Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.05.2018 19:28 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Detaily svadby Harryho a Meghan: Dorazili aj princove expriateľky, prečo nevesta nemala svedka?!

Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markle sa v sobotu vzali na kráľovskom hrade Windsor.

Počas hodinu trvajúceho obradu ich za prítomnosti 600 hostí z radov kráľovskej rodiny aj celebrít oddal arcibiskup z Canterbury. Novomanželia budú mať titul vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

Fotogaléria
19
fotiek v galérii

Princ Harry pri čakaní na nevestu vyzeral nervózne, komentovali dianie v kaplnke svätého Juraja moderátori prenosu BBC a všímali si to tiež užívatelia sociálnych sietí. BBC pri pohľade na ženícha a jeho staršieho brata usúdila, že princ William možno Harrymu dáva rady na upokojenie. Podobné to bolo v roku 2011, kedy sa ženil naopak William, ktorého vtedy upokojoval Harry.

Počas obradu vystúpil americký biskup Michael Curry, ktorý stojí na čele americkej episkopálnej cirkvi, a zbor zaspieval známu pieseň Stand by Me od amerického autora Ben E. Kinga. "V láske je sila, nepodceňujte ju. Vie to každý, kto sa niekedy zamiloval," povedal Američan v emotívnom prejave vyslovenom rytmickým štýlom černošských kazateľov, ktorý do srdca britskej monarchie preniesol atmosféru harlemských kostolov s ich spirituálmi a gospelmi.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Bezprostredné ohlasy na sociálnych sieťach Curryho pasovali bezmála za hlavnú hviezdu windsorského obradu, ktorá energicky narušila puritánsky upäté ovzdušie ceremoniálu zviazaného dlhoročnými tradíciami.

 

Meghanina matka Doria po celý čas obradu vyzerala viditeľne dojatá, zatiaľ čo ženích a nevesta sa na seba neustále pozerali, usmievali a držali za ruky. Meghanin otec Thomas Markle zo zdravotných dôvodov nedorazil, následne sa ale nechal počuť, že jeho dcéra "vyzerala úžasne a šťastne". Meghan nakoniec na ceste k oltáru priviedol otec ženícha, princ Charles. Obradu sa zúčastnili aj kráľovná Alžbeta II. a jej manžel princ Philip.

Harrymu išiel za svedka jeho brat, princ William. O tri roky staršia nevesta svedkyňu nemala - podľa britských médií preto, že má veľa priateľov a voľbou jednej osoby nechcela nikoho uraziť, a tiež preto, že to nebýva pri kráľovských svadbách zvykom. Medzi jej družičkami a družbami boli dvaja z troch potomkov princa Williama a jeho manželky Kate - štvorročný princ George a trojročná princezná Charlotte. Spolu s ďalšími ôsmimi deťmi nevestu sprevádzali k oltáru a niesli jej dlhý závoj.

Medzi prítomnými celebritami boli americká moderátorka Oprah Winfrey, slávny futbalista David Beckham s manželkou Victoriou, hollywoodsky herec George Clooney sa ženou Amal, tenistka Serena Williams či spevák Elton John. Dorazili aj dve Harryho bývalé priateľky.

Kráľovský pár do priestorov hradu pozval 2600 členov verejnosti z radov zamestnancov charitatívnych organizácií, osôb, ktoré sa zaslúžili o rozvoj miestnych komunít, mladých ľudí a detí. Medzi pozvanými bola napríklad dvanásťročná Amelia Thompson, ktorá prežila minuloročný teroristický útok na popovom koncerte v Manchestri.

Po obrade sa Harry a Meghan na schodoch pred kaplnkou za jasotu prizerajúcich pobozkali. Harry potom manželke pomohol nastúpiť do otvoreného koča ťahaného štvorzáprahom, v ktorom dvojica vyrazila na jazdu po okolí hradu. Po ceste ich zdravili tisíce fanúšikov kráľovskej rodiny, na ktorých sa novomanželia neustále usmievali a mávali im.

Otvoriť galériu

Zhruba po pol hodine sa vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu vrátili na hrad, kde sa organizuje oficiálna recepcia. O ôsmej večer sa uskutoční ešte súkromná párty pre dve stovky blízkych priateľov a rodinných príslušníkov v neďalekom sídle Frogmore House.

Do malebného mestečka Windsor asi 30 kilometrov západne od Londýna dorazilo asi 5000 novinárov a cez 100 000 priaznivcov kráľovskej rodiny. Niektorí z nich v meste aj niekoľko nocí spali pod holým nebom, aby si zaistili čo najlepšie miesto pre sledovanie diania. V meste panujú prísne bezpečnostné opatrenia, polícia nasadila ozbrojené hliadky a zaviedla bezpečnostné kontroly.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!