Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.05.2018 15:13 | PR články

V Inchebe si na vlastné oči pozriete stíhačku, tank, ale aj vzducholoď: Už ste sedeli v Gripene?

Od dnes sa na 7. ročníku medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB predstavia obrnené transportéry, stíhacie lietadlá, vzducholoď, húfnice, pancierové nákladné automobily i najmodernejšie komunikačné prostriedky či výstroj pre elitné vojenské a záchranné zložky.

Na ploche 25 000 m2 sa prezentuje 170 vystavovateľov z 18 krajín. Aktuálny ročník sa orientuje na modernizáciu OS SR v segmente obrnených vozidiel a leteckej techniky.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Unikátna vojenská technika

Na svoje si v stredu dopoludnia prišli nielen návštevníci veľtrhu, ale i Bratislavčania. Veľtrh IDEB, ktorý sa koná pod záštitou Ministerstva obrany SR, v stredu o 10.35 hod. slávnostne otvoril prelet dopravného lietadla Alenia C-27J Spartan, stíhacích MiG-29 a lietadla L-410. „Každý deň dostanú priestor dynamické ukážky rôznych zložiek Ozbrojených síl SR – rozmiestnenie jednotky nepriateľa, rozvinutie vlastných jednotiek pod delostreleckou paľbou, dobytie postavenia, odsun ranených, obsadenie budovy, zaistenie osôb či odmínovanie. Diváci uvidia aj vystúpenie vojenskej hudby alebo show program Čestnej stráže OS SR,“ povedala hovorkyňa Incheby Antónia Mištaľová.

SAAB JAS 39 Gripen

Jedným z lákadiel je aj viacúčelové bojové lietadlo švédskej výroby SAAB JAS 39 Gripen, ktorého model v reálnej veľkosti predstaví na veľtrhu spoločnosť Saab Technologies, s.r.o., z Prahy. Model si môžete nielen pozrieť, ale aj posadiť sa do kokpitu na miesto pilota. Vďaka využitiu najmodernejších technológií a najnovších zbraní dokážu Gripeny plniť širokú škálu operačných úloh, ako aj množstvo prieskumných misií.

Otvoriť galériu
SAAB JAS 39 Gripen
Zdroj: Martina Juríčková
Ako nám povedala Markéta Maršálek Čadková, marketingová a komunikačná manažérka spoločnosti Saab Technologies, model na veľtrhu je jednomiestna verzia, existuje však aj dvojmiestna verzia, ktorá slúži najmä pre výcvik budúcich pilotov. Skratka JAS v názve lietadla predstavuje tri švédske slová, ktoré v preklade znamenajú stíhací, bojový a prieskumný.

Na porovnanie si môžu návštevníci veľtrhu pozrieť aj stíhacie lietadlo F-16 Block 70/72 V, ktoré prezentuje partner veľtrhu Lockheed Martin.

Ponuka pre ozbrojené sily aj bezpečnostné zložky

Okrem techniky nadzvukového letectva a pozemných transportérov má na veľtrhu svoje miesto aj vybavenie pre Ozbrojené sily SR – náboje, protitankové strely, terče, padáky, komunikačné systémy a technika pre lietadlá, obuv, oblečenie a výstroj pre záchranné zložky – vojakov, hasičov, policajtov, ručné zbrane, drony i bezpečnostné zábrany na ochranu civilných objektov. Prezentované novinky sú ponukou nielen pre ozbrojené sily, ale aj bezpečnostné zložky na ochranu civilného obyvateľstva. Najlepšie exponáty prihlásené do súťaže ocení odborná porota titulom Grand Prix IDEB 2018.

Otvoriť galériu
BPzV
Zdroj: Martina Juríčková
Veľtrh IDEB je otvorený od stredy 16. mája do piatku 18. mája 2018 denne od 10.00 hod. – v stredu a vo štrvtok do 18.00 hod., v piatok do 16.00 hod. Pre verejnosť, ktorá má záujem o prehliadku exponátov umiestnených v exteriéri, bude veľtrh prístupný v piatok po 13.00 hod. za symbolické vstupné 1 euro. Deti a mládež do 15 rokov majú vstup do výstavných hál zakázaný.

Autor: Jana Boros

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


predseda vlády SR Robert Fico
Premiér: Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku 100-tisíc eur
Tunisia. Djerba island. Guellala village
Mrazivý objav: Pri pobreží obľúbenej dovolenkovej krajiny našli mŕtve telá
Peter Pellegrini
Aktualizované
Zmeny vo fungovaní Fondu na podporu umenia: Hlas chce prísť v koalícii s návrhmi
(ilustračná foto)
Počasie sa zbláznilo, bude SNEŽIŤ: V týchto krajoch platí výstraha!
Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur