňuje Facebook, že prevádzkovateľ sociálnej siete cez svoje mobilné aplikácie vo veľkom sledoval používateľa a osoby, s ktorými boli v kontakte, a to vrátane tých, ktoré nemali na facebookovom portáli účet. Spoločnosť na zariadeniach s operačným systémom Android údajne dokázala sledovať obsah a ďalšie parametre textových správ. Na telefónoch iPhone podľa Six4Three získala prístup k väčšine fotografií, nevynímajúc tie, ktoré neboli pridané na facebook.

Facebook na nové obvinenia reagoval vyjadrením, že tvrdenia nemajú žiadnu právnu podstatu a spoločnosť sa bude naďalej ostro brániť. Celý prípad sa snaží firma Marka Zuckerberga zmiesť zo stola protestom v rámci špecifického kalifornského zákona zamýšľaného za účelom ochrany slobody slova, napísal The Guardian. Facebook sa vo svojom podnete odvoláva na právo prestať vydávať isté informácie tretím stranám, teda vývojárom aplikácií. Podľa reportérky The Guardian Carole Cadwalladrovej je ale táto argumentácia problematická vzhľadom na dlhodobý postoj spoločnosti, že Facebook nie je vydavateľom, ale len "neutrálnou platformou". Súdny proces má v Kalifornii začať v apríli 2019.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?