Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
FotoVideo

Legendárny inštruktor autoškoly Rudolf Kelemen vlastní unikátne vozidlo: Moje auto nemá na svete konkurenciu!

Takmer 900-tisíc najazdených kilometrov, jeden majiteľ, dieselový motor a rok výroby 2002. Škoda Octavia SDI inštruktora Rudolfa Kelemena (63) možno skončí v múzeu vo fabrike v Mladej Boleslavi.

Nielen preto, že má najazdené také neuveriteľné množstvo kilometrov, ale aj preto, že za celú jeho 16-ročnú históriu sa na ňom naučilo šoférovať viac ako 2 500 žiakov. To, že auto stále šliape ako hodinky, dosvedčuje aj fakt, že nikdy na ňom nebol robený zásah do motora. Práve pre jeho spoľahlivosť ho majiteľ nazýva Klenot a nedá naň dopustiť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

To, že z Rudolfa bude autičkár, bolo jasné už od raného detstva, keďže láska k motorom sa začala prejavovať už veľmi skoro. A vôňa motorov sa s ním niesla aj ďalším životom. „Moja bývalá žena mala autoškolu, môj brat aj moja sestra. A otec ma v tom veľmi podporoval, pretože nechcel, aby som vysedával v krčme,“ povedal dôchodca, ktorý sa okolo automobilov motá už 46 rokov. Momentálne pracuje už len ako radový inštruktor, keďže vek a čas sa nedá zastaviť. Jeho láska k milovanému autu začala pred viac ako 16 rokmi. „Šestnásť rokov dozadu som si kúpil Škodu Octaviu, ktorá v tom čase nebola najlacnejšia,“ priznáva milovník áut, ktorý musel v tom čase zaplatiť 450-tisíc slovenských korún (14 937 €). Nejednalo sa pritom o žiadny špeciálny model, preto samotného Rudolfa teší, akú bohatú históriu má za sebou. „Autu chýbal komfort, malo ručné sťahovanie okien, chýbalo mu turbo, nedosahovalo vysoký výkon,“ prezrádza o aute, ktoré navonok nebolo ničím zaujímavé.

Rodinný klenot

 

Za 16 rokov však prešli spolu takmer 900-tisíc kilometrov, presne 880 377. „Nikdy nebol na ňom robený zásah do motora. Pred štyrmi rokmi som menil alternátor a batériu, ktorá vydržala viac ako sedem rokov,“ prezradil pyšný majiteľ a inštruktor v jednej osobe. Svoje auto považuje za skutočný drahokam a práve preto dostalo aj meno, ktoré vystihuje jeho kvalitu. „Pomenoval som ho Klenot a pre mňa aj pre celú rodinu na­ozaj veľa znamená,“ prezradil Rudolf. Zároveň jeho oktávka zabezpečuje aj príjem z práce a tá je pre dôchodcu súčastne koníčkom. „Táto práca mi vyhovuje, pretože ma napĺňa a človek pri nej spozná zaujímavých ľudí.“

Otvoriť galériu

Unikát na svete

Na svojho otca Rudolfa je hrdý aj syn Michael (36). „Je to živá legenda! Nepoznám žiadneho takého inštruktora, ktorý by mal takú výbornú kondíciu a tak dlho jazdil,“ povedal mladík žijúci v Malackách na Záhorí. A legendou nie je len otec, ale aj jeho auto. „Pozerali sme na celom internete, na domácich aj zahraničných stránkach a nikde sme takéto auto nenašli. Žiadne, ktoré by vydržalo vo výcviku autoškole slúžiť niekoľko stoviek tisíc kilometrov,“ vysvetlil syn Michael, ktorý našiel naplnenie tiež v štvorkolesových tátošoch. Vlastní s otcom umyváreň.

Oktávka vyučila 2 500 šoférov

Auto, ktoré nepatrí medzi najnovšie modely, je stále v aktívnom výcviku aj so svojím hrdým majiteľom. Okrem menších škrabancov je nablýskané a stále čaká na nových a nových žiakov. „Bolo síce cítiť, že to je staršie auto, ale bola radosť sa učiť jazdiť pri takom vyrovnanom a šikovnom inštruktorovi,“ povedala Mária (22) z Rohožníka. Niekto by ho možno nazval starou plechovkou, ale pravda je, že spokojní žiaci, mladí začínajúci šoféri, hovoria za všetko. „Nikdy sme nemali reklamu, ale o nových žiakov nebol problém,“ zveril sa pyšný syn Michael. Presne s týmto volantom a riadiacou pákou sa učil šoférovať napríklad aj známy operný spevák Sergej Larin či hudobník zo skupiny Gladiator Miko Hladký.

Skončí v múzeu?

To, že doma majú naozajstný klenot, si uvedomuje celá rodina Kelemenovcov. Všetci sa pohybujú vo svete motorov, a preto vedia posúdiť, že ich škodovka môže zaujať nielen doma, ale aj v zahraničí. „Plánujeme s autom zájsť do fabriky Škoda v Mladej Boleslavi. Takéto autá tam zvyknú dať do múzea a v niektorých prípadoch aj vymieňajú za nové,“ uzavrel Michael Kelemen.

Škoda Octavia SDI 1,9

Otvoriť galériu

  • volá sa Klenot alebo Jednička
  • majiteľ ju má už 16 rokov
  • má najazdených 880 377 kilometrov
  • jazdilo na nej viac ako 2 500 ľudí
  • nemá ani raz menený motor
  • manuálna 5-stupňová prevodovka
  • výkon 50 kW

Je to unikát

Ľuboš Kamenistý, šéfredaktor Auto Bild

Takýto stav sa dá dosiahnuť, no veľmi závisí od toho, ako sa majiteľ o auto stará Avšak, tu ide o auto z autoškoly a učilo sa na ňom veľké množstvo žiakov. Práve preto by malo byť viac zničené, pretože žiaci v autoškole nemajú ešte správne návyky, správajú sa necitlivo k spojke a auto tým viac trpí. Práve preto ide o skutočný unikát.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Patrícia Brestovanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo