Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.05.2018 22:02 | Šport | Hokej

Ramsay to nevidí tak čierne: Tréner hodnotí MS pozitívne!

Slovenskí hokejisti sa ani piaty rok za sebou neprebojovali do štvrťfinále na majstrovstvách sveta, i keď získali najviac bodov za posledné roky.

Na poslednú účasť medzi najlepšou osmičkou v Helsinkách 2013 im stačilo desať, tento raz získali ešte o jeden bod viac, no do vyraďovačky ich to neposunulo. Nenaplnili tak túžbu mnohých fanúšikov, no sami si pred turnajom žiadne konkrétne méty nedávali. Ako pre TASR pred turnajom povedal hlavný tréner Craig Ramsay, hlavne chceli odohrať naplno všetky zápasy.

Ani to sa však v Kodani úplne nepodarilo. Slováci mali množstvo svetlých momentov, no takmer v každom stretnutí prišli aj výpadky, ktoré ich stáli drahocenné body. "Myslím si, že sme odohrali veľa dobrého hokeja, no mali sme lapsusy, keď sme stratili koncentráciu," povedal po záverečnej výhre nad Bieloruskom Ramsay. "Odohrali sme veľa 40, 50-minútových zápasov a potrebovali sme byť koncentrovaní počas celých 60 minút. Všetko je to o detailoch. My môžeme dať hráčom inštrukcie, apelovať na koncentráciu, ale nemôžeme ich donútiť, aby robili presne to, čo chceme. Veľa sme sa tu naučili. Najväčšia lekcia bola, že nemôžeme vypustiť ani chvíľu zo zápasu."

Hlavného kormidelníka mrzela úvodná prehra s Českom 2:3 po predĺžení. Slováci proti favoritovi siahali na tri body, ale chybou deväť sekúnd pred koncom o ne prišli a nakoniec mali len jeden. Pokazený záver sa hneď na druhý deň podpísal aj pod ich výkon so Švajčiarskom, ktorému podľahli 0:2. Po úvodnom víkende tak mali na konte len jediný bod. "Vždy sa obávate, že sa niečo také vráti a poriadne vás 'udrie' neskôr v turnaji. Je to o sústredení, musíte vnímať skóre, čas a špeciálne ten útok. Česi nemali mať šancu tam tak rýchlo nakorčuľovať, mali sme ich zatlačiť a nie dovoliť im, aby sa tak ľahko dostali do nášho pásma a vystrelili," povedal.

 

K negatívam zaradil aj streleckú produktivitu, tá sa prejavila najmä pri presilovkách. Slováci v nich skórovali len v úvodnom a záverečnom stretnutí, keď využili zhodne po dve. V ostatných zápasoch ich hrali kŕčovito a príliš komplikovane. "Stále sa trápime pri strieľaní gólov. Myslím si, že v niektorých prípadoch sa zbytočne snažíme hľadať ďalšie nahrávky namiesto toho, aby sme strieľali. Napríklad dnes sme odštartovali zápas rýchlou strelou a hneď z toho bol gól."

Ramsay však celkovo zhodnotil turnaj pozitívne. "Veľmi ma potešil výkon tímu a to, že sa ukázali niektorí mladší hráči ako napríklad Fehérváry a Jaroš, ktorí nastúpili proti množstvu veľmi dobrých hráčov z NHL či KHL a odviedli skvelú prácu. Dobre sme odohrali oslabenia, dobre sme odštartovali aj presilovky, ale až do dnešného zápasu sme v nich potom neskórovali. Solídne výkony predvádzali aj brankári," uviedol.

Ako už počas prípravy a na majstrovstvách, aj po nich vyzdvihol výkon popradskej lajny. Trio Dávid Bondra, Dávid Buc a Patrik Svitana prišli do tímu v podstate "na skusy", ale svojou hrou si vybojovali miesto na šampionáte a dokonca sa posunuli z pozície štvrtej, takzvanej "checking line", na formáciu, ktorá dokázala rozhodovať zápasy. "Opäť sa musím vrátiť k popradskej lajne, tá sa na turnaji ukázala výborne. Zaslúžili si svoje miesto a chopili sa svojej šance. Sú to chalani, ktorí mali za úlohu mnoho vecí a odviedli ich perfektne," pochvaľoval si tréner.

K výrazným pozitívam zaradil aj Ladislava Nagya. Najstarší hráč tímu jednoznačne ovládol tabuľku produktivity mužstva, keď v siedmich dueloch nazbieral 10 bodov (1+9) a patril k najväčším lídrom na ľade. "Je to skutočne úžasné, že sem prišiel a hral tak dobre. Keď sa nad tým zamyslíte, počas klubovej sezóny a aj po nej hral množstvo zápasov a ja som ho tu využíval veľmi často. Hral v presilovkách i oslabeniach, dnes dokonca prvého centra. Je to chalan, ktorý musel robiť na ľade všetko a bolo úžasné ho sledovať. Som veľmi rád, že som ho mohol trénovať."

V slovenskom výbere sa objavilo až deväť hráčov z domácej extraligy a podľa Ramsayho si zastali svoje miesto na šampionáte. Hlavný tréner verí, že vďaka nim sa môže zlepšiť kvalita súťaže a v budúcnosti môže produkovať ešte viac hokejistov pre potreby reprezentácie. "Ostatní z ligy videli zopár svojich hokejistov hrať na tomto fóre a myslím si, že by zo seba mali po tomto mať lepší pocit. Mali by sme tú ligu rešpektovať a dať šancu ďalším hráčom," uviedol.

Svoju prvú sezónu v pozícii slovenského trénera zhodnotil pozitívne a verí, že v ďalších rokoch prinesie spoločná spolupráca lepšie výsledky. "Veľmi si užívam spoluprácu s hráčmi. Sú to skvelí chalani a majú snahu, ale vracajú sa ku svojim návykom. Tie sa však dajú zmeniť. Musíme pochopiť, že keď pôjdeme ďalej, a dúfajme, že aj vyššie, chceme sa snažiť zdolať všetky top tímy a nie len s nimi hrať. Hráči musia veriť v to čo robia, v mužstvo a v spoluhráčov a držať sa plánu počas celého zápasu," dodal Ramsay.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO