Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
piatok 16. 11.
Agnesa
9°C  Slnečno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.05.2018, 00:00 | Správy | Európa

Ľudia sa tešia, firmy boja. Skončí sa zneužívanie osobných údajov?

Vďaka novým pravidlám Európskej únie o ochrane údajov s názvom GDPR (všeobecné nariadenie o ochrane údajov) budú mať odteraz aj Slováci väčšiu kontrolu nad tým, ako budú ich osobné údaje zhromažďované a používané. Výhodou je, že sa zvýši aj ochrana údajov pred ich zneužitím.

Na základe nedávneho prieskumu EÚ sa zistilo, že až 75 % Slovákov považuje poskytovanie osobných informácií za čoraz bežnejšiu súčasť moderného života. Pri nakupovaní cez internet, podávaní online daňového priznania alebo používaní sociálnych sietí sa budete teraz pri zadávaní vašich osobných informácií cítiť istejšie ako kedykoľvek predtým. Vďačiť za to môžete práve nariadeniu GDPR, ktorým získate kľúčové práva a prostredníctvom nich budete môcť kontrolovať, ako organizácie používajú vaše osobné údaje. Organizáciám súčasne nariadenie ukladá aj nové postupy na ochranu vašich osobných údajov.

Dostávate na e-mail množstvo nevyžiadanej reklamy? Vďaka nariadeniu GDPR môžete požiadať o odstránenie vášho e-mailu z marketingových distribučných zoznamov. Nachádzajú sa na internete dáta, o ktoré sa už nechcete deliť s ostatnými? Za určitých okolností ich môžete vymazať. Chcete zmeniť dodávateľa? Ten vám vďaka novému nariadeniu musí odovzdať všetky vaše údaje, aby ste mohli ľahšie prejsť k novému poskytovateľovi služieb. Prísnejšie pravidlá v oblasti porušenia ochrany údajov tiež znamenajú, že musíte byť informovaný, ak porušenie predstavuje riziko pre vaše práva a slobody.

Nové pravidlá platia v celej EÚ bez ohľadu na to, kde sa údaje spracovávajú, alebo z ktorej krajiny organizácia pochádza. Nariadenie sa dokonca vzťahuje aj na spoločnosti mimo EÚ, ktoré poskytujú svoje služby alebo produkty obyvateľom EÚ.

„Od dnešného dňa všeobecné nariadenie o ochrane údajov dáva obyvateľom Európskej únie väčšiu kontrolu nad ich osobnými údajmi,“ uvádza Věra Jourová, eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť. „Nové pravidlá vám dajú istotu, že vaše osobné informácie sú lepšie chránené bez ohľadu na to, odkiaľ boli odoslané, alebo kým boli spracované a uložené, dokonca aj mimo EÚ.“

Hoci GDPR stanovuje aj špecifické práva pre jednotlivcov, je len na vás, či ich využijete. Ak si myslíte, že vaše práva na ochranu údajov boli porušené, môžete kontaktovať organizáciu, ktorá vaše údaje uchováva. Organizácia musí odpovedať na vašu žiadosť bez zbytočného odkladu a bezplatne. Máte tiež právo podať sťažnosť na Úrad na ochranu osobných údajov SR alebo sa môžete obrátiť na súd.

Nové pravidlá pre digitálny vek

Nariadenie GDPR nahrádza európsku smernicu o ochrane údajov z roku 1995, ktorá bola prijatá ešte pred nástupom internetu a cloudových riešení, ktoré priniesli nové spôsoby spracovania osobných údajov. Keďže sa odvtedy zásadne zmenil spôsob výmeny a používania údajov, museli sa modernizovať aj pravidlá ochrany údajov EÚ.

Každý deň používa internet viac ako 250 miliónov Európanov na spojenie s rodinou či kamarátmi, ale napríklad aj na nákupy cez internet, kedy sa musíte s obchodom deliť o množstvo osobných údajov vrátane mena, domácej adresy, čísla občianskeho preukazu, alebo informácií o zdraví. To otvára dvere mnohým potenciálnym rizikám, akými sú napríklad neoprávnené zverejnenie údajov, krádež identity alebo online zneužitie.

Pre Slovensko je toto nariadenie obzvlášť dôležité, pretože podľa prieskumu len 27 % Slovákov číta vyhlásenie o ochrane osobných údajov, ktoré online obchody uvádzajú na svojich stránkach, pretože neveria, že webové stránky ich budú dodržiavať. Ďalším znepokojujúcim zistením je fakt, že až 81 % Slovákov má pocit, že nemajú úplnú kontrolu nad svojimi osobnými údajmi. Rovnako deväť z desiatich Slovákov vyjadruje znepokojenie nad mobilnými aplikáciami zhromažďujúcimi údaje bez ich súhlasu a sedem z desiatich sa obáva možného zneužitia informácií, ktoré už poskytli spoločnostiam.

Ochrana osobných údajov nie je len kľúčovým záujmom mnohých Európanov, je to tiež ich základné právo, a preto je potrebné ich ochranu zabezpečiť. Všeobecné nariadenie EÚ o ochrane údajov tejto potrebe zodpovedá.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Diskusia / 4
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Komunálne voľby 2018 Marián Kočner Správy Šport Komentáre TV program Počasie Horoskopy
Béla Bugár
Prieskum Medianu: Most horší ako SMK a nedostal by sa do parlamentu Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 4 min
Čína údajne nemá informácie o nezvestnom katolíckom biskupovi Aktuality.sk
Biskup sa mal stať údajne obeťou únosu tamojšími úradmi.
pred 14 min
Slovenská polícia prekazila obchod so zbraňami Aktuality.sk
Dáni nelegálne nakupovali zbrane na Slovensku.
pred 24 min
Katalánsko zasiahli výdatné dažde, rozvodnená rieka si vyžiadala jednu obeť Aktuality.sk
Silné lejaky v Katalánsku spôsobujú problémy aj v doprave.
Zľava princ
Foto
Odborník na kráľovskú rodinu: Princ Charles do troch rokov preberie trón
Keď začula hlas
Keď začula hlas svojho zosnulého manžela, skončila v slzách: Video babky vás chytí za srdce!
Rooney sa
Foto
Neubránil sa slzám! Rekordér Wayne Rooney sa v Anglicku lúčil s kariérou
Kostol, v ktorom
Foto
Horel kostol, pri ktorom sa zjavila Panna Mária, mrazivé slová slovenských veriacich: Bolo to varovanie?!
Replika valca,
Vedecká revolúcia: Od roku 1889 prvý raz schválili novú metódu merania kilogramu
Na jarné teploty
Zima udrie na Slovensku plnou silou už čoskoro: Dočkáme sa bielych Vianoc?
Halenár tragicky
Kto by mohol zbohatnúť na smrti Halenára? Poisťovňa čaká na záver polície
Eva je po rokoch
Foto
Boháčka Varholíková uverejnila na sociálnej sieti veľavravnú fotografiu: Opäť zamilovaná?!
Predseda
Nezaháľajú: SaS už začala zbierať podpisy pod odvolávanie Andreja Danka
Robert Fico
Voľby by v októbri znova vyhral Smer: Tieto strany by ostali pred bránami parlamentu
Zrážka dvoch
Smrteľné nehody na slovenských cestách: Zahynuli asfaltér († 48), dôchodkyňa († 72) a Bulhar († 68)
Ester sa ukazuje
Foto
Krásnej modelke je zima: Manželka českého tenistu smúti za slnkom