Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2018 09:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Vajdová doplatila na alkohol, jej boj nebude vôbec ľahký: Petra, toto ťa čaká!

Vážne problémy herečky Petry Vajdovej (33) s alkoholom sa prevalili ešte vlani v auguste. Počas jazdy autom ju zastavili policajti a v dychu jej namerali 2,4 promile.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Práve alkoholom asi prekonávala svoje vzťahové či finančné problémy... Nateraz sa talentovaná herečka stiahla z verejného života, nehrá v divadle, je práceneschopná a údajne sa lieči. Čo všetko ju v boji s jej démonom čaká?

Asi najznámejším alkoholikom, ktorý sa s týmto problémom roky borí a otvorene o tom hovorí, je muzikant Braňo Mojsej (50). „Alkohol začína byť problémom vtedy, keď vám začne výrazne zasahovať do života, či už súkromného alebo pracovného. Keď už to nie je o tom, že si niečo vypijete, ale celého vás to opantá. Mozog začne pracovať proti vám. A keď sem-tam preblesknú čisté myšlienky, vtedy si uvedomíte, že s tým treba niečo robiť, inak skončíte zle,“ hovorí Mojsej, ktorého excesy pozná celé Slovensko.

Priznať si však, že ste alkoholik, je veľmi ťažké. „Vnútro sa vám snaží nahovoriť, že sa nič nedeje, že ide iba o nejaké chvíľkové zlyhanie, že vy predsa s alkoholom problém nemáte...“ pokračuje. Sám absolvoval niekoľko liečení či už na Prednej Hore, alebo na psychiatrii v Košiciach. Ako taká liečba vlastne vyzerá?

 

Liečebňa

„Všetko sa začína pohovorom so psychológom alebo psychiatrom. Lekári zanalyzujú váš stav a určia, či stačí ambulantná liečba, alebo treba hospitalizáciu. Niekedy naozaj stačia iba rozhovory, ale ak to nezaberá, treba začať s ústavným liečením. To trvá dva až tri mesiace.“

Otvoriť galériu

Základom liečby v ústave je striktný režim. „V priebehu dňa sú vzdelávacie prednášky o zdraví, individuálne alebo skupinové terapie, súčasťou dňa je aj práca, ako napríklad hrabanie lístia v záhrade, zametanie chodníkov... Skrátka deň musí byť taký, aby mozog nemal čas myslieť na alkohol.“ Najmä zo začiatku, v prípade abstinenčných príznakov, sa podávajú medikamenty, aby ich pacient lepšie zvládal. Súčasťou terapie je aj písanie denníka. „Píšeš si hocičo – že vtáčiky vonku spievajú a svieti slnko, ale psychologička z toho dokáže zistiť, ako si na tom, čo ti beží v hlave a ako treba nastaviť liečbu,“ hovorí Mojsej.

Na spoločných tera­piách bývajú zmiešané skupiny, muži aj ženy. „Ženy majú výhodu v tom, že im stačí zväčša absolvovať jedno-dve liečenia a majú lepšie výsledky pri abstinencii. Muži sú na tom horšie, im trvá dlhšie, kým sa z toho dostanú. Ale keď žena nevydrží a nie je pevná, dokáže padnúť na hlbšie dno ako chlap. Vždy je horšie opitá žena ako muž,“ zamýšľa sa.

Recidíva

Podľa Mojseja býva úspešnosť protialkoholického liečenia rôzna. Sám to vie, po dlhých obdobiach abstinencie do toho padol viackrát. „Niekto prestane piť zo dňa na deň, najmä ak sa mu stane nejaká zásadná udalosť. Inému stačí jedno liečenie, mnohí sa však s problémom trápia mesiace, roky...“ hovorí.

Základom je mať presný plán, čo budeš robiť, ak vyjdeš von z liečebne. Musíš byť odhodlaný vyriešiť si problémy, ktoré si odkladal, a tiež sa musíš vyhýbať prostrediu, kde by bol alkohol, zlým kamarátom. Ak však bol niekto zvyknutý piť sám doma a nechodil po putikách, ten musí byť ešte silnejší. Ten je odkázaný naozaj iba sám na seba.“

Otvoriť galériu

Napriek tomu, že sa liečba javí ako úspešná, žiaden abstinujúci alkoholik nemá vyhraté. „Treba rátať s recidívami, tie patria k tejto chorobe... Ale treba vedieť, že jedného dňa prídeš do stavu, keď sa ti už pečeň nemusí naštartovať. Je šťastie, keď sa spamätáš včas a neprechľastáš si život,“ uzatvára Mojsej.

Abstinencia

Svoje o boji s alkoholom vie aj spevák Robo Mikla (37), ktorý v roku 2004 hviezdil v prvej SuperStar. „Aktívne som pil 13 rokov, teda do svojich 31 rokov, ak nerátam to, že som sa narodil už ako alkoholik z matky alkoholičky. Teraz v júni to však bude už šesť rokov, čo nepijem,“ hovorí hrdo. „Keď alkoholizmus prepukne, tak jediná možná záchrana je totálna abstinencia, čiže neexistujú nejaké polovičné plány. Nevýhodou tejto choroby je, že u každého má iný priebeh a každý si musí nájsť ten vlastný recept. Keď som sa rozhodol, že idem so svojou závislosťou niečo urobiť, tak som deväť mesiacov nešiel nikde do spoločnosti,“ vysvetľuje.

Vajdovej odkazuje: „Prajem tej mladej žene, aby spoznala svojho démona, aby zistila, ako funguje, a tak mala možnosť ho ovládnuť. Žiadna pevná vôľa u alkoholikov neexistuje, to je dogma. Darmo sa človek rozhodne, že alkohol nevypije, alkoholik to nedokáže,“ uzatvára Mikla, ktorý chodí prednášať deťom a mladým ľuďom o nebezpečnej závislosti od alkoholu a o tom, aká je cesta späť ťažká.

Liter vodky denne

Reportér Jozef Kubáni (53)

Otvoriť galériu

Aj ostrieľaného reportéra televízie JOJ kedysi premohol alkohol. „Bolo to na jeseň v roku 2009, keď som si po rozchode s priateľkou kúpil sedmičku vodky a vypil som ju. Potom som pil 365 dní v roku priemerne liter vodky na deň. Stratil som priateľov a môj život sa ocitol na hrane,“ spomínal Kubáni pred časom v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa.

„Bol som bezdomovec, nemal som peniaze, o všetko som prišiel a pár nocí som prespával v horách. Nie som na to pyšný, ale rád by som bol, keby si ľudia uvedomili, že alkohol dokáže človeka zničiť zo všetkých stránok,“ priznal. Nakoniec sa Kubáni podrobil liečeniu a piť prestal zo dňa na deň. „Tvrdo som pracoval v lese a došlo mi aj to, ako som naubližoval ľuďom, aký som bol neznesiteľný, smrdel som ostatným alkoholom a obviňoval som za svoje problémy celý svet, len nie seba.“

Premrhané roky

Herec Ivan Romančík (68)

Otvoriť galériu

S alkoholom sa pred rokmi pasoval aj herec Ivan Romančík, ktorý o tom prehovoril pre Nový Čas Nedeľa. Všetko sa začalo, keď mala jeho mama ťažký úraz. „Ako-tak sa z toho dostala, ale mávala ukrutné bolesti a postupne ich začala tlmiť alkoholom,“ spomínal herec. „Odsudzoval som ju pre klamstvo, že si nevypila, pritom si skrývala alkohol na tajné miesta. Po rokoch som sa pristihol, že to isté robím aj ja. Človek odrazu prestane mať zábrany, prestane si vážiť sám seba. Našťastie som si uvedomil, koľko rokov som prešvihol, a rozhodol som sa s tým skoncovať. Pár dní pred premiérou Grand Hotela s Jozefom Bednárikom († 65) som zabuchol dvere v divadle a šiel sa liečiť do nemocnice. Odvtedy ubehlo viac ako dvadsať rokov a s alkoholom už nemám žiadny problém,“ priznal Romančík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu