Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.05.2018 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Najsmutnejšie ženy Slovenska: Deň matiek prežijú bez objatí milovaných detičiek

Naše drahé mamy, maminy, mamičky... Urobili by pre nás aj to posledné a my ich pre ich veľkú lásku, ktorú nám dávajú, úprimne milujeme.

Na sviatok Deň matiek, ktorý bude v nedeľu, im prinesieme kvety, pobozkáme, pohladíme tvár aj zrobené ruky, povieme, ako ich máme radi pre ich lásku a obetavosť. Mnohé životom ťažko skúšané mamy sa však takých krásnych chvíľ nedočkajú. S neutíchajúcou bolesťou v srdci budú v myšlienkach spomínať na svoje milované deti, ktorých objatia im budú chýbať najviac na svete.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

 

Janko († 10)

Pre Margitu Mojičkovú (40) z Banskej Štiavnice je Deň matiek nesmierne bolestivý. Jej synček, nadaný plavec Janko († 10), ktorý v decembri 2015 tragicky zahynul vo výpuste bazéna, kde chýbala mreža, si stále na milovanú maminu spomenul. „Na Deň matiek mi synček aj s manželom vždy darovali kvietky a bonboniéru. Janko sa snažil a vždy mi vlastnoručne vyrobil krásny darček,“ spomína si so slzami v očiach Margitka, ktorá stále opatruje kresbičky a výtvory od prvorodeného synčeka. Presne na Deň matiek jej napísal krásny dojemný odkaz: „K tvojmu sviatku, mamička, dám ti pusu na líčka.“ Aj keď sa Mojičkovcom po smrti dieťatka zmenil život, museli sa pozbierať a žiť pre druhého synčeka a teraz aj pre ich štvormesačného Lucaska. „Nie je to však žiadna náplasť, stále nám Janko bude chýbať, človek sa nedá nahradiť. Aj keď si myslíme, že nám to Janko takto v nebíčku zariadil a zoslal nám Lucaska,“ nádeja sa Margita.

  

Sebinko († 3)

Smutný Deň matiek bude prežívať aj Sebinkova († 3) mamička Dominika (23). Jej milovaného synčeka prijali v nitrianskej nemocnici v januári 2017 pre zvýšenú hladinu cukru. Po pár hodinách sa jeho stav dramaticky zhoršil a chlapček v noci zomrel. Sebinkovi rodičia tvrdia, že mu zdravotný personál mal vypnúť alarm životne dôležitých funkcií. Vyšetrovateľ v apríli tohto roku vzniesol obvinenie dvom lekárkam, dvom zdravotným sestrám a primárke oddelenia. „Na Sebinka myslím každú sekundu. Deň matiek bez jeho objatia, bozkov a úsmevu nie je pre mňa slávnostným dňom. Som matkou anjelika, ktorý mal byť pri mne. Bolí ma, že sa mi už viac nerozbehne do náručia a nebudem už nikdy cítiť jeho teplo,“ vyznala sa Sebinkova mamička Dominika.

 

Zsolt († 15)

Zsolt Érsek († 15) bol hráčom mladšieho dorastu futbalového klubu DAC 1904 Dunajská Streda. V nedeľu 17. mája 2015 sa na štadióne v Hlohovci nešťastne zrazil s brankárom svojho tímu. Nádejný futbalista ostal po páde nehybne ležať na zemi. S ťažkými zraneniami ho previezli do nemocnice, kde zistili, že má odtrhnutú pečeň. Počas šesťhodinovej náročnej operácie robili lekári všetko, aby jeho mladý život zachránili. Žiaľ, nepodarilo sa. Zsolt zomrel krátko po operácii v náručí milovanej mamičky Ivety (45). Práve jej chýba najviac na svete. „Vždy mi nosil kvety a objímal ma so slovami: ‚Ty si moja najlepšia mamička na svete.‘ Bozkával ma a dával mi pocítiť, že som pre neho výnimočná. Teraz už neviem, čo to je,“ vraví nešťastná mama, ktorá má ešte ďalšie deti, ale milovaný syn jej nesmierne chýba. „Odkedy nemám syna, je Deň matiek pre mňa najsmutnejší deň v roku,“ plače.

Deň matiek

História tohto sviatku siaha do antiky. V starovekom Grécku oslavovali ženu ako darkyňu života už 250 rokov p. n. l. v podobe slávností na počesť matky všetkých bohov – bohyne Rhey, ktoré sa zvykli konať od 15. do 18. marca. V novodobej histórii sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia vďaka Američanke Anne Marie Jarvisovej. Po tom, ako v roku 1907 zomrela jej matka, začala viesť kampaň za vyhlásenie dňa venovaného matkám. Už o dva roky neskôr tento sviatok oslavovali v 45 štátoch USA. Ôsmeho mája 1914 Kongres USA oficiálne vyhlásil druhú májovú nedeľu za Deň matiek. V Československu sa začal oslavovať v roku 1923. V socialistických 50. rokoch boli tieto oslavy nahradené marcovým MDŽ. Tradícia Dňa matiek bola u nás obnovená po roku 1989.

Zdroj: kalendar.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, den, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!