Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Krásna Nina bojuje 20 rokov s ťažkou chorobou, žije s 10 cm črevom: Dvakrát som prežila svoju smrť

Ťažká choroba ju takmer stála to najcennejšie! Hlohovčanka Nina (35) bola veselá tínedžerka bez vážnejších zdravotných problémov.

Z ničoho nič si však od lekára musela v 15 rokoch vypočuť krutú diagnózu - Crohnova choroba, pre ktorú jej život už dvakrát visel na vlásku. Po rokoch trápenia a odopierania si každodenných radostí sa rozhodla pomáhať ľuďom s podobnou diagnózou.

O tom, ako vie človeku obrátiť život naruby choroba, by vedela Nina (35) z Hlohovca rozprávať celé hodiny. Tá si totiž vážnu diagnózu musela vypočuť v najkrehkejšom veku. ,,Všetko sa to začalo tým, že som bola veľmi malátna a bolelo ma brucho, vybrala som sa preto k lekárovi,“ začína svoje rozprávanie. To, že trpí Crohnovou chorobou, by jej nenapadlo ani v najhoršom sne a sympatická bruneta priznáva, že pre ňu bolo ťažké zo dňa na deň normálne fungovať a vrátiť sa do zabehnutých koľají. ,,Ako pacient som si prešla za 20 rokov takmer všetkým, dvakrát môj život visel na vlásku a v rámci liečby som vyskúšala asi všetky alternatívy, ktoré na Slovensku existujú,“ vysvetľuje.

6 mesiacov so stómiou

 

Nina pre svoj kritický zdravotný stav nemohla žiť život, aký si predstavovala, rozhodla sa však nevzdať. ,,Plnohodnotný život som začala viesť pred nejakými 7 rokmi a za to vďačím viacerým operáciám a biologickej liečbe,“ vraví mladá žena, ktorá si prešla neľahkým obdobím. Zažila aj trpkú skúsenosť so stómiou, ktorá jej bola po šiestich mesiacoch odstránená. ,,Je mi fajn a chodím si po svete s desiatimi centimetrami hrubého čreva,“ zavtipkovala Hlohovčanka, ktorá v súčasnosti žije v Bratislave. Nina pracuje v oblasti kultúry a zároveň je predsedníčkou združenia, kde sa stará o ľudí s rovnakou chorobou. ,,Všetko som na sebe vyskúšala a viem, aké to je, keď je niekto doslova diskriminovaný pre ochorenie,“ vraví Nina, ktorá je za oporu a pomoc v neľahkých časoch vďačná nielen blízkym, ale i lekárom. ,,Zvíťazila som nad osudom vďaka doktorom, ale aj vďaka svojej tvrdohlavosti,“ vraví so smiechom. Ľudí vyzýva, aby nepodceňovali príznaky a dali sa včas vyšetriť. ,,Je to veľmi bolestivé ochorenie, a tak všetkých prosím, aby išli na kontrolu hneď, ako sa začnú cítiť zle,“ uzatvára.

 

CHROHNOVA CHOROBA

Ide o ochorenie moderného veku. Postihuje najviac mladých
ľudí, dokonca sa prejavuje až v 25 % v detskom veku. Väčšina ľudí s Crohnovou chorobou podstúpila viaceré operácie brucha a čriev a častokrát končia s ileostómiou (vývodom z tenkého čreva), pretože ich hrubé črevo a konečník museli byť odstránené. Farbou tohto ochorenia je fialová. Po celom svete sú 19. mája, keď si pripomíname Svetový deň boja proti tejto chorobe vysvietené v tejto farbe metropoly.

Otvoriť galériu
Crohnova choroba
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrícia Brestovanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!