Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2018 18:42 | Správy | Domáce správy

Zsolt Simon poriadne naložil ministerke Matečnej: Za toto sa hanbím!

Problémy farmárov na Slovensku odštartovali v čase, keď súčasná ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) šéfovala Slovenskému pozemkovému fondu (SPF).

Upozornil na to nezaradený poslanec Zsolt Simon, ktorý podpísal návrh na jej odvolanie najmä z toho dôvodu, že jej pôsobenie na ministerstve nijako nepomohlo poľnohospodárstvu.

"Všetky neprávosti voči farmárom by sa nemohli udiať bez aktívnej účasti pozemkového fondu. Ministerka, keď bola na pozemkovom fonde, tak Ľubici Roškovej dala pozemky, a keď bola na ministerstve, tak dohliadala na to, aby tá dotácia mohla byť vyplatená," myslí si Simon. Nemôže byť podľa neho náhoda, že subjekt žiada o prenájom pôdy neveľkej výmery v 21 katastroch. "Je to takmer tretina okresu Michalovce. Niekto si musel dať veľkú námahu, aby identifikoval malé fliačky pôdy, ktoré v tých 21 katastroch nikto nevyužíva, aby sa urobila zmluva s pozemkovým fondom, bol nejaký právny titul a potom si išiel žiadať dotáciu," uviedol Simon.

Za nesprávne považuje aj vyjadrenie ministerky, že "neznalosť je väčší problém ako korupcia v tejto krajine". "Preto sa pýtam. Aj Ján Kuciak bol neznalý, keď písal o Kočnerovi, Bašternákovi, talianskej mafii, korupcii? Bol neznalý problému, lebo nebol podvodník? O korupcii, klientelizme môžu písať len podvodníci, lebo oni sú znalí problematiky? Hanbím sa za toto," poznamenal Simon.

 

Návrh na jej odvolanie podpísal preto, že už dva roky je ministerkou a jej práca sa podľa neho pozitívne neprejavuje v oblasti poľnohospodárstva. Upozornil na negatívnu zahranično-obchodnú bilanciu, vyčítal jej aj pokles podielu slovenských produktov na pultoch v obchodoch či na nepodporenie malých farmárov z eurofondov.

"Máte plné ústa podpory mladých a malých farmárov. Vy ste sa rozhodli, že peniaze, ktoré ste ušetrili, dáte tým ľuďom, ktorí pred tromi rokmi za Ľubomíra Jahnátka podali žiadosť o dotáciu. Z tých ste vybrali šesť. Bolo v jej kompetencii rozhodnúť o realokácii 6 miliónov eur z eurofodnov a zhruba 1 500 malých nedostalo dotáciu. Bolo to vaše rozhodnutie. Namiesto toho ste vybrali radšej veľké firmy, ktoré s poľnohospodárstvom nemajú nič spoločné," adresoval Matečnej Simon.

Tiež jej vyčíta netransparentné rozdeľovanie dotácií, ide o projektové nenárokovateľné dotácie. "Odznelo, že ja som nepodporil novelu o náhradných pozemkoch a prenájme pôdy. Dnes by som hlasoval rovnako. Odôvodnenie, že to pomôže malým farmárom, je klamstvo," dodal Simon.

Matečnú obhajovali v pléne viacerí poslanci SNS. Radovan Baláž od Simona očakáva odpoveď, či vie, koľko dotácií za jeho ministrovania dostali talianski mafiáni. "Za vášho pôsobenia ako ministra dostala táto talianska skupina pol miliardy slovenských korún. V tých časoch začínali, takže mali dosť peňazí na svoj štart," tvrdí Baláž. Štefan Zelník zase Simonovi pripomenul kauzu tokajského vína. "Vy máte ešte odvahu pranierovať súčasnú ministerku?" dodal Zelník. Simon odporučil Balážovi, aby si lepšie naštudoval údaje, pretože podľa neho súčasná ministerka o pôsobení talianskej skupiny vedela od roku 2013, kedy talianske úrady o tom informovali Slovenskú republiku.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine