Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2018 21:16 | Šport | Šport mix

Smutná realita na Slovensku: V Košiciach dostal stopku ďalší klub!

Družstvo mužov KB Košice už nebude pôsobiť v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige.

O odchode z najvyššej súťaže informoval prezident klubu František Sabol v pondelok, deň po prehratom finále play off. Košičania prehrali v piatom stretnutí na palubovke Levíc 66:81 a v sérii 1:4 na zápasy.

Po ženách Good Angels Košice príde metropola východu aj o profesionálny mužský basketbal. "V prvom rade by som rád poblahoželal mužstvu a divákom Levíc k zisku majstrovského titulu. Objektívne si to zaslúžili. Podľa mňa rozhodujúcim faktorom boli zahraniční hráči. V družstve Levíc hrali veľmi dobre, v našom poväčšine nie. Moje osobné najväčšie finálové sklamanie sa volá Svetozár Stamenkovič," uviedol Sabol vracajúc sa k finálovej sérii:

"Družstvo mužov KB Košice v basketbalovej lige mužov končí. Nie je to reakcia na neúspech vo finále. Toto rozhodnutie sa rodilo dlho a veľmi ťažko. Umocnilo to veľmi medializované semifinále, často s neobjektívnymi vyjadreniami a článkami na našu adresu. V tomto čase počas prebiehajúceho piateho a šiesteho zápasu som bol pracovne v zahraničí, ťažko sa to čítalo. Poslednou a definitívnou bodkou bola 'krádež' nášho víťazstva v prvom domácom finálovom zápase pánmi rozhodcami, ktorí v závere tohto stretnutia sa vysmiali priamo do tvárí nám všetkým v košickej aréne. Po tomto zápase sme sa s hlavným sponzorom zhodli, že nemá význam ďalej pokračovať. Mám za to, že diváci nechodia na basketbal kvôli rozhodcom. Za stavu 1:1 v sérii som to oznámil trénerom, nie hráčom. Chceli sme vyhrať finále."

 

Hlavný motív jeho rozhodnutia však bol rovnaký, aký prezentoval generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský. "Jednoznačne najdôležitejšou skutočnosťou nášho ťažkého rozhodnutia je aplikácia Zákona o športe v praxi. Vždy som sa snažil konať zodpovedne, v novovzniknutých podmienkach by som bol nezodpovedným človekom a podpísať hráčske zmluvy nekrytými financiami, ktorých je potrebné mať oveľa viac, by bolo nekorektné. Náklady na odvody z miezd u hráčov stúpnu o viac ako 50 percent. Nevieme to realizovať. Priemerné mužstvo skladať nebudeme, je to proti mojej životnej filozofii. Času na diskusiu, korekciu, úpravu, prípadne zmenu v zákone bolo dosť. K realizácii nejakých zmien doteraz nedošlo," pokračoval Sabol na klubovej stránke.

KB Košice má za sebou tri sezóny existencie. Ročník 2017/2018 síce priniesol najväčší úspech v podobe striebornej medaily, zároveň však bol labutia pieseň mladého klubu: "Ďalšou skutočnosťou bolo, že úspešná značka KB Košice mnohým ľuďom, nielen v basketbalovej obci, prekážala. Pár ľuďom sa podarilo za tri roky v lige vybudovať značku KB, ktorá, myslím si, vzbudzovala v slovenskom basketbale náležitý rešpekt."

Sabolov tím viedol vo finále 1:0 na zápasy, ďalšie štyri stretnutia však prehral. Tri z nich po dramatickom priebehu. V pamäti prezidenta klubu asi najviac zostane duel číslo dva, po ktorom Levice vyrovnali sériu na 1:1: "V prvom domácom zápase nám rozhodcovia zobrali väčšiu šancu pobiť sa o majstrovský titul. Záver zápasu nebudem komentovať, náš tréner sa vyjadril, s jeho výrokmi som bol absolútne stotožnený. Reakciou boli pokuty a jeho nevyhnutné verejné ospravedlnenie (inak by nemohol viesť ďalšie stretnutia). Ale potichu prišla aj reakcia z druhej strany, všetci traja arbitri si už finále nezapískali. Za zamyslenie stojí aj skutočnosť, že pri plánovaní najdôležitejšej časti sezóny - play off, kde sú predpokladané aj vyrovnané série, musia hráči postupujúceho tímu hrať aj 4 zápasy za 7 dní. Nekompetentné a smutné."

V závere svojho vyjadrenia sa Sabol poďakoval sponzorom a zaželal slovenskému basketbalu úspešné časy: "Ďakujem všetkým sponzorom za ich šľachetné veľké srdcia, dnes sponzorovať šport na Slovensku je veľmi náročné. Ďakujem Košičanom, že si našli čas a zaplnili nie raz celú arénu. Som šťastný, že som si pri basketbale obnovil staré priateľstvá a našiel som nových priateľov, je to viac ako radosť z víťazstiev a plných hál. Trénerom a hráčom prajem profesionálny, ako aj ľudský úspech, boli súčasťou nášho života. Priaznivcom KB Košice sa ospravedlňujem, dôvody som jasne popísal. Prajem basketbalovej lige mužov kvalitné stretnutia, manažmentom klubov veľa síl pri získavaní finančných zdrojov a slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácii nejaký úspech, na ktorý už všetci veľmi dlho čakáme."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska