Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2018 08:00 | Správy | Politika

Kiska má na krku ďalší problém: Ako nalieval peniaze do kampane?! Nedôvera voči prezidentovi stúpa

Hovoril, že si ju platil sám. Teraz vyšlo najavo, že aj oficiálnu kampaň počas prezidentských volieb v roku 2014 Andrej Kiska (55) financoval prostredníctvom svojej firmy KTAG.

Prečo prezident nepovedal celú pravdu? Odborníci sa domnievajú, že za tým môže byť snaha zakryť prekročenie limitu na kampaň alebo aj obyčajná chyba.

Andrej Kiska v minulosti viackrát zdôraznil, že oficiálnu časť prezidentskej kampane platil z vlastného vrecka a cez jeho firmu KTAG platil len marketingové aktivity pred ňou. Televízii Markíza sa však podarilo získať faktúry, ktoré dokazujú, že aj túto časť kampane financoval prezident prostredníctvom rodinnej spoločnosti KTAG.

Prezident však odmieta, že by verejnosť zavádzal. „Andrej Kiska si platil celú kampaň na prezidenta z vlastného vrecka, informačnú kampaň aj kampaň v zákonom stanovenej lehote tak, že zo súkromného účtu previedol peniaze na svoju spoločnosť KTAG a tá následne uhrádzala televízne spoty, inzerciu alebo bilbordy,“ povedal Kiskov hovorca Roman Krpelan s tým, že ministerstvo financií už konštatovalo, že financovanie prezidentovej kampane bolo v poriadku.

 

Oficiálna kampaň sa začala 15 dní pred voľbami a kandidáti na ňu mohli vynaložiť najviac 133-tisíc eur. Dvaja kandidáti, čo postúpili do druhého kola, mali právo túto sumu minúť druhýkrát. Andrej Kiska na kampaň podľa oficiálneho výkazu pre ministerstvo financií vynaložil v prvom kole zhruba 130-tisíc a v druhom viac než 120-tisíc eur. Prezident doteraz nezverejnil zmluvy s KTAG, ktorá mu zabezpečovala informačnú kampaň, tá predchádzala tú oficiálnu. Už dávnejšie sa preto objavili podozrenia, či bolo počas financovania súboja o prezidentské kreslo v Kiskovom štábe všetko s kostolným poriadkom.

Podľa odborníka takto mohol Kiska maskovať prekročenie limitu oficiálnej kampane. „Predtým hovoril, že to celé platil zo svojho osobného účtu. Ak to mal na viacerých účtoch, tak je otázne, čo vykázal do oficiálneho limitu. Kampaň môžete kryť z rôznych účtov pod rôznymi menami a potom pošlete na oficiálny limit pre ministerstvo financií len vlastný účet,” vysvetlil riaditeľ občianskeho združenia Transparency International Gabriel Šípoš.

Vysvetlenie však môže byť aj oveľa prozaickejšie a podľa ekonóma v tomto prípade nešlo o nečestné praktiky. „Podľa mňa je to amatérska chyba, pretože je neurčité, či to platil zo svojho osobného účtu, alebo tej firmy, čo má spolu s nejakými spoločníkmi. Pochybujem, že by išlo o nejaké odpočty DPH a podobné veci,” povedal ekonóm Marián Vítkovič. Kisku už v minulosti vyšetrovali za výdavky na kampaň. Daniari v roku 2015 preverili firmu KTAG a zistili, že si skrátila daň z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur. Firma využila inštitút účinnej ľútosti a daň doplatila. Skutok tak nebol vnímaný ako trestný čin.

Dá sa tým zakryť niečo nečestné

Gabriel Šípoš, riaditeľ Transparency international

Otvoriť galériu
Gabriel Šípoš.
Zdroj: han, anc

Otázka je, prečo prezident nehovoril pravdu. Keď to robíte z firemného účtu alebo z viacerých účtov, tak sa dá ľahšie zakryť niečo nečestné. Na firemnom účte neviete presne, z ktorých peňazí to ide, keď firma obchoduje a robí aj nejaké iné činnosti. Tak nie je úplne jasné, aký je zdroj peňazí, a je to menej transparentné. Vďaka krytiu výdavkov na kampaň si prezidentova firma mohla znížiť daň. Celé to vyvoláva ďalšiu nedôveru a mnohé otázky, čo ďalšie ešte Kiska skrýva. Mal by zverejniť všetky faktúry, čo vyplatil z ktoréhokoľvek účtu, aby bolo jasné, koľko dokopy vydal peňazí na kampaň.

Musí to vysvetliť

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu

Má to črty podvádzania, minimálne sa stali veľmi pochybné jeho tvrdenia a znižuje to jeho vierohodnosť. On bol ten, ktorý sa pasoval do čela boja proti korupcii a rôznym nečestným praktikám, takže to mu môže veľmi uškodiť. Nie je to od Kisku dostatočné vysvetlenie, história sa nedá meniť, keď to už raz odznelo. Buď povie, že sa pomýlil vtedy, alebo povie, z akých dôvodov hovoril vtedy tak a teraz inak. Z tohto sa vykorčuľovať zmysluplne nedá. Môže to do istej miery ovplyvniť aj jeho politické rozhodovanie - či ísť do parlamentnej politiky.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo