Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2018 15:39 | Správy | Politika

Poslankyňa Zemanová na mimoriadnej schôdzi parlamentu: Matečná nemá morálne právo byť ministerkou

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS) nemá morálne právo byť ministerkou.

Presvedčená je o tom opozičná poslankyňa Anna Zemanová (SaS), ktorá to uviedla v pléne počas mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej sa opozícia snaží Matečnú odvolať z funkcie. "Gabriela Matečná sklamala vo funkcii ministerky pôdohospodárstva, lebo o viac ako mafiánske praktiky na poliach sa zaujímala o vlastnú publicitu a situáciu hrubo podcenila. Je hluchá voči sťažnostiam utláčaných farmárov. Neurobila nič, aby skrížila cestu podvodníkom s agrodotáciami," vyhlásila Zemanová.

K problémom sa podľa jej slov začala ministerka vyjadrovať až vtedy, keď sa škandály objavili v médiách. "Sklamala aj vo funkcii generálnej riaditeľky Slovenského pozemkového fondu. Bola súčasťou korupčnej schémy, v ktorej sa určití reštituenti dostali k pozemkom len vtedy, ak ich následne pod cenu predali lobistom spriazneným s vedením fondu. Vďaka tomuto kriminálnemu systému sa dostali k lukratívnym parcelám aj osoby blízke strane Smer-SD," tvrdí Zemanová.

Tiež odmieta, že v prípade nekalého prerozdeľovania finančných prostriedkov ide o zlyhanie jednotlivcov. "Tu nejde o ukrivdených jednotlivcov, ale minimálne o 19 000 žiadateľov v systéme, o 280 individuálnych signatárov povestnej košickej výzvy a ďalších 40 organizácií, ktoré zastupujú 2000 poľnohospodárov, ktorí sa pridali ku košickej výzve," upozornila Zemanová. Zároveň uviedla, že vláda potrebuje dôveryhodných a bezúhonných ministrov, a toto kritérium Matečná podľa Zemanovej nespĺňa.

 

Opozícia o Matečnej tvrdí, že zaviedla nekalé praktiky do prerozdeľovania finančných prostriedkov určených pre Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Zároveň jej vyčítajú, že ešte ako generálna riaditeľka Slovenského pozemkového fondu zaviedla podvodné praktiky, o čom "existujú nespochybniteľné dôkazy". Matečnú opozícia obviňuje aj z pokračovania v nekalých praktikách, pričom svojím konaním ohrozuje budúce zdroje pre Slovensko na regionálny rozvoj. "Novinár Ján Kuciak zomrel za odhalenie slovenskej agromafie. Odstúpil Robert Kaliňák, odstúpil Robert Fico a pani Matečná nehoráznym spôsobom klame ľuďom do očí," dodala Zemanová.

Podľa Jaroslava Pašku (SNS) je dôležité, aby všetky skutočnosti v oblasti čerpania agrodotácií prešetrili príslušné orgány. "Aby sme to neriešili politicky. Pani ministerka viackrát opakovala, že keby mala viac financií, tak by bola kontrola zabezpečená lepšie a kvalitnejšie, s vyšším počtom úradníkov, napriek tomu ale patríme medzi špičku v Európskej únii," poznamenal Paška na obranu Matečnej.

Poslankyňa Eva Smolíková (SNS) tiež upozornila na to, že Matečná sa stretla aj s generálnym prokurátorom. "Problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť nielen v agrorezorte, nerieši len sám rezort, ale je potrebná aj spolupráca polície a súdov. Aktivitu generálneho prokurátora vítala aj pani ministerka, ktorá sa s ním stretla a vyšli z toho závery, že ministerka pôdohospodárstva bude súčinná v spolupráci, bude predkladať všetky podklady, ktoré si orgány činné v trestnom konaní vyžiadajú," upozornila Smolíková. Podľa nej sa nedá na základe "nejakých individuálnych prípadov" hovoriť o nefunkčnom systéme. "Pozrime sa na to, čo funguje a čo je dobré. Už keď hovoríme o mafii, za tých 15 rokov nebola aj SaS vo vláde?" uviedla v pléne Smolíková.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!