Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.05.2018 07:08 | Správy | Zahraničné správy

Krok Donalda Trumpa vyprovokoval Al-Kájdu: Bin Ládinov nástupca vyzýva k svätej vojne proti USA

Šéf teroristickej siete al-Kájda Ajmán Zavahrí vyzval k svätej vojne proti Spojeným štátom v súvislosti s presunom ich ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

Zavahrí tak urobil prostredníctvom videonahrávky, o ktorej v pondelok informovala agentúra AFP. Zavahrí, ktorý na čele al-Kájdy vystriedal v roku 2011 Usámu bin Ládina, v päťminútovom videu okrem iného povedal, že presun ambasády je dôkazom stroskotania rokovaní Palestínčanov s Izraelom. Na nahrávke nazvanej "Tel Aviv je tiež krajina moslimov" kritizoval islamské krajiny za to, že podľa neho nepodporujú záujmy moslimov, keď sú členmi OSN, ktorá uznáva Izrael.

Americký prezident Donald Trump podľa Zavahrího "jasne odhalil pravú tvár moderných krížových výprav, na ktorých neplatí pokoj a zmierenie, ale len cesta odporu a svätej vojny". Zámer presunúť americkú ambasádu do Jeruzalema oznámil Trump vlani v decembri, čím vystupňoval napätie v regióne a popudil moslimský svet. Za ohrozenie bezpečnosti v oblasti a marenia nádeje na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu ho kritizovala aj rada ďalších krajín či Európska únia. OSN Trumpov krok odsúdila v nezáväznej rezolúcii.

V pondelok sa kvôli presunu ambasády do Jeruzalema, ktorý chcú za hlavné mesto pre svoj štát aj Palestínčania, a v súvislosti so 70. výročím vzniku štátu Izrael čakajú masové protesty najmä v Pásme Gazy.

Netanjahu vyzval ďalšie krajiny, aby presunuli svoje ambasády do Jeruzalema

 

Desaťtisíce Izraelčanov v rámci osláv Dňa Jeruzalema oslavovali v nedeľu presun veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema, ku ktorému má oficiálne dôjsť v pondelok. Informovala o tom agentúra AP. Polícia uviedla, že na nedeľnom slávnostnom pochode sa zúčastnilo viac ako 30 000 ľudí. Pochodujúci mávali izraelskými vlajkami, spievali a tancovali. Proti podujatiu protestovala malá skupina umiernených Izraelčanov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyzval ostatné krajiny, aby nasledovali príklad amerického prezidenta Donalda Trumpa a tiež premiestnili svoje veľvyslanectvá do Jeruzalema.

Netanjahu ocenil Trumpovo rozhodnutie počas príhovoru k zahraničným ambasádorom v Jeruzaleme na slávnostnej recepcii organizovanej pri príležitosti presunu veľvyslanectva USA. "Ďakujem, prezident Trump, za vaše odvážne rozhodnutie, ďakujem vám za to, že spojenectvo medzi Izraelom a USA je teraz silnejšie než kedykoľvek predtým," povedal Netanjahu.

Okrem Spojených štátov sa nedeľnej recepcii zúčastnilo ďalších 32 krajín. Z Európskej únie však prišli len štyria zástupcovia - z Rakúska, Českej republiky, Maďarska a Rumunska. Brusel totiž s presunom americkej ambasády do Jeruzalema nesúhlasí.

Dňom Jeruzalema si Izrael pripomína výročie obsadenie východnej časti mesta armádou židovského štátu počas blízkovýchodnej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo však doposiaľ tento krok neuznalo a Palestínčania chcú, aby sa východný Jeruzalem stal hlavným mestom ich budúceho štátu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Tragická nehoda neďaleko Šale: Pri zrážke dvoch áut zahynul vodič († 40) a manželský pár
Interiér žiari luxusom.
Foto
Zo slov Olivera Andrásyho mrazí: Pripravuje sa na NAJHORŠIE?!
Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave.
Foto
Polícia v Bratislave dolapila dvoch mladíkov: Sprejovaním poškodili bytový dom!
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na tlačovej konferencii počas volebnej noci v centrále hnutia.
PS má vyzývu Druckera a vládu: Dôvodom je reedukačné centrum v Bystričanoch
(ilustračné foto)
Foto
Momenty hrôzy za Holíčom: Muž mieril na autá zbraňou! Vydesení cestujúci zalarmovali políciu
Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
Zasadnutie Európskeho parlamentu v Štrasburgu
Asistent europoslanca má byť špión: Európsky parlament učinil závažný krok
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete